Test av DS5 – Design och komfort med premiumkänsla!

DS är ett bilmärke som ingår i Ctiroénkoncernen och DS5 är en av bilmodellerna från varumärket DS. DS5 är en bil där framför allt komfort och design har fått stå i fokus. DS5 är en riktigt härlig och snygg glidarbil som man verkligen trivs att åka i varje dag!

ds5-citroen-2016-12

Testbilen: DS5 med en dieselmotor på 180 hk.

Att köra

Den 180 hästkrafter starka dieselmotorn i DS5 har ett riktigt bra bottendrag som tillsammans med automatlådan gör bilen pigg och trevlig att köra. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket gör bilen komfortabel men inte supertight i kurvorna. DS5 står sig ändå bättre när den pressas lite extra än man i början tror. Dieselmotorn på 180 hk och automatlådan gör vad de ska och när de ska göra det. DS5 kan dock inte jämföras med BMW:s mer sportiga köregenskaper men så är kundfokus också annorlunda mellan bilmärkena.

Stadskörning: DS5 är en härlig stadsbil, automatlådan och ett starkt grunddrag i motorn gör att bilen reagerar snabbt och piggt från stillastående vilket är egenskaper som är bra i storstadsmiljön. DS5 är en smidig bil fast ändå inte den minsta bilen från DS vilket gör att du kan missa vissa parkeringsluckor i storstaden.

Landsväg: Här står sig DS5 riktigt bra den goda komforten och mjuka fjädringen gör att det känns som att bilen snarare flyger fram än åker på hjul, DS5 är en riktig glidare på landsvägen! En DS5 med 180 hk dieselmotor klarar de flesta omkörningssituationer på landsvägen bra.

Motorväg: Visst går DS5 bra på motorvägen och den höga komforten DS5 erbjuder gör att du kan köra långt och länge.

ds5-citroen-2016-11

Komfort

Ergonomin i stolarna är riktigt bra. Fjädringen är mjuk och bullernivån inne i kupén är låg i de flesta fall. Vissa av de värsta asfaltsunderlagen tränger dock igenom något mer vilket nästa alla bilar utom några få har problem med.

ds5-citroen-2016-9

Praktiska egenskaper

DS5 har ett ganska bra lastutrymme men inte lika bra som hos en klassisk kombibil. Baksätet kan dock fällas i två delar samt att det finns en lastlucka i mitten för längre och smalare föremål. Det finns två infällda fack i taket för solglasögon till både förare framsätespassageraren, riktigt bra! Värre är det med mugghållare och småförvaring. Småförvaringen finns det knappt något alls för förutom en låda i mittarmstödet som är rymlig men som har en konstig lutning på insidan vilket riskerar att föremål försvinner då lådan fortsätter in under mittenpanelen en bit. Mugghållare kan klassas som ej existerande i DS5, visst finns det i dörrfacken fast de är grunda och svåråtkomliga vilket gör dem näst intill värdelösa.

ds5-lastutrymme

Design

DS5 har verkligen fått design i fokus både exteriört och interiört. Design är förvisso mycket personligt tyckande men tyvärr styrs vi ofta allt för mycket av vad andra säger att vi ska tycka och vad som ger status. Lägg dessa saker åt sidan och syna DS5 utan att ha förutfattade meningar och du kommer att se vilka härliga linjer denna bil har exteriört. Interiört har man satsat på att få en flygcockpit känsla. Här har det inte snålats på knappar i varken paneler eller i tak. Lister och stolar har riktigt snygga designlinjer och allt passar bra ihop. De är få bilar som har så snygg design som DS5.

ds5-citroen-2016-10

Instrumentering och användande

Alla knappar tillsammans med pekskärmen fungerar väl och gör bilen lättanvänd när du väl lärt dig val allt sitter. En anmärkning avseende att stolsvärmen styrs via en ratt på stolssidan har jag dock, den är svårt att se när bilen körs samt att föraren inte kommer åt reglaget på passagerarsidan.

Testbilen hade den dyrare stereon från Denon. Tyvärr så imponerar denna inte alls, speciellt inte då den inte är standard utan ska vara bättre. Det skryts om en bashögtalare som verkligen inte bidrar med något som DJ varumärket Denon normalt står för. Ljudkvalitén helhetsmässigt är bra men inget speciellt extra som jag upplever det.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Pigg och bra bottendrag (180 hk dieselmotor)
  • Snygg design
  • Komfortabel
  • Perfekt vardagsbil

Svagheter

  • Inga mugghållare
  • Dåligt med småförvaring
  • Denonstereon borde vara bättre
  • Massagefunktionen i stolarna är inget att förvänta sig något speciellt av

Prisbild

Priset börjar på 270 000 kronor för 120 hk diesel (DS5 finns bara med dieselmotor) och slutar på runt 350 000 kronor för 180 hk dieselversion med sportpaket

ds5-citroen-2016-8

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.