Här är en liten översikt om hur man byter halvljus lampa på en Volvo V60. Denna beskrivning avser byte av helljus, halvljus och blinkers fram på Volvo V60.

Beskrivningen är inte i detta fall helt komplett då bilen jag hade tillgång till hade Xenonljus som ska bytas av verkstad. Bilen var dessutom lånad och hade inte behov av lampbyte. Därav så övergår jag till Volvos egna bilder när det kommer till själva lampbytet.

Jag har tidigare skrivit om hur man byter lampa på en Volvo V70 som är exemplarisk och mycket lätt att byta lampa på. Volvo V60 har samma princip men är inte riktigt lika lätt att byta lampa på då Volvo valt att använda skruvar på locket till lamphuset. Men det går ganska smidigt ändå, tänk på att dessa skruvar inte ska skruvas ända ut utan endast lossas en bit, vilket är bra så de inte försvinner.

Principen för lampbyte på Volvo V60 är att man först lossar och tar bort hela lamphuset och sedan utför lampbytet på en plats som passar dig bra, sen stoppar du tillbaka lamphuset igen.

Första ska du dra upp två stycken spjut som håller lamphuset på plats:

Dra ur spjut 1 helt, och lägg det åt sidan

 

Dra ur spjut 2 helt och lägg åt sidan

Dra ur spjut 2 helt och lägg åt sidan

 

Ta ut hela lamphuset försiktigt en liten bit. Lossa kontakten/sladden som går till bilen. Ta sen ur lamphuset helt.

Ta ut hela lamphuset försiktigt en liten bit. Lossa kontakten/sladden som går till bilen. Ta sen ur lamphuset helt.

 

När du väl tagit bort hela lamphuset så kan du utföra lampbytet där det passar dig bäst. Kompletterande instruktioner från Volvos manual avseende detta:

Efter lamphuset är lossat så lossas kontakten som går till bilen enligt bilden nedan:

byta lampa volvo v60 (4)

Sen tas täcklocket bort, men hjälp av verktyg: OBS! skruvarna ska inte skruvas ut helt.

byta lampa volvo v60 (5)

När täcklocket är lossat drar du ut lampan och tar bort den från kontakten med sladdar som lampan sitter i. Sätt därefter in en ny lampa. Tänk på att inte röra lampglaset med dina fingrar då fett från fingrarna förkortar lampans livslängd. Blinkersljuset sitter inte under täcklocket utan har en egen placering bredvid. Du kommer åt blinkerslampan genom en egen hållare, dra ut hållaren och lampan med anslutning följer med, byt och stoppa tillbaka.

byta lampa volvo v60 (6)Xenonlampa då? Hur svårt är det?

I instruktionsboken står det att byte ska göras av verkstad. Anledningen är att den matas från en högspänningskälla vilket gör att du kan utsättas för elchock om du kommer åt spänningsförande delar. Jag avser inte att på något sätt säga att du ska byta denna lampa själv. Skulle du försöka så se till att kontakten till lamphuset är avlägsnad. Lampan ska inte på något vis vara spänningssatt vid bytet.

Även om denna beskrivning inte är helt komplett och exemplarisk så hoppas jag att den hjälp till lite ändå.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

5 Kommentarer

 1. Sören Sjögren

  Jag lyckades inte ta bort elkontakten från lamphuset. Ska den vridas eller dras? Jag försökte lirka med en skruvmejsel men ingen framgång. Hur gör man?

  Svara
  • Joakim

   Hej Sören,

   Den ska dras rakt ut, inte vridas. Men den sitter fast med en liten bygel via “klick” fästning, se tecknade bilderna. Eventuellt får du ta hjälp av en skruvmejsel för att frigöra klickfästet när du drar ut kontakten

   Svara
   • Sören Sjögren

    Tack för försöket men min 2011 har ingen lös kontakt som visas på de tecknade bilderna utan en ”stickkontakt” direkt i lamphuset (som verkar sitta hårt fast). Nu är det inte kritiskt då det är lätt att skifta glödlampa på plats. Beskrivningen var i övrigt perfekt.

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.