Köpa och välja elbil, vilken elbil är bäst?
Allt pekar på att elbilen just nu är framtidsfordonet. Det läggs idag enormt stor fokus på att framhäva och stötta elbilsutvecklingen. En del inom bilbranschen tror att om cirka 20 år så är majoriteten av de fordon som säljs elbilar. Vilken typ av elbil? Det framgår inte riktigt i framtidsvisionen. Utbudet av elbilar idag är ännu inte så jättestort men utvecklingen går framåt i rekordfart speciellt avseende räckvidd på batteri. Utvecklingen av laddningsmöjligheter går dock inte i samma takt och det finns mycket kvar att önska avseende möjligheterna att ladda elbilen. Vilken elbil ska man då välja idag?
Först finns det några olika typer av elbilar:
100% elbil med nollutsläpp: Denna elbil går bara på batteri. Fördelen är noll i utsläpp och billiga att köra, många gånger kan bilen laddas gratis. Nackdelarna är kort räckvidd och ofta långa laddningstider. Elbilen är också dyr i inköp och batteriet försämras med tiden. Dessutom så har röster höjts mot hur batterier produceras. Exempelvis så Teslas bilar med största batterierna har ett koldioxidutsläpp vid produktionen av batterierna som motsvarar upp till hela 10 000 mils bilkörning med vanlig motor. Miljövännerna vill dock inte alls bannlysa elbilen för detta utan vill istället framhäva att batteriproduktionen ska miljömärkas och anser fortfarande att elbilen idag faktiskt är det bästa bilvalet. De vill dock lägga in en liten upplysning om att du istället ska välja en bil med så liten batterikapacitet som möjligt baserat på dina behov och inte överkonsumera i onödan. Tesla som vill ha en bra miljöimage har förutsett denna utveckling och vill motverka kommande kritiker. Därför ligger Tesla redan idag långt framme i utvecklingen av hur batterierna produceras och bygger just nu en batterifabrik i Nevadaöknen i USA som enbart ska drivas på sol och vindkraft.
Några 100% elbilar som kan köpas idag:
- BMW i3 räckvidd 19 eller 32 mil
- Renault ZOE 24 eller 40 mil
- Nissan Leaf 20 eller 25 mil (BytaBil testad 2016)
- Kia Soul EV 21 mil
- Hyundai Ionic Electric 28 mil (BytaBil testad 2017)
- Volkswagen E-Golf 30 mil
- Opel Ampera-e 52 mil
- Tesla Model X 42 eller 56 mil
- Tesla Model S 49 eller 63 mil
Samtliga av dessa uppgifter är deklarerad räckvidd vilket är sättet elbilarna idag jämförs med varandra. Ingen av dessa tillverkare försöker ens påstå att den vanliga räckvidden är möjligt. Dra bort runt 35% av sträckan för att komma närmre verkligheten, i Svenska breddgrader där det kan vara kallare ute så minskar räckvidden ännu mer om bilen inte har batterivärmare och är ansluten till elstolpe vid parkering. Många tillverkare har olika hjälpmedel på hemsidorna för att du ska kunna få en uppskattning om räckvidden under olika körförhållanden.
Hyundai Ionic Electric
Hybrid: Hybridbilen har ett mindre batteri som laddas vid frirullning samt bromsning. Denna bil ansluts aldrig till något yttre laddningsuttag. Huvudsyftet är bilkörning med lägre utsläpp och lägre miljöpåverkan. Dessa bilar kombineras nästan uteslutande med en bensinmotor därför att detta ger den bästa minskade miljöpåverkan jämte dieselmotorer. Lägre bränsleförbrukning kommer med på köpet dock ofta inte riktigt tillräckligt för att konkurrera med dieselbilar som dessutom också brukar vara billigare i inköp.
Urval av Hybridbilar:
- Toyota Auris (BytaBil testad 2014)
- Toyota Prius
- Hyundai Ionic Hybrid
- Kia Niro (BytaBil testad 2016)
Ladd-hybrid: Denna elbil kan gå både på eldrift och motordrift, eller en kombination av båda för högre prestanda. Främst är denna biltyp framtagen för kortpendlare. De som har upp till 3 mil till jobbet och dagligen kör bil till och från arbetsplatsen. Bilen laddas både hemma och på arbetsplatsen är det tänkt. När batteriet är slut kan bilen köras vidare på vanlig motordrift. Denna bil kan även nyttjas på så sätt att batteriet laddas genom motor eller laddstolpe och sedan reserveras i batteriet. Detta är i första hand inte miljövänligt kan tyckas, men tanken är att bilen då ska ha laddning kvar och köras miljövänligt i stadsområden med utsläppsproblem, i framtiden kommer det troligen dessutom finnas områden där fordon inte alls får framföras med vanlig motordrift.
Urval av laddhybrider (Deklarerad räckvidd på enbart batteridrift. Dra även bort här ca 30%, 4 mil blir ca 3 mil osv.)
- BMW 330E 4 mil (BytaBil testad 2016)
- BMW 740 LE 4 mil (BytaBil testad 2017)
- VW Golf GTE 5 mil
- Toyota Prius Plug-In 6 mil
- Kia Optima PHEV 5 mil
- VW Passat GTE 5 mil
- Volvo XC90 Twin Engine 4 mil
- Volvo V60 Twin Engine 5 mil
- Mitsubishi Outlander PHEV 5 mil
BMW 330E
Att ladda elbilen, mycket att tänka på
Man utgår idag från att du först och främst laddar din elbil hemma och på jobbet. Men detta tar längre tid än du kan tro. Allt beror på hur mycket effekt laddstolpen kan leverera. Exempelvis var den preliminärt angivna tiden när vi testade cirka 20 timmar för att ladda Renault ZOE med stora 41 kW batteriet på en 3,7 kW enfas stolpe. Halva tiden blir det om stolpen levererar 32 Ampere. Finns det tre fas går det tre gånger snabbare än 1-fas. Men Renault ZOE med 41 kW batteriet kan inte ta emot högre än 22kW laddeffekt (Dvs max 3-fas 32A). Förmågan hur snabbt bilen kan laddas är alltså olika mellan bilmodeller och batterier.
De vanligaste stolparna ute på stan idag har 1 fas 3,7 kW (16A), det tar väldigt lång tid att ladda upp bilen på en sådan stolpe. Infrastrukturen behöver utvecklas mycket mer, speciellt avseende att leverera högre effekt. Högre effekt innebär dock högre strömmar och grövre kablage samt risk för överhettning i kabelstammarna. Detta är inte utbyggt över en natt. En besvikelse är dock att Vattenfall som har några av de få snabbladdarna som finns uppställda på offentliga platser tar betalt i tid och inte i levererad effekt. Exempelvis blir då Renault ZOE med nya 41 kW batteriet dubbelt så dyr att snabbladda då den inte kan ta emot mer än 22kW jämte de bilar som kan ta emot dubbla effekten. Alltså där betalning sker så bör detta ske mot levererad kW och inte på tid.
Snabbladdarna måste också byggas ut och förhoppningsvis innebär detta att bensinmackarna blir kvar långt framöver men övergår till att även bli snabbladdningsmackar för elbilar.
Ta ett exempel på en vanlig arbetsplats
Vanligaste eluttaget är 1-fas 16A som idag erbjuds. När vi testade så tog det grovt uppskattat ca 8h att ladda Renault ZOE knappa 50%, vilket när vi testkört denna bil räckt till ca 10 mils bilkörning.
Du måste tänka på, speciellt vid 100% elbilskörning:
- Vilka laddningsmöjligheter har du hemma och på jobbet, vilken effekt finns att tillgå?
- Hur snabbt kan bilen laddas? Finns det begränsningar i effekt som kan tas emot? Hur stora behov av snabbladdning har du?
- Hur många mil kan du åka? Kanske ska du även handla efter jobbet, eller köra barnen till olika aktiviteter. Vilka behov har du utöver daglig arbetspendling?
Elbilsvalet
Eftersom utbudet av speciellt 100% elbilsversioner inte är så stort så är det snarare räckviddsbehoven och bilpriset som blir främsta valet. Man bör även beakta hur bilen anpassats för att hushålla med el också. Exempelvis så har Hyundai Ionic två separata stora lättåtkomliga knappar med diodindikatorer där värme respektive AC-kylning kan slås av. Det blir då enkelt att avaktivera och ha koll på strömförbrukande funktioner i bilen. Var därefter beredd att klä dig efter väder!
I övrigt finn det mesta av ny teknik att köpa även till dessa bilar. Komfort, praktiskt nyttjande och köregenskaper skiljer enormt mycket, inte minst beroende på hur och var batterierna är placerade. Alla dessa faktorer kommer dock i andra hand och du kommer helt enkelt bara att få anpassa dig, du som elbilsköpare bör dessutom inte ha sportiga egenskaper som första viktiga punkt även om Teslas Model S faktiskt kan erbjuda just detta.