Sälja Bilen

Sälja bilen

Kanske ska du inte byta bil eller så kanske du ska köpa bil privat och inte via en bilhandlare som byter in bilen. Då kan det bli det aktuellt att sälja bilen först och eventuellt sen köpa en ny eller begagnad bil.

Sälja bilen privat

Först, läs på konsumentverkets hemsida. Här står det formella om vad som ska följas när du säljer din bil.

Har du ett privatleasingavtal eller företagsleasing och vill inte ha kvar bilen? Då kan du faktiskt överlåta leasingavtalet till någon annan. Releaso är ett företag som förmedlar överlåtelse av leasingavtal, besök Releaso för mer information.

Normal bilförsäljning:
Vet du inte vad din bil är värd?, leta efter liknande bilar i annonser (tänk på milen). Det är viktigt att du har en bra uppfattning om prisbilden. Kräver du för mycket kanske ingen hör av sig, säljer du för billigt så får du givetvis bilen såld snabbt men du förlorar pengar. Ju mer medveten om prisbilden jämte skicket på din bil desto lättare är det för dig att få den såld till rätt pris. Ha fötterna på jorden när du sätter pris i annonsen och värdera inte upp din bil för att du själv tycker du har ”den bästa snyggaste bilen i världen” men ska nu byta till en ännu bättre och snyggare. Bilpriser.se har gratis värdering men lägger sig ofta för högt, kombinera detta med liknande bilar på blocket samt bytbil.se där bilhandlare annonserar begagnade bilar. När det gäller bilannonser så kolla också hur länge de legat ute. Hos bilhandlarna försvinner 20% av bilarna inom 3 dagar och majoriteten inom 4 veckor. De som legat ute längre än så är sannolikt högt prissatta eller ovanliga bilmodeller.

Det finns en hel del tips om att sälja bilen och här ger jag några:

Checklista:

  • Betala först av bilen om du har en skuld.
  • Leta fram all dokumentation
  • Annonsera.
  • Visa bilen
  • Sälj bilen på ett säkert sätt
  • Posta ägarbytespappret


Betala först av bilen
En köpare vill inte ta över några lån. Har du ett billån så är bilen pant för lånet och betalas inte detta så vill banken ha bilen. Det är ju köparens problem kan så tyckas, men onödigt att förlora en affär för att detta inte är avklarat.

Kan du inte betala av bilen först utan behöver pengarna av köparen först så kan du lösa  lånet på banken vid säljtillfället. Var då tydlig mot köparen vad som gäller för situationen och att en del eller hela betalningen kommer att sättas in på kreditgivarens konto för slutbetalning. Ge också köparen möjlighet att kontakta din kreditgivare innan affären ska äga rum.

Överväg även att sälja tillbaka bilen till bilhandlaren som du köpt bilen av om du inte kan lösa lånet. Det är enklast, men ger troligen lägre betalt.

Leta fram all dokumentation
Ägarbevis/Överlåtelse dokumentet
Besiktningspapper
Garantiboken (Med servicestämplarna)
Service dokumentation
Reparationsdokumentation
Instruktionsbok
Radiokod om sådan finns
Låsbultskod om sådan finns
Papper som visar att bilen är fullt betald.
Köpekontrakt, så du är förberedd när du har en köpare. Blocket har ett utmärkt köpekontrakt för bilar.

Leta fram alla bilnycklar också.

Annonsera
Blocket är en av de vanligaste annonseringsplatserna för de som säljer bilen privat. Fler finns.

Visa bilen
Inför visningen: Viktigt! Städa och tvätta bilen noggrant. En ofräsch bil kan göra att spekulanten inte vill ha bilen alls eller lägger ett lågt skambud.

Som säljare har du en del skyldigheter gentemot köparen. Bla. att inte lämna felaktiga uppgifter om bilen, upplysa om felaktigheter som du måste antas ha känt till vid försäljningen och köparen ska ha blivit upplyst om. Bilen får inte vara i väsentligt sämre skick än vad köparen kunde förutsatt med hänsyn till priset och andra omständigheter. Läs mer detaljerat om detta hos konsumentverket, se länken i början av denna sida.

Innan provkörning, be spekulanten uppvisa giltigt körkort. Annars kan det bli problem med försäkringar om något händer under provkörningen.

Vid provkörning, låt ALDRIG en spekulant provköra utan att du är med i bilen samt lämna ALDRIG över nyckeln innan du är i bilen. Sätt dig i bilen först, lämna sen över nyckeln. När provturen är slut, ta nyckeln först och gå sen ut ur bilen.

Prisförhandling:
Fler och fler annonserar sin bil till ”rätt pris direkt”, då är det viktigt att det tydligt framgår i annonsen att du inte avser att pruta på priset. Räkna med att folk försöker pruta ändå, men ofta kan du då hänvisa till annonsen och i regel så vet de också mycket väl vad du skrivit. I de flesta fall så köper de bilen till utannonserat pris om den stämmer överens med din beskrivning och deras förväntningar.

Har du inte angett att priset ej kan förhandlas/prutas i annonsen så kan du räkna med att köparen förväntar sig ett lägre pris. Bestäm dig då i god tid vad ditt sista pris är och stå fast vid det. Du behöver givetvis inte gå ner till ditt ”sista pris” direkt utan förhandla långsamt om priset. Du ska också vara beredd på att det kanske inte blir en affär och att köparen åker därifrån, det är OK ofta känns det bra efteråt att man inte sålde bilen till ett för lågt pris. Fortsätt att annonsera.

Sälj bilen säkert
Gör upp om priset först. En gammal bil utan större värde kan möjligen säljas mot kontant betalning.

Betalningen: Idag finns flera olika sätt att betala bilköpet och en del använder sig av sin internetbank för att registrera överföringen iva mobiltelefon eller dator. Det är i detta skede som många bedrägerier genomförs. En banköverföring som sätts att genomföras några dagar fram kan dras tillbaka, olika typer av fejkade interface finns där det ser ut som att betalning görs men i verkligheten händer inget. Idag finns det tjänster där betalning kan göras omedelbart, Swish kan hantera större belopp om man tillfälligt utökar överföringsgränsen. I slutändan är det en enkel regel som gäller idag, du ska ha pengarna synligt insatta på ditt bankkonto först innan du skriver över bilen på nya ägaren. Du ska också kontrollera detta på din egen mobiltelefon eller dator som inte kan manipuleras av någon.

Förr var det vanligast att man gjorde upp en större betalning på et bankkontor och det är fortfarande ett alternativ: Ni träffas på din (säljarens) bank. Gå igenom eventuellt kontrakt och fyll i överlåtelsehandlingarna men signera ingen dokumentation ännu. Gå till bankkassan och informera banktjänstemannen att ni ska göra upp en bilaffär. Köparen har med sig en bankväxel utställd på sig själv. Denna löses in av köparen på din bank och pengarna sätts in på ditt (säljarens) konto enligt önskemål.

Vid köpet och signering av kontrakt ska alla parter legitimera sig. Fota körkortet så du kan visa vem du haft att göra med om något trots allt går fel efteråt.

När betalningen är erlagd lämna över nycklarna (inklusive reservnycklarna) fyll i överlåtelsehandlingarna och signera kontraktet. Båda parter ska ha var sin del av kontraktet.

Posta sist ägarbyte pappret tillsammans.
VIKTIGT: Du vill inte stå kvar som ägare ifall köparen mot förmodan skulle ådra sig böter, inte teckna försäkring eller annat. Köparen vill i sin tur normalt försäkra sig om att ägarbytet skickas in och att köparen blir bokförd som ägare av bilen. Kan ni inte posta brevet tillsammans vid affärstillfället så gör du det som säljare, köparen ska inte göra det. (Ägarbyte kan numera även göras via Transportstyrelsens mobil-app, fungerar till Iphone och Android.)

Vägskatt
Den som äger bilen den första dagen den månad som bilen ska beskattas är skyldig att betala skatten. Detta även om du inte ännu fått räkningen. Sker affären under denna period och du äger bilen under denna dag så betala skatten när räkningen kommer. Räkna med det i priset vid prisförhandlingen. Betalar du som säljare inte skatten så uppstår en lite lustig situation. Bilen får nämligen körförbud för köparen medan du behåller skulden och påminnelseavgifter. Sen är det upp till vem som vågar mest, men det är inte seriöst av dig som säljare att låta en affär hamna i denna situation.

Tillagt 2014: Betalning på bank via bankväxel var ett av de säkraste sätten att betala och ta emot betalning förr, men IT-åldern och utvecklingen av olika betalningslösningar går dock framåt snabbt. Det sägs ha blivit svårare att få ut bankväxlar idag, i vissa fall krävs planering i förväg. Nya betalningssätt ökar tyvärr risken för lurendrejerier. En del har blivit lurade när köpare visar att denne gör en banköverföring på plats via dator. Kontakta din egen bank för rådgivnig avseende senaste sätten att ta emot betalning säkert. Swish använder fler och fler idag även vid större transaktioner mellan privatpersoner.

Har du något att tillägga, eller ser du något felaktigt? Lämna gärna då en kommentar till denna sida.

Comments 1

  1. robert says:

    CASH IS KING

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.