Test Renault Clio

Renault Clio är en populär småbil sedan långt tillbaka, detta är något som förvaltas väl av Renault. Allt pekar på att den nya generationen av Renault Clio kommer att locka många köpare. Renault Clio är dessutom populär på andrahandsmarknaden då det är en liten, praktisk och bränslesnål bil.

Just denna mindre bilklass går hem hos de som inte behöver en bil som ska lasta barnvagn och andra större skrymmande saker. Framsätena är rymliga men precis som hos de flesta bilar i denna klass så är det lite trångt i baksätet samt begränsat med lastutrymme, å andra sidan vore det inte så skulle bilen inte vara liten längre.

Byta bil Renault Clio RS

Avseende utrustningen så har Renault gjort att rejält lyft uppåt med denna generation. De flesta som köper en Renault Clio kommer att göra det från Expression nivån och då ingår en lättanvänd och snygg 7″ touch-färgskärm för hantering av radio, navigering med mera. Här ligger Renault långt framme jämte konkurrenterna i ekonomiklassen.

Test Renault Clio RS EDC (11)

Jag har tidigare kört en Renault Clio Sport Tourer (minikombi) med 0,9 liters 3 cylindrig bensinturbo på 90 hk. Den motorn hade förvånansvärt hög körglädje och kändes väldigt pigg i stadstrafik. Denna motor ger bra värde för pengarna och har dessutom kamkedja. Läs min test av denna version här.

Tekniska fakta och specifikation om Renault Clio.

Test Renault Clio RS 2014:

Denna gång har jag testat Renault Clio RS EDC av 2014 årsmodell. RS är den sportigaste versionen i Clio serien. Denna bil kostar en slant men man får också väldigt mycket för pengarna. Nästan allt är standard, automatväxellåda med dubbelkoppling, läderklädsel, klimatanläggning, GPS navigering från Tom-Tom och mycket mer.

Test Renault Clio RS 2014

Att köra Renault RS som har en 1,6 liters 4 cylindrig bensinmotor med turbo på 200 hk är fantastiskt. Det är så här man vill att en bil ska vara. Det finns två lägen, standard för vardaglig körning. Detta läge är ändå inte alls segt minsann! Kopplar man in sportläget så blir bilen otåligt pigg. I stadstrafik hinner jag knappt trycka ner gaspedalen innan jag kört ikapp framförvarande bil. Det tog mig ett par dagar att hitta harmoni i stadstrafik. Clio RS hittar luckorna i trafiken lätt som en plätt och att köra in i rondellerna vid hög trafikbelastning funkar utmärkt. Ute på landsvägen finns det bra med kraft kvar för säkra omkörningar även i högre hastigheter.

Men även om motorn är stark och gör 0-100 på under 7 sekunder så finns det förstås flera motorstarka bilar på marknaden. Fast i kurvorna så är Renault Clio RS väldigt smidig tack vare sin lilla storlek och sitt stabila sportchassi (tillval) och kan därmed plocka poäng jämte större bilar. Vanliga vardagsbilar har inte en chans när man kör in i tvåfiliga kurvor i stan, när de tvingas sakta ner till nästan stillastående så kör Clio RS på som vanligt och kan dessutom sen accelerera sig kraftigt ut ur kurvan.

Test Renault Clio RS EDC (6)

Det som kanske oväntat är det bästa med Clio RS är de lagom mjuka skinnsätena. Trots extrema lågprofilsdäck och hård fjädring så åker man ändå komfortabelt tack vare dessa väl avstämda säten. Jag ser egentligen ingen anledning att inte köpa en Renault Clio RS jämte övriga versioner i Clio serien, förutom att bränsleförbrukningen lätt drar iväg och möjligen att den är något dyrare. Bättre än så här blir det knappast inte för pengar på straxt ovanför 200.000 kronor. Listpriset är ca: 230.000 kronor vilket kampanjas just nu för ca: 215.000 kronor.

Ja det råder alltså ingen tvekan om att jag gillar att köra Renault Clio RS, men jag betonar att jag även starkt gillade att köra nya Clio med den lilla 0.9 liters motorn också. Mer fakta om Clio RS.

Finns det några sämre sidor på denna bil då? Jo, visst finns det saker som kan förbättras ännu mer:

  • På motorväg blir Renault Clio lite bullrig, speciellt RS versionen med lågprofilsdäck
  • Bakåtsikten är väldigt begränsad på grund av liten bakruta och bred sidostolpe bak.
  • Bältesfästena ligger lösa i baksätet och är inte fixerade i sätet. Detta gör det svårare att spänna fast barnen.
  • Stereon har ett knappt medelmåttigt ljud. Ljudet väger inte upp mot vad som anges i Renaults broschyr.
  • Ingen varning för låg spolarvätska. Renault brukar dra ner på denna typ av detaljer i sina billigare bilar.

Trots dessa brister, som jag ändå anser vara av mindre betydelse så tycker jag att nya Renault Clio är en bil värd att provköra, vare sig du är intresserad av en billig stadsbil med snålmotor eller körglad miniracer.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.