Test av nya Renault Clio 2020

Vi har testat nya Renault Clio och resultatet är över förväntan! Renault Clio är en klassisk småbilsmodell som funnits i många år. Men Clio har inte alltid setts som en moderna bil utan snarare som en enkel och prisvärd småbil. Nu är det ändring på detta för Renault Clio 2020 är nu en modern bil som till och med ger premiumbilarna en match på vissa områden! Nya Clio är speciellt tyst och har bättre benutrymme än tidigare.

Testbilen: Renault Clio, 1.0 100 hk Intens, bensinmotor, manuell växel. Parkeringssensorer fram/bak, Navigation, Bose stereo. Armstöd fram. Ca: pris 205 000 kronor, +15 000 kr för automatväxel.

Körkänsla

Nya Renault Clio upplevs riktigt pigg att köra, visst där det inte en sportbil men motorn svarar bra. Denna motor känns betydligt starkare än den tidigare 0,9 liters motorn på 90 hk. Svängradien är smidig och bättre än många bilar vilket gör parkering i trånga utrymmen smidigare. Chassit är bra balanserad mellan körrespons och komfort. Bilen är givetvis inte stabil som en sportfokuserad bil men det är ju inte tanken heller. Ratten är mycket lättstyrd och även kopplingen är lätt och smidig, detta gör att Renault Clio är en toppbil i stadsmiljö!

Komfort

Nya Clio är tyst inne i kupén, ja riktigt tyst! Här står sig bilen att jämföras med premiummärkenam ja så bra är den på denna punkt! En tyst kupé är inget jag brukar vara bortskämd med hos småbilar och speciellt inte hos Renault. Detta är bara en av de många uppryckningar Renault gjort hos sina bilar under de senaste bilgenerationerna. Förra modellen hade en speciell svaghet, vilket var benutrymmet bak. Nya Renault Clio 2020 är fortfarande en liten bil men benutrymmet bak har blivit bättre. Bristen avseende komfort är att det tar mig längre tid än normalt att hitta en bra körställning, detta var likadant hos förra generationen av Clio. Efter några dagars körning så hittar jag ändå en körställning som funkar och är acceptabel. Fjädringen är mer åt det mjukare hållet fast ändå stabilt anpassad för motorns styrka och bilens körbarhet, jag är nöjd på denna punkt.

Inredningen är stilren och snygg. Den upplevs dock inte vara i exklusiv premiumklass. Interiörbelysningen är relativt svag och tråkig. Det finns en LED-list som går runt halva mittkonsollen runt växelspaken, avseende denna förstår jag inte alls hur man tänkt sig designmässigt. Avseende inredning och speciellt interiörbelysning har Renault fortfarande en del kvar att önska, men kom ihåg att detta är inte en premiumbil bara för att vissa delar närmar sig denna nivå.

Instrumentering

Nya Renault Clio är en modern bil som har massor med ny bilteknik, vissa system är dock tillval. Instrumenteringen är bra men man kan inte längre göra lika många olika visningsval som tidigare, och man kan inte alls ändra färgnyans som tidigare. Här har Renault backat lite och fastställt en instrumentlayout som man tycker är bra, och det är den också. Du kan välja visning med analoga visare och enbart med siffror. Utöver detta kan du välja vilka färddata som ska visas. Du kan hela tiden se beräknad körsträcka till tom tank. Jag har inget att anmärka på instrumenteringen och tycker den är bra och funktionell. Pekskärmen är lätt att använda. Dessutom så finns fysiska knappar för de viktigaste reglagen som man använder ofta, sätesvärme, rattvärme, klimatanläggning m.fl.

Bose-stereon är helt okej och ger ett ljud bättre än genomsnittet. Ibland kan dock ett ljust brus susa i högtalarna när det är tyst i högtalarna, vår yngre testförare klagade på detta medans jag själv inte tänkte på det. Höga frekvenser blir vi äldre sämre på att uppfatta med åren vilket kan vara en orsak.

Ekonomi

Renault Clio närmar sig 200 000 kronor och passerar om man vill ha den välutrustad. Ja, bilen blir bättre och bättre och prisbilden stiger med detta. Renaults klassresa kostar, bara hoppas att kunderna förstår att Renault verkligen blivit mycket bättre och modernare än förr, inte minst på rostskydd också. Vår bränsleförbrukning har legat på drygt 0,5 liter/ mil vid blandad körning.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Tyst
  • Smidig i stan och trånga utrymmen
  • Lättstyrd och lättkopplad
  • Bättre benutrymme bak än tidigare
  • Modern

Svagheter

  • Ergonomin har fortfarande en del att önska
  • Interiör och stämningsbelysning

Summerat

Nya Renault Clio 2020 är nog den bästa småbil jag kört hittills. Det är den tystaste småbilen jag upplevt. Sett i sin helhet så är detta en riktigt bra småbil som jag rekommenderar! Du som vill ha sportprestanda får dock titta på andra bilval, men sannolikt kommer det en RS version likt hos tidigare Clio-generationer och då finns inte längre ens denna orsak kvar att inte köpa en Clio.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.