Att köpa bil är inte billigt. Därför väljer många att finanserna sitt bilköp med ett billån, antingen med eller utan säkerhet. 

Ett billån innebär en hel del ansvar och därför finns det en del saker som är viktiga att tänka på innan du plockar fram ditt BankID och signerar första bästa låneavtal. Nedan hittar du 5 snabba tips på saker att tänka på innan du tar ett billån. 

1. Billån med eller utan säkerhet? 

Ett billån med säkerhet är ofta lite billigare än ett lån utan säkerhet. Samtidigt är kraven för denna låneform högre, inte bara på dig, men även på den bil du köper. Bilen får till exempel inte vara för gammal och du får inte köpa den av vem som helst. Fundera över vilken låneform som passar dig och din ekonomi bäst.

2. Jämför räntor – och avgifter 

Att jämföra räntor på billån är viktigt, men det är minst lika viktigt att se över avgifterna. Många gånger kan ett lån ha en låg ränta, men desto högre avgifter. Eftersom avgifterna dessutom inte är avdragsgilla i deklarationen kan det många gånger vara smartare att välja högre ränta framför höga avgifter. 

3. Ansök via låneförmedlare

En låneförmedlare passar dig som ska ta ett billån utan säkerhet och de kan jämföra flera lån åt dig med bara en ansökan. Dessutom registreras bara en kreditupplysning som alla långivare sedan får dela på. Om du vill hitta den lägsta räntan snabbt och enkelt är ditt bästa alternativ att gå via en låneförmedlare.

4. Justera månadskostnaden 

En längre löptid ger en lägre månadskostnad, vilket kan kännas bekvämt för ekonomi. Dock innebär en längre löptid även en dyrare lån eftersom du måste betala ränta under en längre tid. Om du vill komma undan billigt bör du välja en kort löptid om du har möjlighet. Tänk även på att du kan lösa billånet i förtid eller göra extra inbetalningar.

5. Teckna ett låneskydd

Ett låneskydd kan vara en bra idé vid större lån. Dessa skydd täcker nämligen upp för lånets inbetalningar om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Det är alltså en försäkring för ditt lån som kan spara dig tusenlappar om oturen är framme. 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.