Test av Volvo XC90 2015 T6 – En klassiker redan från start!

Nya Volvo XC90 är en bil med kraftfull identitet och är den exklusivaste Volvobilen hittills. Det är en mycket fräsch känsla att sätta sig i nya Volvo XC90, bilen känns modern samtidigt som inredningen är stilren och harmonisk. Samspelet mellan alla tekniska funktioner är genomarbetade in i minsta detalj. Detta är en favoritbil för hela familjen. Volvo har verkligen lyckats, Volvo XC90 kommer att vara en favoritbil under många år framöver!

Volvo XC90 2015 (96) 1200

Nya Volvo XC90 är starten för en ny generation Volvobilar. Volvo ska nu på allvar göra anspråk på premiumklassen och konkurrera mot de övriga premiummärkena, fast på ett svenskt vis. Kanske krävs det trots allt ett kinesiskt ägande för att Volvo ska släppa taget om den svenska diskreta designen och våga ta för sig lite mer. Nya Volvo XC90 har den kraftfullaste exteriöra designen som någonsin skådats hos en Volvobil och tankarna far direkt mot amerikanska bilmärken. Jag tror vi svenskar har gått och väntat på denna förändring och tänker, äntligen! På bilens insida känns det mer svenskt och den klassiska Volvokänslan finns kvar fast den har fått exklusivare materialval och detaljer.

Testbilen:

Volvo XC90 T6 Inskription, 4-cylindrig bensinturbo på 320 hästkrafter, automatväxel och luftfjädring. Sensus Connect med uppgraderad stereo från Bowers & Wilkins och mycket mer. Prisbilden börjar straxt under 600 000 kronor för Volvo XC90 D5 med 225 hk dieselmotor. T6 kostar från 620 000 kr.

Volvo XC90 2015 (98) 1200

Aldrig förr har jag kört en bil och blivit så uttittad som i nya Volvo XC90. Mycket beroende på alla skriverier om att bilen är så viktig för Volvo och Sverige då utveckling och produktionen sker i Sverige. Nya Volvo XC90 är dessutom fortfarande sällsynt på svenska vägar och det är många som får se den för första gången när vi tar den på långfärd söderut mot Gislaved. Vi stannar till på en drive in-restaurang, tjejen i kassan lutar sig ut från beställningsluckan och utbrister “Va snygg den är!”. En man från Australien passar på att knäppa bilder när bilen är parkerad. Han själv är Volvofantast och ägare av en S60 Polestar, i Australien har nya Volvo XC90 just kommit upplyser han mig.

Ska nu en 4-cylindrig bil kunna slå i resten av världen och speciellt i Amerika som varit en stor marknad för förra Volvo XC90. Visst amerikanarna har traditionellt haft en förkärlek till stora motorer men detta tror jag är på väg att ändras och jag tror också att Sverige har ett stort förtroende för sina produkter i resten av världen. Det finns en anledning till att Volvo marknadsförs med orden “Made By Sweden”.

Familjefavorit

Nya Volvo XC90 har snabbt blivit en favorit hos hela familjen. Frun gillar den rymliga känslan och designen. Barnen som är i åldrarna 7, 14 och 15 år älskar bilen sett från baksätet. Barnen fäster ingen vikt i vilket bilmärke det är och inte heller vilken motor bilen har, med tanke på hur många bilar de åkt hittills så är detta ett mycket bra och ärligt betyg från dem. Det som uppskattas av barnen är rymlighet, luftutblås mot baksätet, stolsvärme till vintern och inte minst känslan.

Att köra:

Det finns flera olika körprogram som kan ställas in. Utgångsläget är Comfort och då upplevs XC90 som mycket lugn och harmonisk att köra, samtidigt som det finns kraft om man trycker ner gaspedalen lite extra. Tillsammans med en smakfull och tyst förarmiljö så känner jag mig lugn och harmonisk när jag kör XC90 i komfortläge, något jag uppskattar mycket. Man blir förlåtande mot andra trafikanter och får ökat tålamod. Väljs sportprogrammet så byter XC90 karaktär rejält och bilen reagerar blixtsnabbt och känns kvick och lätt, nackdelen är att bilen samtidigt blir nervös då minsta gaspedalsrörelse resulterar i omedelbar reaktion från motorn. Det jag saknar är möjligheten att snabbt kunna växla mellan komfort och sportprogrammet. Tidigare kunde man göra detta genom att tippa växelspaken åt sidan men den funktionen fanns inte i testbilen. Ecodriveläget ger en annan mätarvisning i förardisplayen som hjälper dig att köra bättre, i höga hastigheter så blir gaspedalen riktigt tung att trycka ned. Ecodriveläget föll inte mig i smaken även om tanken är god. Både i komfort och sportläge finns det bra med kraft för omkörningar i låga och höga hastigheter.

Volvo XC90 2015 (37) 1200

Komfort

Volvo är välkända för att hålla hög komfort i sina bilar, speciellt avseende stolarna. Nya XC90 har hög komfort samtidigt som jag har suttit bättre i andra Volvobilar. Förarstolen var elstyrd med massor av inställningsmöjligheter. Mitt problem var att jag fick lite för hårt tryck mot benens undersida i stolens framkant vilket blev besvärande vid långkörning. Jag är kortare än medelsvensson vilket är en trolig orsak till detta. Jag hade dock önskat att stolens framkant kunde tippas lite mer nedåt än vad som var möjligt. Även min medpassagerare i den andra framstolen vittnade om samma känsla efter några timmars körning. Farthållaren får i detta fall en stor betydelse genom att ge föraren möjlighet till att vila benen i annan position.

Bilen upplevs som tystare än genomsnittet. Vid körning på svensk grov asfalt av den elakare sorten så tränger dock lite buller ändå in i kupén. Motorn hörs det inte mycket från förutom vid kraftigare gaspådrag.

4-zons klimatanläggning. Man kan ju diskutera om det finns någon större mening med att kunna ställa in temperatur på fyra ställen i bilen när luften ändå blandas fritt. Men reglerbart fläktutblås till baksätet är en uppskattad funktion hos baksätespassagerarna. Dessutom finns det värmeslingor till baksätet som kan slås på och av.

Volvo XC90 2015 (18) 750

Praktisk användbarhet

Lastutrymmet om inte sju sittplatser väljs är rejält och inget att klaga på, bilen är ju nästan 5 meter lång. Fälls extrastolarna bak upp så finns ändå visst lastutrymme kvar. Mellanradens stolar är skjutbara för att ge bättre benutrymma om alla sju platser används. De två extraplatserna längst bak är ändå att klassa som extrasäten och är speciellt inte gjorda för långa personer.

Volvo XC90 är en stor och bred bil vilket kan bli besvärligt i stan. Parkeringsradarn är ett måste i stadsmiljö. Det är många parkeringsplatser som vi inte kunnat nyttja för de varit för trånga både på bredden och längden. Detta är en av de få nackdelarna hos XC90, samtidigt som bilens storlek också är dess styrka.

Mediasystem

En stor nyhet i nya Volvo XC90 är mittkonsollens mediasystem som även sköter bilens alla inställningar. Användarinterfacet är stilrent och typiskt svenskt. Det är relativt lättanvänt efter att man testat att trycka och scrolla på skärmen ett tag. Att byta radiokanaler skulle kunna varit lite smidigare och detta görs bäst via rattkontrollen. Pekskärmen är ett stort lyft för Volvo mot vad de haft tidigare.

Mediasystemet kan även hantera SMS meddelande som inkommer, det går att läsa och skriva svar direkt på skärmen. Något som görs bäst när bilen är stillastående.

GPS-navigationen fungerar bra och utöver en stor bild i mittkonsollen så visas även närområdet snyggt i förardisplayen. Navigationen är i absolut toppklass!

Stereon i testbilen kostar 30 000 kronor extra i Sensus Connect Premium Sound paket. Ljudet från Bowers & Wilkins är fantastiskt bra och man lyssnar bäst utan att ändra på några av de tonkontroller och EQ inställningar som finns, extremt bra avstämt grundljud!

Provade teknikfunktioner

Filhållningshjälp: När väglinjerna är synliga och XC90 detekterar dessa så får du hjälp att hålla dig på rätt på vägen. Volvo XC90 är en bred bil och denna funktion träder in oftare än man kan tro. Det som händer är att bilen styr om bilen genom att ratten dras åt mitten av vägen. Detta känns ganska rejält i ratten, men samtidigt så är det inga problem att med egen kraft själv ta kontrollen. Min upplevelse är att man gjort denna funktion bra avvägd och det känns som att Volvo gjort hemläxan och testat denna funktion väl. Skulle återstyrningen in mot mitten av filen vara för mjuk så skulle funktionen vara meningslös, skulle den vara för kraftfull så skulle den kunna bli farlig i fel situationer.

Varning för korsande trafik: Det finns ett system som varnar för korsande trafik när du backar bilen. Detta reagerar både på bilar som och gående. Systemet fungerar bra och varnar med en tydlig signal när det finns risk för kollision när du är på väg att backa ut från en parkeringsplats.

Backkamera: Backkameran har mycket bra bildkvalité samt har bra respons och laggar inte. Vidvinkeln är enorm och man ser mycket bra vad som händer bakom bilen. Detta är den bästa backkameran jag testat hittills.

Automatiskt sänkt bil funktion: Har du luftfjädring för 22 000 kronor extra så finns en funktion som sänker bilen per automatik när du stänger av motorn. Detta gör att det blir lättare att stiga i och ut ur Volvo XC90 som annars är en relativt hög bil. Funktionen fungerar bra men det tar en stund för bilen att sänka ner sig och för att dra nytta av funktionen så kan du inte hoppa ut ur bilen direkt utan får vänta några sekunder extra. Denna funktion kan du välja själv om du vill ha aktiverad eller inte.

Adaptiv farthållare: Denna funktion kan kännas lite läskig i början men när man är van så funkar den utmärkt. Det går att ställa avståndet till framförvarande fordon allt från lagom nära till rejält avstånd.

Volvo XC90 2015 (111) 1200

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Snygg design utvändigt och invändigt
 • Stor och rymlig
 • Bilens alla funktioner är samspelta
 • Bra körkänsla

Svagheter

 • Lång och bred
 • Stora bilar som XC90 drar mycket bränsle, speciellt med T6 bensinmotor

Summering

Nya Volvo XC90 är en extremt bra bil! Allt bara funkar och det går lätt och snabbt att komma överens med bilen. Sveriges kvarvarande bilindustri är räddad för många år framöver!

Volvo XC90 2015 (12) 750

Test Volvo XC90 T6 - Exklusiv och rymlig SUV
7.3Byta bil poäng
Reader Rating: (24 Votes)
7.3

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

  • Joakim

   Då bilen var ny och inte inkörd samt att min testkörning inte hade fokus på låg förbrukning så mätte jag inte detta, min uppfattning är dock att T6 drar en del och att detta inte är den billigaste bilen att köra. Sen är allt relativt till hur andra liknande och äldre bensinmotorer förbrukar bränsle. Hybriden eller dieseln är att föredra för den som önskar låg bränsleförbrukning.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.