Funderar du på att byta bil till en vit eller svart bil?

Vit och svart är de vanligaste färgerna på bilar sett över hela världen har jag läst någonstans. Detta faller naturligt då dessa två färger brukar vara standard för många bilmodeller och kostar inget extra. Men vilken färg är bäst att välja då, vit eller svart?

Det finns för och nackdelar med båda färgerna.

Renault Megane 1-6 dCi vit (2)

Vit:

Många tänger vit, nej det är inte bra. Smutsen syns ju så bra. Först, smuts syns på alla bilar! En smutsig bil är en smutsig bil. En vit bil är därmed inte så mycket värre att hålla ren jämte alla andra bilfärger. På alla ljusa och mörka färger syns smuts bra, inte bara på vita bilar. Mellanfärger som silver och sandfärgade bilar kan vara lite mer förlåtande för smuts, men bilen tappar ändå sin lyster. En vit bil upplevs ofta som fräsch när den är ren och fin. Vitt har fått extra draghjälp från Apple som gjort vita telefoner populära. Vit stöter också bort värme bättre kan tyckas, men bilen blir ändå snabbt varm i solen så det spelar inte så stor roll. Vit färg framhäver designkontraster på bilen som kan försvinna helt på en mörk bil.

Nackdelar med vit färg: Asfaltsprickar syns när de fastnar och är svåra att få bort. Dessa prickar syns dock bara när man är väldigt nära. Bilen behöver då och då extra polering för att få bort dessa prickar.

Svart:

Smuts syns lika bra på en svart bil som på en vit. Dessutom så syns små repor i lacken bättre på en svart bil jämte en vit. Svart döljer många designdetaljer och kan få bilen att kännas livlös. Å andra sidan så uppfattas en svart bil ofta som lite tuffare och coolare avseende bilmodeller som passar in på beskrivningen. Asfaltprickar syns nästan inte alls.

Oavsett om du väljer vit eller svart bil så måste du tvätta bilen för att den ska vara snygg.

Vad signalerar färgerna vitt och svart avseende bilar?

Detta är min personliga uppfattning (Har du en annan uppfattning? Du är varmt välkommen att lämna en kommentar nedan):
Svart bil med chromade/silvriga inslag som fönsterlister, backspegelkåpor och runt bilens front och bakdel. Detta signalerar exklusivt, lyxigt, affärsbil och chefsbil eller tuff/cool bil beroende på bilmodell. Likaså signalerar det livlöshet och tristhet med brist på fantasi samt opersonlighet. Trots nackdelarna så är ett tryggt val för den som inte vill riskera att välja fel färg, svart funkar alltid. Just känslan av mer status gör att fler verkar föredra svarta bilar när jag pratar bilfärg, men trots detta så säljs det ungefär lika många av båda färgerna sett över världen. Kanske beror det på att det i slutändan även finns en kvinna med när bilköpet väl ska genomföras och om det inte är en affärsbil så tror jag att de flesta kvinnor faktiskt väljer bort svart.

Vit bil signalerar fräschhet och öppenhet, positiv inställning och vågar lite mer.

I slutändan så kan det bara bli så enkelt att man vill ha ett ombyte, den som har en vit bil väljer svart nästa gång och vice versa.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.