En ny form av bilbedrägeri har kommit. Några delar ut falska parkeringsböter till bilister. Det är inte lätt att se om man fått en falsk parkeringsbot då de är väldigt lika. Utfärdaren kallar sig för Parkeringsbolaget eller liknande trovärdiga namn. 

Ett sätt är kontrollera om en parkeringsbot är falsk är att bankgironumret ska gå till transportstyrelsen, vilket du exempelvis kan se på din internetbank innan du skickar iväg betalningen. Benämningen parkeringsanmärkning får endast användas av de som utfärdar parkeringsböter på kommunal mark, på dessa p-böter ska står också kommunens namn överst på lappen. Kontrollavgift kallas parkeringsböter som delas ut på privat mark, vanligtvis på företagsparkeringar eller i större bostadsområden som har öppna parkeringsplatser. Har stått rätt parkerad kan man ana att något är fel, men har man stått fel så får man tänka på att parkeringsboten ändå kan vara felaktig.

Leta också efter stavfel och kontrollera om tidsangivelserna ser rätt ut, om inte kan parkeringsboten vara falsk och du bör kolla upp äktheten. Lapparna har också ett förtryck på undersidan med info om bankgironummer med mera, inget tryck på undersidan är ytterligare ett tecken på att böteslappen är falsk.

Parkeringsböter på kommunal mark kan kontrolleras genom att det är större bolag som sköter övervakningen på uppdrag av kommunen. Ring dem och kolla, men ring inte det nummer som står på parkeringsboten utan slå upp numret på internet.

På privat mark kan det vara betydligt svårare att veta om lappen på bilen är äkta då det finns många olika bolag som utför parkeringsövervakning. Ring parkeringsbolaget och kontrollera, men även här kan det vara en falsk person som svarar och bara bekräftar att du ska betala.

Nu blev det betydligt svårare att vara bilägare då detta tar väldigt mycket tid att kontrollera, vare sig parkeringsboten är äkta eller inte.

Exempel på falska och äkta parkeringsböter:

falska parkeringsböter parkeringsbot

Källa: http://www.dn.se/sthlm/bilarna-lappas-med-falska-boter-1/

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.