Vilket bilmärke ska jag välja?

Frågan om val av bilmärke har många ställt sig, och till mig. Det finns säkert lika många svar som bilmärken på detta. Alla bilmärken har sin specialité och kundinriktning.
Bilkvalitén varierar från tid till tid hos tillverkarna och utbudet av bilmodeller likaså. Det är därför det är lika svårt att besvara frågan om vilket bilmärke som är bäst som att hitta svaret, avseende kvalité så har vi högt förtroende för Toyota och Subaru. Avseende elegans och komfort är det Mercedes och Volvo, körglädje BMW och Mini. I denna artikel skriver vi om typiska kännetecken hos flertalet biltillverkare invävt med egna upplevelser.

Volkswagen

Volkswagen har länge dominerat med stämpeln tysk kvalité och överkomligt pris. De senaste åren har dock Volkswagen fått ta en hel del stryk avseende både rykte och kvalité. Dieselskandalen blev stor men slutligen drogs även flera tillverkare med, och sätter du inte miljö som absolut högsta fokus så kan du tona ner denna vikt och bara inse att marknaden själv kommer anpassa sig. Är du av högsta miljötänkande väljer du såklart elbil istället för dieselbil. Volkswagens kvalité har dock varit sämre senaste åren avseende motorer med kamkedja som måste servas senast inom angivet milintervall annars riskerar hela motorn att rasa. När andra biltillverkare varit kända för att ha kamkedjor som håller hela bilens livslängd så blev det tvärtom för Volkswagen som nu gått till kamrem istället. Vissa DSG automatlådor har också haft dålig kvalité och krånglat senaste åren.

Volkswagen gör dock väldigt attraktiva och praktiska bilar. Förhoppningsvis så har de idag fått ordning på motorerna och automatväxellådan. Vi tror på att framför allt köp av nya Volkswagenbilar kan vara ett bra bilval, samtidigt som vi är lite tveksamma till vissa begagnatköp. Googla på VWs motorproblem innan begköpet, tänk på att samma motorer finns även inom Skoda, Seat och Audi.

Summerat Volkswagen: Bra bilmodeller som är enkla att komma överens med och väldigt praktiska, prismässigt i mellanklass. Köp framför allt en helt ny Volkswagen och håll dig inom serviceintervallet.

Skoda, Seat och Audi

Läs ovanstående om Volkswagen då motorer och väldigt mycket mer är samma i dessa bilar som ingår i samma koncern. Skoda är idag inte längre billig men fortfarande lite billigare, Seat lite mer modeinriktad och Audio är den mer exklusiva bilen.

BMW och Mini

Mini ägs av BMW och delar mycket med BMW teknik. Mini är för dig som vill ha framhjulsdriven bil (finns 4-hjulsdrift oxå) med hög körkänsla och retrodesign. BMW är bilmärket som enligt oss har den absolut bästa körkänslan. Motorresonsen är enormt bra likaså chassisättningarna, dock mer åt sport än komfort. All instrumentering fokuserar på den direkta bilkörningen i första hand, övrig info finns där men diskret och minimalistiskt.

Mercedes

Exklusiv och lyxig. Snygga bilar som både är och ser dyra ut. Även om detta bilmärke har en högre prislapp så är storsäljarna dock billigare än man tror och behöver inte alltid vara ett svindyrt bilval. Du får ofta lite extra lyxdetaljer som inte finns hos andra när du köper Mercedes. Mercedes styrka är elegans och komfort samt att erbuda lite mer.

Volvo

Den svenska storsäljande klassikern. Sedan Kineserna köpt märket så ska det bli ett mer lyxmärke. Prislappen har gått upp och många svenskar har fått leta efter nya folkmärken. Volvos senaste bilar är enormt komfortabla och lyxkänslan är högre än tidigare. Rostskydded verkar bli allt sämre dock.

Kia

Kia med sin 7 åriga garanti i Sverige har blivit jättepopulär. Bra praktiska bilar med moderna funktioner och bra garanti säljer bra, speciellt till privatpersoner. Bilarna har inte lika hög körglädje som de tyska bilmärkena erbjuder. Kia är det trygga bilvalet, även om garantin kan komma att behöva nyttjas enligt vissa enskilda bilägare vi pratat med. (Tips: den 7-åriga garantin sägs inte gälla riktigt allt i vissa fall som mediasystemet, på en Kia Ceed 2014 kostar denna del runt 19 000 kronor, arbetetsdelen låg på ca 900 kr. Motorskadegarantin i märkesförsäkring kan komma att gälla fast med tillhörande självarisk. Kan vara värt att kolla upp innan köp)

Renault

Av de franska bilmärkena så är det Renault som gjort kanske den högsta uppryckningen senaste åren. Rostskyddet är i topp och kvalitén har blivit mycket bättre. I med detta har även prislappen börjat gå upp.

Dacia

Lågprismärket från Renault. Det finns inget bilmärke som ger mer bil för pengarna än Dacia. Dock så är detta enkla och avskalade bilar. Fast du blir förvånad över hur snabbt man vänjer sig och inser att man klarar sig ändå. Duster är den coolaste Daciamodellen

Toyota

Kvalité är största kännetecknet och Toyota kommer ofta högt på kundnöjdheten. Japanerna är duktiga på att implementera kvalitetstänkande i fabrikerna vilket är vinnande när personal slutar och ny tillkommer, högtryck i fabrikerna hanteras också bättre. När kvalité har fått vara med från början så är det alltså lättare att bibehålla i olika konjukturer. Toyotas bilar är inte lika roliga som andra och inte heller billigast.

Lexus

Läs Toyota ovanför och tänk dig en lyxigare Toyota som också är ägare av Lexus. Kunderna är oftast jättenöjda bilägare av sina Lexus.

Hyundai

Hyundai har nästan blivit lite bortglömd i Sverige. De senaste bilarna är dock jättefina och erbjuder modern teknik som är lättanvänd. Delar mycket med teknik med Kia.

Citroén

Annorlunda vill många säga. Idag är de inte så annorlunda och du kommer ganska snabbt att lära dig hur dessa bilar fungerar. Design är i fokus likaså komfort även om man i stort sett frångått den klassiska luftfjädringen. Citroén erbjuder bilar med lyxigare känsla likaså billigare budgetbilar. Familjebilarna uppfyller sin funktion riktigt bra. Bilarna från Citroén är ofta prisvärda.

DS

Lyxmärket från Citroén. Lite bättre känsla avseende material och teknik än bilarna som säljs under Citroéns varumärke, dock har Citroéns bilar lite mer vågad modedesign i fokus där DS mer ska vara premium och liknar en flygcockpit. En smaksak helt enkelt. DS bilarna är komfortabla och ger mycket god körkänsla för sina bilägare.

Mitsubishi

Bilmärket gör inte så mycket väsen av sig på den svenska marknaden men har ett utbud av trevliga SUV:ar med det mesta redan som standard vilket gör vissa modeller riktigt prisvärda. Plug-in hybriden av outlander är en populär tjänstebilsfavorit.

Nissan

Nissan samägs av Renault och motorerna och mycket mer är samma hos dessa båda fabrikaten. Nissan har dock egen design och instrumentering. Qashqai är mellan-SUV:en som startade crossovereran på marknaden, ett arv som man förvaltat gott. De mindre personbilarna ger ofta mycket för pengarna. Kvalitén upplevs idag inte ha samma goda rykte som den en gång i tiden hade. En modell har de lyckats extra bra med, har ni tänkt på hur många Nissan Micra årsmodell 1998-2003 som fortfarande ses köra på vägarna än idag?

Ford

Ford är det märket du får absolut mest lyxkänsla i ekonomiklassen. Bilarna från Ford är tysta och komfortabla. All ny bilteknik finns till attraktivt pris. Tänk bara på att Ford nyttjar en prissättning innehållandes en massa “paket” som sällan värderas vid inbyte. Bästa köpet görs om du väljer en basutrustad Ford i grundnivå Trend eller Titanium och sedan köper minimalt med extrautrustning utöver detta, eller så köper du den precis som du vill ha den och fortfarande så kommer du billigare undan än hos många andra bilmärken. Kvalitén har ett dåligt rykte, i Sverige säljs de flesta modellerna med 5 års garanti. Ford Focus är en av de enskilt mest säljande bilmodellerna i hela världen, hade kvalitén varit allt för dålig så hade Ford knappast sålt så många. Likaså är det i Fords fokus att erbjuda prisvärda bilar och de balanserar säkerligen hela tiden kostnader mot kundnytta.

Subaru

Bilägarna är väldigt nöjda med Subaru som bara säljer 4-hjulsdriva bilar (förutom en liten sportbil som har bakhjulsdrift). Bilarna är också komfortabla och praktiska. De har inte lika hög körglädje som de tyska märkena. Ägare av Subaru bryr sig inte lika mycket om image och uppskattar istället kvalité och bilens egenskaper. Bilarna från Subaru klarar ofta inte att dra lika mycket i släp. Subaru har i stort sett aldrig gått i förlust och ägarna driver detta företag för att vara välmående framför att växa. Detta gör att det ibland kan vara väldigt lång leveranstid, befintliga ägare som ska byta bil tecknar sig ofta för nya modeller utan att ens sett dem.

Suzuki

Inte så roliga men väljer du en av de mindre bilarna som Swift så får de en av de bränslesnålaste bilarna du kan köpa, dessutom en av de få småbilarna som kan köpas med fyrhjulsdrift. Vi har provkört den lilla och praktiska Ignis och gjorde flera avstämningar vid tankning. 0,5 liter/mil för en bensinbil och de körsträckor vi brukar köra är riktigt lågt, ingen annan testbil med bensinmotor har vi fått ner i så låg förbrukning.

Mazda

Cabben MX-5 Miata är en helt fantastisk bil för den som söker 2-sitsig bil till lågt pris. Motorprestanda är inte det viktigaste hos denna bil som kan konsten att ändå erbjuda en hög bilupplevelse. Övriga bilar från Mazda är attraktiva men lite avskalade avseende Interiören. Mazdas bilar sticker inte ut så mycket men har många nöjda kunder.

Blev du klokare av detta? Kanske gav det viss vägledningen eller inte. Att välja bil är mycket personligt och efter ekonomi samt behov. Därför är det nästan omöjligt att tipsa om bästa bilvalet mer specifikt, lycka till!

Har du ett eget tips eller åsikt? Kommentera!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.