Test Kia Niro Hybrid – Miljövänlig lagom stor vardagsbil

Nya Kia Niro har kommit och Kia har nu klivit in i elbilsarenan. I detta fall rör det sig om en klassisk hybridbil som inte laddas med en sladd i väggen. Kia Niro Hybrid återvinner kraft till batteriet när bilen rullar fritt och vid inbromsning. Detta är dock ett förträffligt sätt att återvinna rörelseenergi och nyttja den tillbaka när den behövs. Hybriddriften innebär lägre utsläpp och lägre bränsleförbrukning. Hybridbilar har blivit billigare idag och Kia Niro är inte ett undantag då utgångspriset är 229 900 kronor. Räkna sen även med att det pågår kampanjpris regelbundet i samband med extrautrustning vilket innebär att du troligen köper en välutrustad Kia Niro Hybrid för inte så många kronor utöver grundpriset.

kia-niro-hybrid-2016-3

Testbilen: Kia Niro Hybrid 1.6 DCT med Pluspaket 1

Kia Niro Hybrid säljs i tre versioner, grundutrustad, Pluspaket 1 och med Pluspaket 2. Därutöver finns enbart metalliclack att köpa till, ett klassiskt asiatiskt säljupplägg. Automatväxel är standard och något annat motoralternativ än 1.6 bensinhybrid finns inte.

Att köra

Motorn är på 105 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 11,5 sekunder. Detta är inte direkt någon imponerande prestanda men Kia Niro Hybrid upplevs faktiskt betydligt kvickare när man väl kör den. Hybriddriften med batteriet gör att motorn svarar blixtsnabbt vid start från stillastående och dessutom finns det ett sportläge på automatväxeln som gör att Niro upplevs ännu piggare. Sportläget växlar man enkelt och snabbt till genom att tippa växelspaken åt sidan, tippa den sen tillbaka för att återgå till ecodrift. Detta är ett supersmidigt upplägg som även BMW nyttjar i sina bilar.

Jag tycker att Kia Niro är riktigt trevlig att köra och innan jag visste Niros prestanda trodde jag att bilen hade avsevärt högre prestandaspecifikationer. Omkörningar blir förstås mer begränsade och bör planeras med god sikt och marginal.

Mästare i standard

Kia har blivit Europamästare avseende bilstandard. Det märks att Kia studerat andra europeiska bilmodeller väl och tagit de bästa funktionerna och upplägg från konkurrenterna och implementerat i sina egna bilar. Alla knappar och reglage sitter där de ska och är stora och tydliga samt att allt lyser tydligt i mörkret. Upplägget i bilen är till och med bättre än de finaste tyska premiumbilarna, om än dock inte lyxigare och exklusivare. Kia Niro är istället en fantastiskt trevlig och praktisk vardagsbil utan att den sticker ut på något sätt. Man kan också vända på det och se det som att det inte finns något större att klaga på hos Kia Niro. Den har till och med infälld hållare i taket för solglasögon.

Mediasystemet med 7″ pekskärm (Pluspaket 1) är lättanvänt och du kan bygga din egen meny med bilens funktioner i form av små appar så som vi numera är vana vid i dagens mobiltelefoner. Stereon är inte i toppklass men låter ändå utmärkt och är ändå något bättre än genomsnittet avseende standardstereos i dagens nya bilar.

Redan som standard i Kia Niro finns automatväxel, rattvärme, klimatanläggning, autobroms, filövervakning och mycket mer. Pluspaket 1 ger en 7″ pekskärm med GPS navigation, parkeringssensorer bak, halvläderklädsel och luftutblås till baksätet m.m. Pluspaket 2 ger Läderklädsel, solglastak, eluppvärmda baksäten, parkeringssensorer fram m.m.

kia-niro-hybrid-2016-1

Komfort

Jag sitter utmärkt i Kia Niro med bra stöd för armarna på både höger och vänster sida. Förarstolen känns bra och funkar ergonomiskt för mig. Fjädringen är välbalanserad mellan körkänsla och komfort. Bullernivån inne i kupén är dock Kia Niros svaghet. Kia har ändå förbättrat sig då tidigare bilar var väldigt bullriga inne i bilen och visst har det nu blivit bättre, fast det har konkurrenterna också vilket gör att Niro ändå upplevs lite bullrigare än vissa andra bilmärken i samma klass som exempelvis Ford.

Kia Niro är något högre än vanliga personbilar vilket gör att det är något lättare att stiga i och ut ur bilen, Niro är dock inte att klassa som en SUV.

kia-niro-hybrid-2016-5

Vinterbruk

Kia Niro är bra även i den svenska vintern. Stolsvärmen är bra och rattvärme är standard, det enda som saknas är möjlighet till eluppvärmd framruta.

Praktiskt bruk

Kia Niro är en praktisk bil. Dock är den inte lika stor som en klassisk kombi. Lastutrymmet är något mindre och det finns en lasttröskel när bakluckan öppnas. Baksätena kan fällas delbart i två sektioner och det finns bra med mugghållare och småförvaring. Kia Niro är en något mindre bil, speciellt jämför med konkurrenterna i samma prisklass. Men istället får du både hybriddrift och automatväxel.

kia-niro-hybrid-2016-4

Summering

Kia har lyckats riktigt bra med Niro. Alla knappar och reglage är lätta att förstå och instrumenteringen är snygg, praktisk samt enkel att ta till sig. Motorn upplevs piggare än den är. Även om detta inte är en bil som sticker ut så är det svårt att inte gilla nya Kia Niro, den kommer inte att göra dig besviken!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.