Idag börjar förhandlingarna avseende om Kias 7-åriga nybilsgaranti är olaglig konkurrens. Sveriges Bildelsgrossisters Förening som representerar flera fria verkstäder anser att Kias garanti bryter mot EU:s konkurrensregler. Kia binder kunderna till sina verkstäder genom garantin och därmed utestängs andra verkstäder från att erbjuda service på bilarna.

Kia i sin tur hävdar att kunden har ett val, antingen 3 års garanti och serva bilen vart man vill eller 7 års garanti och enbart serva bilen hos Kia verkstäderna.

Det blir intressant att följa vad utslaget från rättegången blir.

Själv tycker jag att ju fler verkstäder jag kan välja mellan desto bättre är det för mig som kund. Det ger mig större möjligheter att hitta en verkstad som ligger nära hemmet eller arbetet vilket underlättar. Detta borde ju faktiskt gynna biltillverkarna också då en del av bilvalet faktiskt är var man ska serva bilen. Finns ingen verkstad inom rimligt avstånd så blir det bilmärket inte så intressant. Tänk att du bor en bit utanför storstäderna, vilket många faktiskt gör. Då har du kanske 15 mil till Kia verkstaden och 2 mil till lokala verkstaden (som vi förutsätter är auktoriserad), ja då är kanske inte Kia så intressant längre. Fast å andra sidan så avseende reparationer så måste man ända ta sig till Kia verkstaden förstås för att få garantireparation. Garantireparationer är också ganska vanliga enligt rykte från en arbetskollega som har en Kia Ceed som ofta är på garantireparation. Kia tar hand om det som de ska, men ägaren börjar ledsna ändå och börjar fundera på att byta bil till annat märke nästa gång. Men hur som helst Kias garanti är väldigt uppskattad av bilköparna och många som ska byta bil väljer Kia som jag skrivit tidigare.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.