Nissan Juke är en bil som sticker ut. Designen avviker en del från det vi är vana vid. Detta skapar ett intresse kring bilen och de som ser den skapar sina egna åsikter. Häftig, ful, tuff, konstig, vilka annorlunda lysen den har i fram, ja de flesta har en åsikt. Detta är bra för det gör att Juke inte blir en bil i mängden vilket bilar från Asiatiska bilmärken ofta är. Så vill du byta bil till en unik bil? varför inte ta en titt på Juke!

nissan juke nismo 2013 (7)

Jag har provkört en Nissan Juke Nismo med framhjulsdrift och 200 hk. Bilen har en 1,6 liters turbomotor som går på bensin. Det första intrycket är att det här var väl inte så märkvärdigt. Den går som en bil ska helt enkelt, börjar man bli bortskämd eller? Njae, kanske inte ändå utan detta beror på att man inte får en stark turbo-boost straxt efter start, det vissa också kallar för ketchup-effekt när man trycks in mot sätet. Juke Nismos kraft är mer jämt fördelad över ett högre varvtal istället. Detta får effekten att bilen känns lagom att köra. MEN, ja det finns ett men i detta. Man blir lite lurad när bilen inte har det där starka draget i början. Det är så att man märker inte hur fort man kommer upp i 110 km/h, ja vips så är man där bara! Reaktionen blir jaha, oj, redan. Stor risk för fortkörning! Acceleration 0-100 km/h ligger på 7,8 sekunder vilket inte är något att skämmas över minsann. Att dessutom komma upp i den hastigheten utan att farmor undrar vad som händer är på sitt sätt inte så dumt.

Tillfällen man får nytta av denna motor är vid påfarten till motorvägen och vid omkörning. Påfarten till motorvägen går tryggt och säkert, önskad hastighet uppnås enkelt och det är inga problem, inte ens om det är kort påfart och uppförsbacke. Omkörningar går också tryggt och säkert, det finns kraft kvar i motorn även vid höga hastigheter. Så här skulle alla bilar vara!

Komforten är förstås sportig med hård fjädring. Det tar ett par dagar att känna sig bekväm med bilen när man ofta kör på ojämna vägar förbi vägbyggen, speciellt om man är van vid mjukare bilar. Stolarna är av sporttyp vilket innebär höga kanter och man sitter som i ett skruvstäd. Stolarna tog mig ett par dagar att komma överens med men sen kändes de riktigt sköna. Bullernivån i bilen är okej även om det finns tystare bilar.

Styrningen är väldigt direkt vilket också beror på den hårdare fjädringen som bilen är försedd med. Det som är unikt med denna bil är att det är en så kallad crossover. Det vill säga en lite högre variant av personbil. Här har man lyckats att både få bilen tight i styrning samtidigt som man har en högre förarposition än normalt.

Sikten bakåt är väldigt begränsad. Här kom backkameran till hjälp vid ett flertal tillfällen.

Inredningen och instrumenteringen är bra och passar bilen. Det är inga ädelträ-detaljer utan man har valt enklare stilrenare och sportigare utstrålning. Det enda som jag inte tyckte var riktigt bra är radioknapparna på touchskärmen, de är lite för små. I GPS läge så funkar det som en okej kompromiss, men när man enbart har radiofunktionen på skärmen så skulle dessa gärna fått vara lite större.

Någon familjebil är inte Nissan Juke. Bilen är trång, fast man får faktiskt plats med två vuxna och ett barn på bälteskudde i baksätet. Lastutrymmet är också lite bättre än man skulle kunna tro. En stor resväska får plats och lite till. Dörrarna till baksätet är kanske denna bils största svaghet. Hjulhuset tar en del plats och det finns inte så mycket med utrymme att för fötterna när man kliver in och ut ur bilen. Juke är dessutom lite högre än vanliga bilar. Kombinationen smalt in och utsteg och hög bil gör att det är mycket svårt för småbarn att själva ta sig in och ut ur bilen, stor risk för att barnet trillar. Detta hände oss och vi fick därefter göra en regel att vår 5 åring väntade tills en vuxen lyfte ut.  Men nu är ju inte barnfamiljer den tilltänkta målgruppen och man får se det positivt att man faktiskt får plats bättre i bilen än vad man tror.

Just denna version av Nissan Juke kostar cirka 250 000 kr. Är den värd det? Nej sett i pengar så är den inte det, men det är ingen bil i denna klass. Den som köper en sån här bil gör det inte för att den är “värd” det. Man köper den för att man vill ha den helt enkelt och då blundar man för kostnaden, och vill man ha en sån här biltyp så får man lov att hosta upp pengarna helt enkelt. Nytta i kombination med nöje kostar!

Nissan Juke Nismo är en bil i “busbilsklassen” som delas med konkurrenter som Ford Fiesta ST, Golf Gti, Peugeot 208 Gti med flera.

Den vanliga versionen av Nissan Juke tillhör den så kallade crossover-klassen som den delar med bland annat Opel Mocca, Chevrolet Trax, Renault Captiva och många fler.

Rostskyddet är mindre bra. Betyg 2 av 5, en svag tvåa till och med. Läs mer här.
Krockbetyget 5 av 5. Läs mer hos EuroNCAP

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. facebook_sennbrink

  En Hyundai ix35 har t.ex. ett instegspris på 50K lägre och utan att ha kört Juke känns priset helrätt. Eller är du av någon annan uppfattning, annat än att “det är ingen bil i denna klass [värd]” ? 🙂

  Svara
  • Joakim

   Jag menar rent generellt att det är svårt att motivera 50-100 000 kr extra i pengar för en bil som blir lite roligare att köra samt har ett par extra spoilers. MEN däremot är nöje något som vanligtvis kostar och vill man kombinera nytta och nöje…då kan det vara värt det.

   Jag får nog erkänna att jag själv i mitt senaste bilköp betalat mer för en bil än bara för nyttan av aktuell bilmodell 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.