Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Toyota C-HR Hybrid – Trendig SUV från Toyota

Toyota C-HR är en snyggt designad bil från Toyota. Toyota C-HR bygger på den senaste Priusplattformen och är en av de modernaste bilarna hos Toyota just nu. Toyota har tidigare inte varit kända för sin design utan mer avseende funktion och kvalité. Med Toyota C-HR visar Toyota att de också kan hänga med i biltrenderna för design, till och med så pass bra att flertalet konkurrenter nu kan känna sig förbikörda även på denna punkt. Vi har testat Toyota C-HR och den är riktigt bra, häng med och läs vidare!

Toyota C-HR Bi-tone 1,8 HSD Hybrid

Testbilen: Toyota C-HR 1,8 Hybrid X-edition Bi-tone (Framhjulsdriven), JBL-stereo (+9 500 kr), Navigation

Att köra

Hybriddrift är ett bättre alternativ för miljön vilket vi först vill framhäva. Det finns idag bilar med större batterier som kan köras bara på el fast de är fortfarande dyra att köpa och infrastrukturen för laddning är ännu inte tillräckligt utbyggd. Toyotas hybridbilar finns prismässigt inom räckhåll och batterierna har visat sig hålla bra. Toyotas hybridbilar är idag eftertraktade på begagnatmarknaden.

Toyota C-HR 1,8 HSD är en trevlig bil att köra. Motorn räcker gott och väl samt att bilen är mycket pigg från start. Det finns tre körlägen att välja mellan Eco, Normal och Sport. En viss skillnad märker vi och då framför allt mellan Eco och Sport men inte så pass att vi tycker att det har någon större betydelse, dessutom är det krångligt att byta mellan körprogrammen. Den steglösa växellådan är helt okej. Vid snabba, kraftigare och längre gaspådrag kan det uppstå ett rusande och surrigt motorljud i kupén. Motorn är ändå relativt bra isolerad så att i det stora hela funkar det bra även om vi i Europa föredrar stegade automatlådor. Fjädringen hos C-HR är relativt hård vilket är bra för väghållningen då bilen har extra batterityngd att släpa på, å andra sidan förlorar man en del komfort. Bakåtsikten är en av bilens svagheter och man ser inte alls ut bra genom bakrutan. Backkameran är ett måste och turligt nog är detta standard till Toyota C-HR, blippande ljudsensorer saknas dock.

Stadskörning: I storstan gör sig Toyota C-HR 1,8 HSD Hybrid toppen! Ja, i stan gör sig verkligen C-HR hybrid som allra bäst, bilen är helt suverän att köra och responsen från motorn i lägre hastigheter är mycket direkt och toppen! Dessutom bidrar vi genom hybriddriften till en bättre stadsmiljö. I låga hastigheter upplevs bilen som mycket tyst inne i kupén

Landsväg: När vi kör Toyota C-HR 1,8 HSD på landsvägen märker vi av den något hårda fjädringen fast bilen håller ändå en fullt acceptabel komfort. Motorns respons vid omkörning över 90 km/h börjar bli ansträngd och det behövs god framförhållning. På grov asfalt i cirka 70 km/h och uppåt så börjar vägbuller tränga igenom men ligger fortfarande på en acceptabel nivå

Motorvägskörning: Motorns egenskaper är okej även om det inte finns jättemycket kraft kvar högre hastigheter, men det behövs ju inte i Sverige. Ett visst vägbuller tränger igenom när asfalten är grov och dålig, detta är inte den tystaste bilen vi åkt i på motorvägen.

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten hos framstolarna är utmärkt och armstöd finns på båda sidor om förarstolen.  Baksätet har begränsat med utrymme men om framstolarna inte flyttas för långt bak så räcker benutrymmet i de flesta fall. Bilens interiör känns trivsam och Toyota har blivit betydligt bättre på denna punkt och det där med att en Toyota är “så tråkig inuti” kan glömmas bort helt. Toyota C-HR kan absolut jämställas med likvärdiga konkurrenter men den är fortfarande inte i nivå med premiumklassen. Automatisk klimatanläggning är standard.

Det finns bra mugghållare och även viss plats för småförvaring, vi saknar trådlös laddning av mobiltelefon. Lastutrymmet bak är helt okej och räcker för de flesta tillfällen, bilen är förstås inte lika rymlig som en stor kombi.

Teknik och instrumentering

Förarinstrumenteringen har Toyota haft i sina bilar ett tag nu och den är bra, enkel och informativ. Den är dock inte heldigital som många bilar börjar komma med, å andra sidan så är frågan om detta i slutändan är viktigt att ha? Förarinstrumenteringen är i alla fall utmärkt. Det finns i mitten en skärm för färddatorn som är likvärdig de flesta nya mellanklassbilar idag. Där får vi upp de viktigaste färddatorfunktionerna och det är lätt att scrolla mellan fakta och inställningar. Det bästa är att vi kan få hastighetsvisning med stora tydliga siffror vilket vi uppskattar mycket, dessutom visas samtidigt körsträcka till tom tank.

Pekskärmen styr framför allt media och navigation. Denna är coolt designad med ett futuristiskt Star-Trek utseende. Det är lätt att navigera i skärmen men grafik och respons kunde gärna få vara lite snabbare. JBL-ljudet är den största besvikelsen hos Toyota C-HR, ljudet är inte dåligt men inte heller bättre än många standardstereos idag och då kostar detta ljudsystem hela 9 500 kronor extra.

Filhållningshjälpen signalerar när du närmar dig väglinjer och korsar dem utan att blinka. Bilen styrs då tillbaka in i filen automatiskt. Vi har testat detta genom att släppa ratten på motorvägen i 110 km/h och återstyrningen fungerar och bilen studsar mellan sidolinjerna samt hålls kvar i filen (Not: Vi har inte testat på kurvigare väg).

Prisbild

När det gäller Toyota är många intresserade av priset. Sannolikt därför att Toyota är kända för att hålla hög kvalité utan att de tillhör premiumklassen.

Priset för Toyota C-HR börjar från 244 900 kronor för 1,2 liters bensinturbo Active. Då är fyrhjulsdrift och automatväxel standard. Hybridversionen 1,8 HSD (Framhjulsdriven batterihybrid) inklusive steglös automatlåda börjar även den från 244 900 kronor. Alltså väljer du framför allt mellan fyrhjulsdrift eller hybriddrift, priset är lika. Backkamera (ej ljudsensorer) och automatisk klimatanläggning är standard.

Därutöver finns det flera utrustningsversioner som X-edition 262 500 kr, X-edition bi-tone 283 900 kr och Executive 284 900 kr, sen finns det inte så många tillval utöver JBL stereo +9500 kr och metallicfärg. Så prisbilden hamnar mellan 245 000 kr och upp till 300 000 kr.

Summering

Toyota C-HR är en snygg bil med utmärkta köregenskaper! C-HR har utöver den lyckade designen moderna men inte unika egenskaper, den extra styrkan kommer framför allt från Toyotas goda varumärke! Vi rekommenderar denna bil starkt!

Test Toyota C-HR - snygg designad SUV från Toyota!
Att köra7
Komfort5
Praktiska egenskaper5
Instrumentering7
6C-HR

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.