Test Skoda Fabia TSI 90 hk 2016

Skoda Fabia har nu kommit i en ny version och bilen blir bara bättre och bättre, exempelvis så är Autobroms standard. Nya Skoda Fabia kanske inte får Italienska designers att trilla av stolen men Fabia har en perfekt balans mellan smidighet och praktiskt nyttjande. Skodas bilar är prispressade samtidigt som de har ett starkt andrahandsvärde, kanske är Skoda Fabia det mest ekonomiska bilköpet man kan göra just nu?  Med en prisbild som börjar från 130 200 kr så kan man snacka om mycket bil för pengarna!

skoda fabia 2015 TSI (3) 1024

Testbil: Skoda Fabia Style/Elegance TSI med komfortpaket, 5-växlad manuell växellåda. Motor: 1.4 liter 4-cylindrig 90 hk. 0-100 km/h 11.0 sekunder. Bränsleförbrukning 0,47 l/mil blandad körning.

Att köra

Skoda Fabia har utmärkt väghållning och känns bra på vägen. Fjädringen är något åt det hårdare hållet men är väl avstämd och bilen upplevs inte allt för stötig. Bensinmotorn på 90 hästkrafter passar Fabia utmärkt men någon sportbilsprestanda är förstås inte tal om. Skoda Fabia upplevs pigg i normaltrafik, på motorvägen blir motorn mer ansträngd men växlar man bara ner ett eller två steg så kan lite extrakraft hittas för att få fart på bilen. Snabba omkörningar på landsväg bör göras med god marginal men för övrigt så räcker prestandan i motorn gott och väl till Fabia.

Komfort

I förarplatsen sitter jag utmärkt med bra stöd för benen, stolsdynan är inte för kort i framkant som i många andra småbilar. Armstödet i dörren sitter på bra höjd. Mittarmstöd ingår i Style/Elegance paketet och är ställbart i höjdled samt rymmer ett förvaringsfack. I baksätet sitter jag också bra. Baksätet är på lagom höjd och framkanten är upphöjd vilket ger bra stöd för benen, genialiskt! Visst är benutrymmet något begränsat mot framförvarande stolar som i alla småbilar men Skoda Fabia är mycket bra planerad utrymmesmässigt.

Ljudnivån inne i bilen är en av Skoda Fabias svagheter, vägbuller tränger in i kupén både i låga och höga farter. Det är uthärdligt men inte i premiumklass.

skoda fabia 2015 TSI (8) 640

Förvaringsutrymmen

Lastutrymmet bak är riktigt bra, trots att den testade Skoda Fabia inte är i kombiutförande. Här kan det även finnas plats för mindre barnvagnar men testa innan köp. Skoda Fabia erbjuder en rad smarta detaljer för förvaring och lastning. Det finns krokar för kassar i lastutrymmet, det finns även en rund löstagbar ram som man lätt kan ställa påsar eller annat i som inte ska trilla. Ett lastnät till lastgolvet följer också med som man kan trycka in saker under så de hålls på plats.

Småförvaring finns i mittarmstödet (tillval/ingår i paket) samt en stor och en liten mugghållare finns mellan framstolarna tillsammans med en liten fördjupning där man kan lägga småsaker. Glasögonhållare finns föredömligt infällt i taket, bra!

Infotainment och kontroller

De flesta reglage i Skoda Fabia lättanvända och lättåtkomliga. Den 5″ stora pekskärmen är också lättanvänd och funktionell tillsammans med de fysiska knapparna som sitter bredvid. Mitt i förarpanelen mellan hastighet och varvmätarna finns en färddatordisplay som är generöst tilltagen. Denna kan visa olika färddata samt aktuell hastighet med stora tydliga siffror. Denna panel nyttjas dock inte optimalt genom att erbjuda flera färddata samlat. Det skulle exempelvis varit bra att kunna se aktuella hastighet i siffror tillsammans med återstående körsträcka till tom tank.

Grafiken i skärmarna är enkel och tydlig, dock så nyttjas inte färgerna speciellt mycket i pekskärmen. Det är nästan så att man tror att denna skärm inte är en färgskärm. Här får man känslan av att Skoda ska skilja lite mot de exklusivare syskonen inom VW koncernen.

Ljudet i stereon har inte varit Skodas starka sida historiskt. Grundljudet i nya Skoda Fabia är helt platt och trist och är inget att jubla över. Men det finns en liten funktion som heter “Skoda Surround” (tillval/ingår i paket), aktivera Skoda Surround och något magiskt händer med det platta och trista ljudet i Fabia. Helt plötsligt känns ljudet helt okej och går från dåligt till normalklass, jag rekommenderar absolut att denna funktion är aktiverad hela tiden. Den extra bas som också finns att aktivera kan dock gott vara avstängd. Detta är inte en stereo för finsmakaren men duger utmärkt för de flesta.

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Mycket välplanerade utrymmen
  • Lättanvända kontroller
  • Användarvänlig 5″ pekskärm
  • Bra komfort i fram och baksäten
  • Bra förvaringslösningar för stora och små saker
  • Smidig i stan
  • Prisvärd
  • Pigg motor (TSI 90 hk)

Svagheter

  • Bullrig i kupén
  • Trist design

Prisbild

Priset på nya Skoda Fabia 2015 börjar från 130 200 kronor. Standard i Skoda Fabia är bland annat: Autobroms, 5″ pekskärm, USB, halvljusautomatik, färddator, 4-högtalare, ratt i skinn samt med media och färddatorkontroller m.m.)

Skoda Fabia 2015, mest för pengarna utrustning:

Skoda Fabia TSI 90 hk, Style/Elegance: 148 200 kr (Utöver standard: Manuell AC, 15″ fälgar samt låsbultar, nyckellös start/stopp, Skoda Soundsystem Arkamys med 6 högtalare, bluetooth telefonuppkoppling och streaming, mittarmstöd fram, höjdjusterbar förar och passagerarstol)

Komfortpaket: Automatisk klimatanläggning, parkeringssensorer bak, farthållare) 3 900 kronor.
DAB (Digitalradio) 900 kr.

Totalsumma: 153 000 kronor, lägg till ytterligare 3900 kronor för kombiversion samt 6000/18 800 kronor för 110 hk manuell/109 hk automat.

Summering

Skoda Fabia är komfortabel, praktisk och prisvärd med perfekt fördelade utrymmen. Skoda Fabia är ett av de bästa köpen du kan göra i ekonomiklassen!

 

Test Skoda Fabia TSI 90 hk - Billig och praktisk bil
2.8Byta bil poäng
Reader Rating: (45 Votes)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.