Renault Clio 2018 ZEN – Hur står sig denna lilla bil idag?

Jag har just provkört den populära franska lilla Clion under ett dygn. Detta blir en uppföljning till tidigare tester vi gjort av Renault Clio i flera olika versioner. Denna gång är det en enkelt utrustad version av Clion vi provat. Detta är faktiskt riktigt bra för vi prokör för det mesta fullutrustade bilar. Detta för att tillverkarna vill att vi ska kunna prova alla funktioner som finns att få till bilen. Men då missar man ibland att provköra bilen i det utförande de flesta köper den i.

Jag konstaterar ganska snabbt att Renault Clio 2018 inte känns lika fräsch som när denna generation kom ut. När denna Cliomodell kom var Renault tidigt ute med stor pekskärm för mediasystemet och GPS navigering i en liten billig bil. En sak som fortfarande är unikt är att även om du köper bilen enkelt utrustad så finns GPS navigation, alla Clio-versioner utöver enklaste versionen “Life” har GPS navigation. Enkelt uttryckt, har du minst manuell AC-i bilen så har du även GPS Navigation och det är inte många som erbjuder i denna bilklass!

Körmässigt

Motorn på 90 hästkrafter och 3 cylindrar bjuder inte på någon WOW-upplevelse. Bilen upplevs ganska pigg i starten men sen dör den helt. Omkörning på landsväg är ingen höjdare. Min bränsleförbrukning blev avsevärt högre än angivet vid denna provkörning, jag körde 20 mil fördelat på ungeför 50% landsväg och 50% motorväg. Förbrukningen för den resan låg på runt 0,8 liter/mil. Det ska tilläggas att ECO-driving tillämpades inte och detta bör inte heller ses som representativt för bilmodellen utan bara gällande denna resa.

Komfort

Bilens komfort är inte jättebra. Förarstolen har en hel del att önska avseende komfort samt att detta även gäller bilens chassi och fjädring. I högre motorvägshastighet upplevs bilen inte helt stabil men fortfarande okej. Bullernivån inne i bilen är inte i toppklass och detta är inte den tystaste bilen på marknaden idag, långt ifrån de stora premiumbilarna men även sämre jämfört med andra bilar i samma klass. Bilen har manuell AC och det blir därmed lite extrarattande på kontrollerna. Jag lär mig dock snabbt att ställa in fläktanläggningen så den fungerar okej för de olika utetemperaturer som rått under detta dygn. Så även om det krävs lite mer rattande på kontrollerna så går hyfsat smidigt ändå.

Praktiskt nyttjande

Renault Clio är en liten bil, den upplevs också ganska liten inuti. Det är speciellt trångt med benutrymme för baksätespassagerarna och lastutrymmet bak är så som det brukar vara i en liten bil, det ryms en del väskor och matkassar men barnvagnen får stanna hemma. Baksätet kan fällas och då ryms det lite mer. Renault Clio är en bil där men främst färdas en till två persioner i bilen. Småförvaring och mugghållare är ingen höjdare i denna bil. För dig som vill ha mer utrymme så finns det en kombiversion, och då rymms även barnvagnen men det är fortfarande trångt i baksätet. Kombiversionen är dock unik i denna småbilsklass och är ett riktigt bra köp för dig som vill ha en minikombi.

R-link mediasystem jämfört med standardmediat i Renault Clio

Det finns två olika varianter av mediasystem med pekskärm inklusive navigation till Renault Clio, standard och det dyrare R-link systemet. Detta är första gången jag provar det enklare mediasystemet med navigation och detta duger utmärkt. GPS navigationen är helt okej och fungerar som de flesta navigationssystem. Fartkameravarnare med ljud finns, ljudet är dock ganska irriterande. Ljudbilden avseende radio och media kan inte ställas in alls utöver loudness på och av. Ljudet är bland det sämre som finns hos nya bilar idag

På det dyrare mediasystemet finns det några ytterligare inställningar och funktioner samt Digital Radio. Idag ingår även Bose ljudsystem i R-link vilket det inte gjorde från början. Detta troligen då standardljudet fått kritik. R-Link med Boseljud till Renault Clio är dock inte heller det bästa ljudsystem som finns till bilar idag och det finns Bose ljudsystem i andra bilar som har betydligt bättre ljud, exempelvis det som sitter i den större Renault Talisman. Boseljudet gör dock att Clion får ljud som är något bättre än konkurrenternas standardsystem. Summerat så finns det ingen större anledning att betala extra för R-link och du får fundera på om det är värt att betala nästan 8000 kronor för att få det något bättre Bose-ljudet och Andriod Auto (Som ännu inte är lanserat i Sverige).

Summerat

2018 års Renault Clio upplevs idag inte ha samma stora försprång jämte andra småbilar som när den kom. Men prisbilden är fortfarande attraktiv och GPS-Navigation kan nästan ses som standard vilket ingen motsvarande bil erbjuder. Detta kommer sannolikt att vara en populär bil på andrahandsmarknaden framöver, och 0,9 liters TCe motorn har kamkedja som inte ska behöva bytas ut under bilens livslängd. Dessa faktorer gör att Renault Clio fortfarande är en bil att överväga vid nybilsköp.

Några tidigare artiklar om Renault Clio vi skrivit:

Renault Clio kombi, 2013 0,9 TCe

Renault Clio kombi, GT 2015 (Sportkombi)

Renault Clio RS 2016 (Racingversion)

Renault Clio RS Trophy 2018 (Uppdaterad racingversion)

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.