Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Volkswagen Arteon TDI 240 – Rymlig komfortbil

Volkswagen Arteon är en stor och rymlig sedan med modern och snygg design. Arteons huvdsakliga styrka är komfort och generöst personutrymme. Volkswagen Arteon är en finbil under Volkswagens varumärke. Ja, vi åker gärna dagligen och mycket i denna bil!

Testbilen: Volkswagen Arteon TDI, automatväxellåda, Diesel 239 hästkrafter, fyrhjulsdrift

Vår upplevelse av Arteon

Volkwagen Arteon har adaptiv fjädring med elektromagnetisk teknik. Fjädringen kan ställas mellan komfort och sportig avstämning. Arteon analyserar själv hur bilen framförs och justerar chassit därefter. På detta sätt reagerar bilen på hur du kör och reglerar köregenskaperna därefter. Detta fungerar riktigt bra för normalt så brukar Volkswagens bilar vara ganska hårda i fjädringen. Arteon har fortfarande en dragning åt det hårdare hållet men är ändå en av de mest komfortabla bilarna från Volkswagen vi kört. Ergonomin är god men taket är lågt vilket innebär att längre personer kan få lite problem. Glastaket som testbilen var utrustad med ger lägre takhöjd. Dörröppningen är även denna låg vilket gör det svårare att kliva in i bilen.

Körkänslan är utmärkt hos Arteon som är välavstämd mellan komfort och aktiv körning. I alla fall för en bil av denna biltyp, för det är långt ifrån sportbilskänsla. Arteon saknar alltså sportbilskänslan men detta är ju inte en sådan bil. Arteon är en lyxigare och elegantare bil från och visst finns det också en del premiuminslag hos denna bil. Bilen når förvisso inte riktigt upp till samma nivå som BMW, Mercedes och inte minst koncernsyskonet Audi. Ändå är det inte så långt ifrån och får man gissa så är det precis här Volkswagen vill ligga med sin Arteon.

Den exteriöra designen är det snyggaste och elegantaste som Volkswagen har att erbjuda just nu. På insidan är bilen ungefär som övriga Volkswagen med undantag för klädseln som testbilen var utrustad med vilken har klar premiumkänsla. Fast lite återhållsamt på insidan är det ändå.

Utrymmet är väldigt generöst och speciellt avseende baksätet där benutrymmet är mycket bra. Lastutrymmet bak är även detta djupt och rymligt men begränsat i höjd då bilen är en sedan. Hela bakluckan öppnas dock upp inklusive bakrutan för bästa möjliga lastegenskaper vilket är riktigt bra.

Småförvaring mellan framstolarna finns likaså bra mugghållare. Mittarmstödet är placerat något långt bak och kan inte flyttas framåt vilket hade varit önskvärt.

Bullernivån inne i bilen upplevs som tyst i de flesta situationer, lite dovt buller tränger igenom när asfalten är dålig. Volkswagen Arteon upplevs vara tystare än de flesta bilar och får klart godkänt på denna bit.

Stereon som har extra subwoffer är från Dynaudio har bra ljud och framför allt så går det att dra på rejält i ljudvolym.

Körmässigt

Körmässigt står sig bilen mycket bra. Den 239 hästkrafter starka motorn med automatväxellåda är pigg. Vår bränsleförbrukningen har vid normal körning legat på under 0,6 liter per mil under våra tester vilket är fullt godkänt för en så pass stor bil.

Stadskörning: Bilen är pigg i alla situationer och går utmärkt i stan. Bilens storlek gör dock  att den inte är så smidig vid parkering och när man ska vända i trånga situationer

Landsväg: Arteons största styrka är på landsvägen. Bilen är mycket komfortabel på landsvägen och omkörningar går utmärkt.

Motorväg: Även här går Arteon bra och upplevs som relativt tyst och komfortabel.

Instrumenteringen är digital och lätt att komma överens med. Det finns fysiska knappar för de funktioner man nyttjar mest vilket är praktiskt. Förarinstrumenteringen kan anpassas med flera olika inställningar för att uppnå den visning som man vill se. Grafiken är dock lika rakt igenom och erbjuder inte på några designvarianter. Enkelt och funktionellt är det, och bra.

Prisbild

Priset börjar från ca: 360 000 kronor men kan komma att kosta mycket mer beroende på version och tillval.

Test Volkswagen Arteon TDI 240 GTS R-Line - En Volkswagen med premiuminslag
Att köra8
Komfort8
Praktiska egenskaper8
Instrumentering8
8VW Arteon

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.