Test: Volkswagen Beetle Cabriolet GT – VW Beetle, en snygg och trendig bil!

När Volkswagen skapade Beetle på 30-talet så skapade man inte bara en bil, man skapade en klassiker som skulle bli omtyckt av miljontals människor under hela 1900-talet och fram till idag. Volkswagen Beetle är en modern klassiker vars arv bevarats väl av Volkswagen. Då var det en folkbil, idag är det en livsstil. Volkswagen Beetle har gått under många namn och modellbeteckningar under åren, den klassiska och i Sverige kallade “bubblan” slutade huvudsakligen att säljas under 1970-talet, men tillverkades i Mexico ända fram till 2003. Därefter har Volkswagen börjat tillverka moderna versioner av den klassiska lilla bilen. Volkswagen Beetle som säljs idag är en bil med lite tuffare identitet som fortfarande har starka drag av den klassiska designen.

Volkswagen Beetle GT 2016 (17) 1024

Dagens VW Beetle är inte längre en folkets bil då det finns andra bilmodeller som är mer praktiska för familjer idag. Dagens Volkswagen Beetle rymmer fyra personer och minimalt med bagage. Men Volkswagen Beetle kan faktiskt fortfarande köpas till ett inte allt för högt pris för den som önskar. Du kan också köpa fälgar med klassisk “bubbla” design och flera solida lacker finns att välja på, allt för dig som vill ha en modern bilklassiker. För dig som istället vill ha en häftigare bil finns också starka motorer och moderna tillbehör att välja. Då får du en bil med charmig design och sportig körkänsla, GT versionen har 220 hästkrafter.

Testbilen: Volkswagen Beetle GT Cabriolet 220 hk DSG. 4-cylindrig 2.0 liters bensinturbomotor på 220 hästkrafter och 6-stegad automatväxellåda. 0-100 km/h på 6,9 sekunder. Framhjulsdriven. Deklarerad bränsleförbrukning 0,67 l/mil blandad körning.

Volkswagen Beetle Cabriolet

Varför inte njuta lite extra av sommaren i en unik cabriolet? En cab är lite speciellt, möjligheten att helt öppna taket erbjuder en unik bilupplevelse. I Sverige ges dock inte allt för många tillfällen på året att njuta av denna möjlighet. Men vi svenskar har vikingablod och det innebär att vi har hög tålighet för väder och vind, något jag snabbt blev påmind om. Sol och 16 grader i Sverige innebär öppet tak för alla som kör Cabriolet. När jag körde på E18 i soligt väder och med 16 grader på tempmätaren blev jag omkörd av tre cabbar med öppet tak, då började jag skämmas och insåg att jag inte följde sveriges cab-kultur. Så fort jag åkte av vägen fick jag göra styra upp det hela. Volkswagen Beetle cabriolet kan öppna och stänga taket i hastigheter upp till 50 km/h. So fort hastigheten sjunkit ner under 50 km/h så fällde jag ner taket vilket går på knappa 10 sekunder. Helt plötsligt hörde jag fågelkvitter tillsammans med ett behagligt vindbrus som uppstod runt bilen. När jag sakta körde genom ett villaområde kunde jag känna grillos fläkta förbi då och då. Jag inser att man inte behöver köra cab för att skryta och visa upp sig, man kör cab för att uppleva omgivningen och njutningen av att färdas i en bil. Helt plötsligt är det inte bara en transportsträcka som ska genomföras, hastigheten är inte längre så viktig. Man kör hellre lite långsammare i en cab helt enkelt, så det innebär också högre trafiksäkerhet. I högre hastigheter så bildas det lite mer turbulens i VW Beetles kupé, det finns extra turbulensskydd att köpa till för den som vill. Då det är så smidigt att fälla upp och ner taket så kan man lätt fälla upp taket innan påfarten till motorvägen och sedan fälla ner det igen så fort man åkt av motorvägen, fast då är man ingen riktig viking förstås. När det är lite svalare ute så bör man ha en jacka med hög krage i nacken. Turbulensen virvlar gärna bakom nacken och kan ge dig nackspärr i värsta fall.

Hur är bullernivån? Det brukar talas om att en cab med tygtak blir bullrig i kupén när man kör med taket på. Detta gäller inte Beetle cabriolet för det är förvånansvärt tyst i kupén. På motorvägen på grov asfalt blir dock Beetle ganska bullrig men en bidragande orsak till detta är de breda lågprofilsdäcken på 20″.

Volkswagen Beetle GT 2016 (16) 1024

Att köra Volkswagen Beetle GT 220 hk

Det är nog ingen som tvekar över att detta är en körglad bil. Motorn går fantastiskt bra och har kraft i låga och höga hastigheter. Automatväxellådan DSG funkar bra och ger bilen rättvisa. Du kan växla mellan normalläge och sportläge, samt halvmanuellt. Även rattpaddlar erbjuds för den som vill. DSG automatlådan har ett sportläge som ger skillnad framförallt genom att motorns varvtals hålls uppe mer. Motorn är i stort sett mycket tyst men lite välljudande motorljud tränger ändå fram, vilket bara ger en positiv upplevelse i lagom nivå.

Komfort

I framsätena sitter man mycket bra och har bra stöd för armarna speciellt om mittarmstöd köpts till (tillval). Baksätet rymmer dock endast två personer och benutrymmet är begränsat och är inget för längre resor. Fjädringen är perfekt balanserad som brukligt i tyska bilar. Något åt det hårdare hållet för bra väghållning men ändå inte för mycket för bibehållen komfort, detta trots att bilen var utrustad med 20″ fälgar med superlågprofil på hjulen.

Lastutrymme

En av de största svagheterna i VW Beetle är lastutrymmet. I cab versionen känns det som en brevlåda, en minimal öppning och något större utrymme innanför för det som man lyckas klämma in genom öppningen. Detta är absolut ingen bil du tar till IKEA om du inte tänker buda hem möblerna. Råkar du förvara Sufflettskyddet som du ändå knappt kommer att använda så finns det bara plats för en, eller kanske två matkassar. Det stora Sufflettskyddet för tygtaket stannar troligen hemma för de flesta. Det här skyddet används främst när man har suffletten nedfälld under en längre tid. (särskilt i varmare länder).

Användningområde sufflettskydd:

-Skyddar sufflettkonstruktionen från damm

-Skyddar suffletten från solblekning

-Ger ett snyggare utseende

För dig som vill minska turbulensen mot framsätena så finns ett turbulensskydd (tillval) att ta fram och spänna upp direkt bakom framstolarna, detta förvaras snyggt och prydligt i ett specialfack i lastutrymmet.

Småförvaring: Det finns en förvaringsskål samt ett par mugghållare. Har du köpt mittarmstöd så kan du ha lite smågrejer där. Dubbla handskfack finns, varav det övre inte rymmer så mycket. Det är dock viktigt att lägga grejerna i dessa fack för om du kör med öppet tak så börjar papperslappar snabbt flyga omkring och vidare ut ur bilen.

Instrumentering och media

Inre design brukar inte vara tyska biltillverkares starka sida, inklusive Volkswagen. Men Volkswagen har faktiskt blivit allt trevligare med åren. Volkswagen Beetle har en modern men ändå charmig inredning och instrumentering. Ja, inne i Volkswagen Beetle så är det riktigt trevligt! Förarinstrumenteringen är snygg och lättavläst. Du kan också få hastighetsvisning med siffror i den stora färddatordisplayen. Alla bilens knappar och reglage är lätta att förstå och är har en bra funktionell känsla. Den stora pekskärmen är komplementerad med fysiska fysiska knappar på sidorna vilket ger en snabb och lätt mediakontroll. Menysystemet är användarvänligt och är lätt att komma överens med. Radiokanaler presenteras snyggt med färggrafik. Fenderstereon som är tillval har ett mycket bra ljud.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Snygg design
 • Bra komfort i framstolarna
 • Känns modern, men ändå klassisk
 • Bra känsla i alla reglage
 • Fenderstereon är väldigt bra (tillval).
 • Bra körkänsla i GT versionen (220 hk)

Svagheter

 • Mycket litet lastutrymme
 • Bara plats för två passagerare i baksätet
 • Trångt benutrymme för baksätespassagerarna
 • Den senaste säkerhetstekniken finns inte
 • När suffletten är uppfälld skymmer den ett stort siktområde snett bakåt vilket kan göra det svårt att backa. Backkamera kan vara ett bra hjälpmedel.

Volkswagen Beetle GT 2016 (2) 1024

Prisbild

Prisbilden börjar från 191 700 kr för den vanliga Volkswagen Beetle och 231 700 för Beetle cabriolet. Min rekommendation är att du antingen köper den prisvärdaste versionen med minsta motorn och väljer klassisk design och fälgar, eller så köper du GT versionen och satsar på lite större fälgar och sportiga val. Köper du cabriolet så är läderklädsel ett måste! En fågelskit på tygklädseln och då ångrar snabbt att du snålade på ditt materialval.

Mest Beetle för pengarna:

Förslag nr 1: Prisvärd klassiker (Ej cab). 1.2 liters motor på 105 hk, Premiumpaket + komfortpaket med climatronik klimatanläggning (17″ fälgar “Circle black/white”, färddator, klimatanläggning, farthållare, mittarmstöd, multifunktionsratt i läder, extra instrumentering, indikering för låg spolarvätska m.m.). Extratillval: Parkeringsradar fram/bak + backkamera. Totalpris: 215 100 kr

Förslag nr 2: Sportig legend (Cabriolet). 2 liters GT motor på 220 hk (Solid lack=0 kr extra, denna bil passar bäst med detta). Premiumpaket + komfortpaket med climatronik klimatanläggning. Extratillval: 20″ fälgar. Läderklädsel. Parkeringsradar fram/bak + backkamera. Vindskydd. Larm. Totalpris: 380 200 kr.

Lägg till ytterligare: 6 400 kr för GPS navigation, 5 900 kr för Fender stereo.

Test Volkswagen Beetle Cabriolet GT - En modern klassiker!
3.7Byta bil poäng
Reader Rating: (8 Votes)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.