Vid test av familjebil så är det lätt att glömma bort bältesöversikten i bilen. De flesta flexi familjebilar har detta då den är specifikt riktat till barnfamiljer. Men det finns en hel del vanliga kombibilar där detta inte finns som standard eller inte finns alls.

Bältesindikatorerna ska indikera till föraren om vilka som är bältade i bilen, framför allt i baksätet. Tar någon sedan ut bilbältet under färden så ska bilen uppmärksamma föraren på detta, vanligtvis med en larmsignal. Just detta har hänt mig själv ett antal gånger, speciellt när man är många i bilen så kan ett barn trycka ur den andra av misstag när denne själv ska fästa bältet.

Just denna funktion marknadsförs ofta inte så mycket av biltillverkarna i sina broschyrer. Kunderna tänker inte på det och tror alla bilar har det, vilket de flesta också har.

Men för att vara på den säkra sidan, kolla upp detta innan ditt bilköp om du ofta har passagerare bak i bilen. Även vuxna passagerare är viktigt att ha koll på. För om en vuxen passagerare bak inte har bältet på sig vid en krock så kan denna flyga fram mot framförvarande stol och förvärra skadorna på dig som förare.

Exemplariskt från nya Kia Carens:

Bälteskollen

Bälteskollen

Volvo V40/V70 m.fl. ger god översikt över bilens bälten:

Grafisk bälteskoll från Volvo i förarpanel

Grafisk bälteskoll från Volvo i förarpanel

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.