Köpa och äga elbil – räckvidd och allt kring ägande

Elbilar subventioneras allt mer och andra bilar straffbeskattas beroende på utsläpp. Det råder rejäla krafter inom politiken att styra bilköpare mot olika former av elektrifierade bilar. Fast fortfarande är dessa bilar dyra och räckvidden begränsad samt att laddningsmöjligheterna fortfarande är relativt dåliga. Men det finns många elbilsentusiaster och allt fler privatpersoner skaffar begagnade elbilar som andrabil för arbetspendling.

Bytabil.net har under 2017 provat flera elbilar och utvecklingen av elbilarna går framåt. De offentliga laddningsmöjligheterna blir bättre och bättre men känns ändå som ett av de största hindren för ett smidigt elbilsnyttjande. Det krävs i stort sett att du bor i villa med eget ladduttag samt att din arbetsplats också har tillräckligt med resurser för att ladda elbilar.

Laddning

Vi saknar bra snabbladdningsmöjligheter ute på stan. Vissa av de få som finns kräver dessutom att man i förväg skaffat ett laddningskort. Vissa tar också betalt i tid istället för levererad effekt. Vi saknar även möjlighet att på stolpe samt i bilarna kunna se hur mycket effekt bilen laddar med i realtid. Dessutom gäller det att läsa på innan bilköpet vad bilen kan ta emot i högsta effekt. Ju mer effekt batteriet kan laddas med desto snabbare kan batteriet laddas om källan kan leverera detsamma. De vanligaste laddstolparna ute på stan är på 1-fas och 3,7 kW vilket gör att det tar timmar att återladda en normal åktur till shoppingcentret. På vintern minskar batteriets räckvidd rejält om batteriet är kallt. Därav har bilarna normalt batterivärmare som aktiveras när bilen är ansluten till laddstolpe, många har också automatisk klimatanläggning som kan förprogrammeras att ha rätt temperatur vid angiven avfärd när bilen står ansluten till laddstolpe. Allt för att minska belastningen på batteriet vid körning. Läs mer här om våra erfarenheter av att ladda bilen på stan

Välja elbil

Vilken elbil ska man välja? Det finns tre typer:

Hybrid, “Toyotahybriden” har inbyggt batteri. Främsta syftet är att sänka utsläppen från bilen i miljösyfte. Lägre bränsleförbrukning kommer på köpet. Bilen lagrar energi i ett batteri vid bromsning och frirullning, denna energi plockas tillbaka vid gaspådrag. Kan bara köras några kilometer på enbart eldrift om batteriet är fulladdat, kan räcka för att färdas i miljözoner där det är krav på nolltolerans i utsläpp.

Laddhybrid/Plug-in hybrid. Har ett något större batteri som kan laddas via elstolpe. Vanligaste räckvidden idag vid verkligt nyttjande är runt tre mil. Detta är vad majoriteten har som högsta pendlingsavstånd till arbetet. Denna biltyp är alltså riktat till de som dagligen kör bil till och från arbetet. När batteriet är slut tar en vanlig motor över och bilen körs som alla andra bilar.

100% elbil. Noll i utsläpp och billig att köra. Svaghetern är högt inköpspris, begränsad räckvidd och ofta begränsade laddningsmöjligheter. Batteriets lagringskapacitet blir också sämre med tiden. Det finns dock vissa modeller som BMW i3 som kan fås med små stödmotorer som nyttjas när batteriet är slut, räckvidden i dagens i3 stödmotor är 10 mil men har fördelen att man kan tanka på alla bensinstationer.

Läs mer om vad vi skrivit om att välja elbil

Biltester av elbilar av Bytabil.net:

Vi har senaste året gett elbilar hög prioritet och testat så många vi kunnat:

100% Elbil

BMW i3 (Med REX backupmotor)

Volkswagen Golf GTE (Bytabil-favorit)

Hyndai Ionic

Renault Zoe (Med 40 mil räckvidd, i teorin)

Nissan Leaf (Klassikern) 25 mils batteriversionen

Plugin-hybrider

Volvo XC60 T8

BMW 740 LE

BMW 225xe Active Tourer

BMW 330e (Tjänstebilsfavoriten)

Hybrid

Kia Niro

Toyota Rav4

Toyota Auris

Toyota Yaris

Andrahandsvärdet för elbilar

Vi vet inte så mycket om andrahandsvärdet för elbilar ännu. När Toyota Prius kom i början var värdefallet enormt först. Sedan har det återhämtat sig och nu är bilarna efterfrågade även på andrahandsmarknaden när köparna insett att batterierna hos dessa bilar inte är ett problem. Toyota själva har angett att de tagit en av deras Hybridbilar som gått 30 000 mil och gjort tester på hur batteriet påverkats och det visade sig att de inte kunde se någon större försämring alls av kapaciteten. De säger dock att batterier hos 100% elbilar får försämrad effekt med tiden.

Sannolikt är det just nu den snabba utvecklingen hos elbilarna och de förbättrade effekterna samt räckvidden som gör äldre elbilar snabbare omoderna. Hur snabbt batterierna hos dessa bilar försämras vet vi inte så mycket om just nu. Till viss del så accepterar andrahandsköparna försämringar i samband med att priset för begagnade bilar är billigare, precis som med alla bilar. Dock kan man tänka sig att bilhandlarna bör kunna testa batteriets kondition som en deklaration inför försäljning. Vi har lite mer information om andrahandsvärdet hos elbilar här, detta kommer framför allt från amerikanska marknaden

Att tänka på framöver

Miljömärkt el önskas så du vet att elen kommer från förnybar energikälla. Att tillverkningen av elbilen sker miljövänligt. Detta har flera tillverkare likt Tesla redan påbörjat då de förstått att kunderna vill ha även god tillverkning av elbilarna för att det ska vara någon mening att köpa en elbil.

Har du egna tankar kring elbilar, har du egna erfarenheter? Skriva gärna en kommentar nedan och dela med dig!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

  1. Rebecca

    Det har gått rasande snabbt framåt med elbilarna. Tack för att du samlade dina elbilstester i en lista. Ska bli intressant att se vad som händer framöver med elbilen och om folk kommer att gå över till den i större utsträckning när politiker hotar med förbud på bränslemotorn.

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.