Test av Renault Clio Sport Tourer GT EDC

Renault Clio är en bil som bara blir bättre och bättre för varje dag man kör den. Det finns en solklar anledning till att Renault Clio är en populär småbil, och det är inte bara det låga priset.

Renault Clio Gt 2015 (4) 750

Renault Clios exteriöra design är riktigt lyckad och Renault spottar just nu ut nya snygga bilmodeller på löpande band. Dessutom har vissa modeller fått helt egen unik design likt nya Captur, något som är både vågat och svårt att lyckas med. Renaults designavdelning har bra flyt nu.

Testbilen är en Renault Clio Sport Tourer, en minikombi. Bilversionen är GT vilket innebär en bensinmotor på 120 hk, EDC automatväxel med dubbelkopplingslåda, sportfjädring, läderklädsel och en rad designdetaljer. Det är dock inte den sportiga känslan som är det viktiga med Renault Clio GT utan det är automatväxeln och motorn som är den stora grejen. Att som mig gå från en stor bil till en mindre blir gärna lite bökigt och ovant i början. Men när jag väl hittat min plats i Renault Clio så känns den helrätt att köra. Interiören ger ett bra intryck och känns modern.

Att köra:

Motorn på 120 hästkrafter tar den lilla Renault Clio kombin 0-100 km/h på 9,9 sekunder. Det är inte sportbilsprestanda men tillräckligt för att bilen ska kännas bra att köra. Då motorn är på så lite som 1,2 liter så blir den gärna lite surrig när man gasar kraftigt och varvtalen ligger högt. Det finns en liten knapp vid växelspaken för aktivering av sportläge. Bilen reagerar då lite snabbare och varvtalen hänger kvar längre på höga varvtal, men inte heller i detta läge är det tal om sportbilsprestanda.

Att välja GT versionen är inte ett självklart val. Sportfjädringen känns inte som ett måste för Renault Clio med denna motor, tvärtom blir bilen onödigt hård att köra. Dessutom kan inte GT-versionen fås med mittarmstöd. Då samma motor med automatväxel kan fås utan GT paketet så kan detta mycket väl vara ett bättre och komfortablare val.

Renault Clio GT EDC 2015 (28) 750

Komfort

Renault Clio är en komfortabel bil sett till att det är en småbil. Sätet är lite väl kort i framkant men när man ställt in höjden och avståndet så sitter man okej. Armstödet till vänster är bra och mittarmstöd finns att köpa som tillval förutom till GT versionen. Då Clio är en liten och låg bil blir insteget till förarplatsen minimalt och man får böja sig lite extra när man ska sätta sig i bilen.

Baksätet är Renault Clios stora svaghet. Här är det lågt i tak, trångt att kliva in samt dåligt med benutrymme. Det är baksätet som dragit det långa strået och får stå för kompromisserna i Renault Clio. Man kan sitta tre vuxna bak men det blir då väldigt trångt i axelbredd. En kombination med ett barn på mittplatsen funkar betydligt bättre, även om denne sitter på en barnstolsdyna.

Bullernivån i bilen är okej både i låga och höga farter. På den grövsta asfalten tränger en del däcksbuller igenom men detta förvärras troligen i just denna bil på grund av GT versionens däck och fjädring. Fjädringen i GT versionen är av sporttyp vilket innebär att den är hård och det känns när man köra över ojämnheter i marken, men å andra sidan tar GT Clion rondeller som en dans.

Renault Clio GT EDC 2015 (23) 750

Praktisk användbarhet

Renault Clio Sport Tourer är en liten minikombi som ger dig lite extra lastutrymme vilket känns riktigt lyckat och generöst med hänsyn till bilens storlek. Dessutom finns det ett dubbelt lastgolv som ger extra smart förvaring i bilen. Småförvaring finns men inte i överflöd. Mugghållare finns men måtten känns konstiga och de är inte djupa, en 50 cl flaska går inte att ställa utan att den kommer att trilla när bilen körs. Jag har börjat undra lite vad fransmännen har för dryckesvanor? Kanske finns det någon fransk “rödvinslattemugg on the go” som mugghållarna är gjorda för?

Mediasystem

Mediasystemet är snyggt, föredömligt och lättanvänt, här har konkurrenterna en hel del att lära. Responsen är lite seg och skulle kunna vara lite snabbare. Nästan alla versioner av Renault Clio har GPS-navigering vilket är mycket uppskattat när andra biltillverkare ofta tar en rejäl slant för detta. Ljudet i stereon är dock inte speciellt bra, betydligt sämre än genomsnittet. I broschyren står det hur bra ljudet och en massa fina ord men Renault Clio lever inte upp till den beskrivningen utan kan som bäst jämföras med ljudet från en köksradio. Tyvärr finns det inte bättre stereo ens som tillval och du får nöja dig med denna stereo, punkt. Daglig vardagsradio funkar bra men där tar det stopp.

Renault Clio GT EDC 2015 (31) 750

Summering Renault Clio GT Sport Tourer EDC

Renault Clio är en snygg och prisvärd bil som står sig bra i konkurrensen från andra bilmärken, speciellt då den har 5 års garanti. Vill du en ännu mer praktisk och komfortabel Clio? Titta på Renault Captur som är en förhöjd version av Renault Clio, läs mer här.

Läs också biltestet av Renault Clio 0,9 TCe och se hur både sittvagn och resväska går i den lilla kombin.

GT versionen: Renault Clio GT erbjuder sportbilskänsla utan prestanda, behöver du inte läderklädsel välj versionen utan GT istället eller varför inte Renault Captur? Det är en ännu mer praktisk och komfortabel förhöjd version av Renault Clio. Personligen undrar jag också varför inte Renault Clio RS finns som minikombi, det hade varit kanonbra!

Styrkor

  • Användrvänligt mediasystem
  • Prisvärd
  • TCe 120 hk motor med EDC automat är helrätt till Renault Clio
  • Snygg
  • Bra körkänsla

Svagheter

  • Stereons ljud är sämre än genomsnittet
  • Dålig bakåtsikt i vanliga Clio, minikombin är bra.
  • Känslan i vissa reglage, speciellt blinkersspaken
  • Lågt i tak
  • Trångt baksäte
Test Renault Clio kombi TCe - Sport Tourer GT 2015
3.0Byta bil poäng
Reader Rating: (17 Votes)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.