Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test Volvo V60 D4 2019 – En superbra kombi i världsklass!

Nu har nya Volvo V60 kommit och den är efterlängtad! Volvo V60 är inte längre en mindre Volvokombi med sportigare design. Volvo V60 har blivit en rymlig kombiklassiker som alla kombisvenskar kommer att vilja ha, ny som begagnad! Detta är en av världens bästa kombibilar och egentligen behöver vi inte skriva mer än så om nya Volvo V60 2019! Fast det gör vi ju ändå förstås, välkommen att läsa vidare!

Praktiska egenskaper

Storleksmässigt är detta en rymlig bil med bra plats för samtliga passagerare. Benutrymmet är gott även för baksätespassagerarna fast en något hög mitttunnel tar bort en del benutrymme för mittplatsen bak. Sämre är det med säteshöjden bak som är relativt låg och benen trycks upp lite grann, men så är det hos alla klassiska bilar och på den punkten kan de inte konkurrerna med högre SUV:ar och MPV:s. Lastutrymmet är rymligt och kommer att räcka till för många barnfamiljer och fritidshusägare.

Komfort

Den absolut främsta styrkan hos nya Volvo V60 är komforten, för detta är verkligen en komfortabel bil att åka i. Bilen går mjukt och fint i alla situationer och det är mer amerikansk känsla än tysk. Trots detta är ändå körkänslan fortfarande helt okej och bilen upplevs inte lika svampig som den större V90. Balansen mellan komfort och körkänsla har Volvo lyckats bra med.

Inredningen är trivsam och det som gör bilen unik på insidan är den skandinaviska mjuka designkänslan. Bullernivån inne i nya Volvo V60 upplevs vara lägre än hos de flesta bilar. Visst vägbuller kan  tränga igenom när hastigheten blir högre och i kombination med sliten grov asfalt, vilket ingen biltillverkare ännu har lyckats filtrera bort helt.

Jämfört

Volvo V60 jämfört med motsvarande konkurrenter. Körkänslan är som nämt bra men sett i sportig körkänsla är nya Volvo V60 långt ifrån en BMW. Nya Volvobilarna är istället mer åt Mercedes hållet men det är ändå skillnad och den mjukare skandinaviska designen ger mer värme och personlig känsla.

Att köra

Motormässigt är Volvo V60 D4 pigg och arbetar bra ihop med automatväxellådan. Växlingen sker mjukt och fint samtidigt som responsen från motorn är bra. Omkörningar på landsväg går utmärkt och framför allt i Sverige så är denna motorversion fullt tillräckligt. Detta är inte en sportbil utan så mycket bättre än så! Varför ska man allt för ofta fokusera på sportighet? Jag tycker att det är precis så här en bra kombibil ska vara!

Teknik

Teknikmässigt ligger Volvo i framkant. Förarinstrumenteringen är fantastiskt bra! All information presenteras enkelt och tydligt, ja perfekt skulle man till och med kunna kosta på sig att säga! Det finns konkurrenter med exklusivare och mer grafiskt utvecklade instrumentering men i slutändan handlar det om att presentera den viktigaste informationen åt föraren på ett bra sätt, och det gör Volvo. På ett lättavläst sätt får du samtidigt se hastighet med klassiska visare och siffror, sträcka till tom tank, trippmätare, varvtal, navigation och skyltavläsning.  Du kan även välja att få visning som hjälper dig att kora mer ekonomiskt.

Dödavinkelvarnaren börjar idag bli riktigt bra och är nu fullt användbar! Det märks att detta system har funnits i några år och har fått utvärderas och förbättrats rejält. Systemet består av en väl synlig lysande linje i backspegeln. Lyser den inte alls är det helt fritt från bilar snett bakom. Lyser den konstant finns fordon straxt bakom i filen brevid som man bör vara uppmärksam på inför filbyte. Slår du då på blinkers åt det hållet börjar linjen blinka för att du ska tänka till ytterligare innan bilen förs åt sidan. Som sista steg så piper en varningssignal om du börjar närma dig kollissionskurs.

I teknikområdet är det också var vi hittar bilens svagheter. Mycket teknik kräver mycket av användarinterfacet. De nya Volvobilarna har en jättestor pekskärm i mittpanelen som ska ta hand om detta. Fast kanske har lite väl mycket funktioner flyttats in i pekskärmen? Att justera ratt, stolsvärme och klimatanläggning kräver idag mer fokus på instrumenteringen än tidigare. Ja, det är faktiskt irriterande pillrigt att justera dessa funktioner! De må vara snyggt och stilrent men inte bättre. Likaså gäller det den elinställbara förarstolen som även den kräver att fokus läggs på mittskärmen för vissa inställningar. Det är inte bara svårare att hantera vissa funktioner än förr, det är även trafikfarligare upplever vi.

En detalj som också ger premiumkänsla hos nya Volvo V60 är den separat inställbara klimatzonen till baksätet, fast framför allt uppskattar vi att det finns egna luftutblås åt baksätespassagerarna!

Summerat

Nya Volvo V60 är en jättebra bil! V60 har goda förutsättningar att bli en större bilfavorit i Sverige jämte den större V90 som en del kan tycka är en för stor bil. Ja, Volvo V60 kan nog ses som den egentliga ersättaren till gamla klassiska familjebilsfavoriten Volvo V70.

Test Volvo V60 2019 D4 - Blivande kombiklassiker för familjebilsentusiaster!
Att köra9
Komfort10
Praktiska egenskaper10
Instrumentering8
9.3Volvo V60 2019

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.