Test Renault Clio RS 2016 – Sportig och körglad bil

Renault Clio är en liten, smidig och prisvärd bil som säljer bra och är ett välbekant inslag på vägarna i Sverige. Renault Clio RS är den sportigare versionen. Här får du minst 200 hästkrafter och utrustad med cupchassi och R.S. Monitor 2.0 så får du en bil som även går bra att leka med vid bankörning. Renault har gjort ett rejält uppryck de senaste åren och idag spottar man ut attraktiva bilar på löpande band som även har avsevärt bättre kvalitétsrykte än förr, inte minst avseende rostskydd där Renault idag ligger i topp. Renault är ett bilmärke som står sig mycket bra gentemot andra bilmärken och speciellt Renault Clio då Clio ger dig väldigt mycket bil för pengarna oavsett vilken version du väljer.

renault-clio-rs-2016-1

Testbilen: Renault Clio RS 200 hk, 1,6 liters bensinturbo. EDC automatväxel (dubbelkoppling). Priset börjar från 230 000 kronor (Mycket ingår som standard i denna version), vanliga Renault Clio börjar från 130 000 kronor.

Nyheterna för i år samt jämte vår tidigare test av Renault Clio RS är inte jättestora: Belysningen i fronten har fått nya lampor och ny design, ny styrpanel till backspeglarna samt att möjlighet till Bose stereo finns numera.

Läs även våra tidigare tester av Renault Clio: Renault Clio GT (120 hk kombiversion med automat), Renault Clio Sport Tourer TCe (Kombi med 3-cylindrig bensinmotor).

Att köra Renault Clio RS

Renault Clio RS på 200 hästkrafter är naturligtvis skoj att köra. Detta är en liten och smidig bil som går bra i de flesta situationer. Den hårda fjädringen som kommer med cupchassit gör dock att denna Clioversion blir avsevärt mindre komfortabel att köra. Vissa gillar det, andra inte. Vardaglig körning är i slutändan trevligare med mjukare fjädring. Med mjukare fjädring blir givetvis bilen mindre rolig att köra och i slutändan handlar det om vad du själv vill ha för typ av bil.

De bakre stolparna är allt för breda och skymmer en hel del av sikten snett bakåt vilket försvårar backning och vissa andra trafiksituationer.

Det som är unikt för RS versionen av Clio är det mysigt mullrande avgassystemet. Det mullrar och frustar på ett perfekt lagom sätt med en känsla som förhöjer upplevelsen av denna sportiga RS version utan att det går till överdrift, bra gjort Renault!

Stadskörning: I stan står sig Renault Clio RS som allra bäst. Clio är liten och smidig i tät trafik samt vid parkering. Clio RS är dessutom pigg från stillastående och tar sig snabbt och smidigt in i vältrafikerade rondeller. Renault Clio RS med cupchassi är inte så komfortabel att köra när vägen är ojämn vilket framför allt märks i stadsmiljö.

Landsväg: På landsvägen går Renault Clio RS mycket bra. Inte minst omkörningar går utmärkt att genomföra. Sportchassit gör bilen mindre komfortabel när vägbeläggningen är ojämn.

Motorväg: På motorvägen går Renault Clio utmärkt och det finns kraft kvar hos motorn även i högre hastigheter. Vägbuller tränger igenom i viss mån samt vindbrus uppstår i högre hastigheter och Renault Clio har inte lägsta bullernivån inne i kupén jämfört med andra bilar jag kört även om den står sig ganska bra ändå.

renault-clio-rs-2016-5

Komfort

Renault Clio RS har bättre ergonomi i förarstolen än vad vissa tidigare modeller från Renault haft, det finns dock fortfarande bilar som man sitter ännu bättre i och för mig personligen känns ergonomin som genomsnittlig jämfört med andra bilar. RS versionen har sportstolar som tyvärr inte kan kombineras med armstöd på höger sida. Armstödet i dörren på vänster sida är utmärkt placerat.

renault-clio-rs-2016-4

Mediasystem och instrumentering

Instrumenteringen är mycket bra, dock får du acceptera att här visas hastigheten med siffror och inget annat. Du som inte är van vid detta, bli inte orolig du vänjer dig snabbt och sen vill du inte ha gamla visarinstrument längre. Mediasystemet fungerar utmärkt och är mycket lättanvänt. Den standardstereo jag testat tidigare hos Renault Clio har haft bland det sämsta ljud som finns till nya bilar idag, denna testbil var utrustad med Bose stereo som kan fås som tillval till vissa versioner. Bose stereon är mycket bra och köp den som du har möjlighet, om inte lyssna på standardstereon ett par gånger extra så att du inte blir besviken senare.

renault-clio-rs-2016-2

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Riktigt pigg och körglad (RS versionen)
  • Smidig
  • Utmärkt stadsbil
  • Bose stereon (Tillval, välj om möjligt)

Svagheter

  • Dålig sikt snett bakåt
  • Ingen innerbelysning för baksätet
  • Mittarmstöd kan ej fås till RS versionen

Vill du läsa mer om Clio RS, läs vårt första test av RS versionen här. Där vi framför allt ändrat åsikt nu jämte då är avseende komforten och att Clio RS med sportchassi faktiskt trots allt är stötigare och inte lika komfortabel som flertalet andra bilar.

renault-clio-rs-2016-6

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.