Så kom det en släng snö i Stockholmsområdet nu nä alla trodde våren var här. Det är minusgrader på natten och plusgrader på dagen. Däremellan kommer det då och då lite snöfall som inte blir liggandes speciellt länge innan det försvinner.

Men när jag körde på morgonen innan alla saltet och trafiken hunnit slaska ner vägarna så var det en del pressade snövägar som fått lite isbildningar här och var. Lite provbromsningar med de nya Nokian R2 dubbfria däcken fick jag då möjlighet att testa. Gissa vad, de gled! Kanske inte helt oväntat kanske, men ändå värt att bekräfta.

Renault Megane 2013 Snow

För er som inte vet så kör jag min första säsong med dubbfria vinterdäck. Däcken är av typen Nokian Hakkapellitta R2. Detta val har visat sig vara extra lyckosamt i år då snön varit knapp i Stockholmsområdet. Min erfarenhet hittills är att dessa däck har fungerat lika bra som mina dubbdäck gjort tidigare, med skillnaden att de är tystare. Jag hade faktiskt inte förväntat mig att det skulle funka så bra som det gjort. Jag har kört i snö men inte så djup snö, jag har kört på is men långt ifrån full glansisväg.

På is säger man att dubbfria friktionsdäck inte ska vara så bra. Nokian har därför i dessa R2 däck blandat i kristaller som ska ge en viss karaktär av dubbdäck, inte lika bra men bättre än tidigare dubbfria däck i alla fall. Ju mer man kan korta bromssträckan desto bättre är det. På de få isfläckar jag nu provbromsat så kan jag konstatera att visst är greppet sämre på is än i vanlig snö, vilket är helt logiskt. Dock så snurrade bilen inte runt oväntat eller gjorde någon annan svettig manöver. Det kan vara värt att prova att byta däck till dubbfria nästa gäng, om du inte redan har det, speciellt om du bor i stan eller i södra delarna av Sverige.

Nu väntar jag ändå på att våren ska komma tillbaka!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.