Test av nya Volvo V60 T6 plug-in ladd-hybrid.

Jag har just testat nya Volvo V60 T6 laddhybrid. Precis som väntat är detta en riktigt härlig bil som tar sig an kombibilarnas arv med galans! Ja, V60 laddhybrid är en riktigt bra kombibil sett i sin helhet, men det är dyrt att köra billigt. Belöningen får dock samhället ta del av, vilket är fantastiskt! Denna bil lär sannolikt dessutom bli eftertraktad på begagnatmarknaden även när bilen har några år på nacken.

Testbilen: Volvo V60 T6 340 hk, automat med diverse extrautrustning. Baspriset börjar från 499 000 kronor.

Alla biltillverkare jobbar hårt med att lansera bilar som har olika typer av eldrift just nu. Alla vill vara med på tåget och bilarna verkar sälja trots de högre priserna. Statliga straffbeskattningar mot fossildrivna bilar, miljöbonusar för elbilar och företagspolicies är en stor anledning till att dessa säljer bra. När du väl har en elbil så kör du billigt, i alla fall om elpriset inte rusar i höjden och batteriets kapacitet räcker för dina vardagliga resor.

Räckvidden anges vara upp till 5,6 mil enligt Volvo. Riktigt så långs kommer man vanligen inte men drygt 4 mil kan vara möjligt och detta är vad som står i instrumentpanelen för det mesta när jag börjar köra efter laddning. När batteriet är slut så rullar bilen vidare med bensinmotor utan problem. Volvo V60 T6 laddhybrid är en perfekt bil för arbetspendling. Jag själv har straxt över 1 mil till jobbet och saknar laddningsmöjlighet hemma men klarar mig gott och väl med att enbart ladda på jobbet, mindre avstickare för vardagshandling ryms också. Endast en gång under en veckas tid har bilen gått över till bensindrift och då åkte jag en längre resa på 14 mil. Det är precis så här en laddhybrid ska nyttjas, vardaglig körning på batteri i stadsmiljö och enstaka längre bilturer utanför din vardagliga omgivning körs på bensin.

Volvo V60 som bil är riktigt bra, en klassisk Volvokombi. Ja, Volvo kan verkligen köra kombibilar och nya V60 bygger vidare på en lång Volvotradition. Men nya Volvo V60 ska nog främst ses som ersättare för gamla V70. Detta därför att nya Volvo V60 är tillräckligt stor för de flesta och nya V90 är gigantisk och onödigt stor samt klumpig för de flestas behov, speciellt om du bor i stan. Volvo V60 känns idag som det bästa valet för dig som vill ha en bra familjebil.

Körbarhet

Körmässigt så är Volvo V60 T6 lite ännorlunda än de gamla Volvobilarna utan batteridrift. Det märks att batterier väger och bilen får andra egenskaper vilket sätter nya krav på fjädring och chassi. V60 T6 laddhybrid upplevs svajigare än många bilar men ändå har den en skön körkänsla kvar. Jämfört med V90 så är den dock betydligt stabilare, men många andra bilar utan batteridrift känns ändå mer stabilare och tightare på vägen. Speciellt en vanlig Volkswagen Passat, men här kommer twisten. Jag har en kollega som kört både V60 T6 och nya Passat som laddhybrid och då har Volvon känns stabilare. Laddhybriderna får ofta flera hästkrafter när el och bensinmotor kombineras men hästkrafterna mår bäst när bilen går rakt fram samt vid lugna stabila omkörningar. Så är du ute efter sportbilskänsla är nya Volvo V60 T6 laddhybrid inte den rätta bilen, men vill du ha bra omkörningskapacitet på landsväg så är bilen fortfarande utmärkt!

Att köra och komfort

Volvo V60 T6 är pigg och trevlig att köra. Speciellt från start är bilen pigg vilket beror på att batteridriften har 100% verkningsgrad direkt. Chassit upplevs åt det mjukare hållet och bilens komfort är hög. Bullernivån är bra men inte bäst i klassen vilket troligen beror på de sportigare däcken som testbilen hade, välj bort dessa om möjligt i det fallet du prioriterar en tyst bil och komfort. Men oavsett så är bilen ändå en av de tystare på marknaden.

Utrymmena i bilen är bra och ergonomin god, för mig i alla fall. Detta är personligt för varje individ men Volvo har länge haft en bra ergonomi som passar de flesta.

Teknikmässigt ligger Volvo i topp, speciellt inom säkerhet vilket är välkänt har har hög priortet hos Volvo. Instrumenteringen är snygg och stilren men bjuder inte på några överaskningar. Den stora pekskärmen är relativt lätt att komma överens med efter att du svajpat åt alla håll och ragit i alla hörn. Det som är dåligt är inställningen av stolsvärme, rattvärme och klimat. Detta sker enbart via pekskärmen vilket kräver viss koordination med pekfingret och att blicken tas bort från vägen, det är sämre säkerhetsmässigt.

Bowers & Wilkins stereon är utmärkt och i absoluta toppklassen av de bilstereos som finns, skippa dock de olika ambientsimuleringarna om du vill ha ett rent och ärligt ljud.

Volvo V60 T6 är en bil jag gärna åker i varje dag. Dessutom har Volvo en egenskap som de är extra bra på, det är att hantera vårt nordiska klimat. Värme och körbarhet på vintern har alltid varit i topp hos Volvo då konstruktörerna förstår sig på detta klimat. Tillsammans med nya Nokian vinterdäck så är Volvo V60 en bil att älska i vårt mörka, kalla klimat!

Läs även när vi testade nya V60 precis när den kommit, då med D4 motor.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Heléne Thunberg

  Man kan ju använda röstkommando till stolsvärme och liknande, då behöver man inte ta blicken från vägen.

  Svara
  • Joakim

   Tack, en mycket bra komplettering! Röststyrning är något som vi sannolikt kommer bli betydligt mer vana vid framöver.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.