Test av Ford Edge 2016

Ford Edge är verkligen en lyckad bil från Ford. Det finns inte mycket som jag inte gillar hos denna bil. Ja, Ford visar gång på gång att de kan skapa snygga, komfortabla och prisvärda bilar. Alla som jag pratat med tycker att Edge är en snygg bil och att interiören ger att bra intryck. Tillsammans med den adaptiva styrningen så är Ford Edge en fröjd att köra!

ford-edge-2016-8

Testbilen: Ford Edge Sport 210 hk dieselmotor med automatväxel

Att köra

Ford Edge största styrka är att den är så fantastiskt komfortabel! Ja detta är en bil man gärna kör varje dag. Jag sitter högt och bilen känns stor och rymlig samt inredningen ger en hemtrevlig känsla. Tyvärr har inte framstolarna ställbar längd av fronten. Detta resulterar i att förare med långa ben kan tycka att förarstolen har lite för kort säte. Glastaket som dessutom är öppningsbart gör att bilen får in mer ljus i kupén vilket ger en luftigare känsla inne i bilen. Den adaptiva styrningen anpassar sig efter rådande förhållande och gör Edge lättstyrd samt kontrollerad i alla situationer.

Stadskörning: Tack vare att dieselmotorn och automatväxeln är så pigg samt har ett bra grunddrag så finns det i stort sett ingen fördröjning vid start från stillastående. Detta gör denna stora bil riktigt lätt att köra och det är inga problem att ta sig in i vältrafikerade rondeller.

Landsväg: Här står sig Ford Edge bra. Bilen går tyst och mjukt vilket gör landsvägskörning till en njutning! Dock så är Edge en stor och tung bil vilket resulterar i att motorn inte är så jättepigg vid omkörningar som därmed bör planeras med god marginal. Den 210 hästkrafter starka motorn känns lagom till Ford Edge men bjuder inte på någon sportbilskänsla. Det automatiska helljuset fungerar alldeles utmärkt då jag inte fått några arga blinkningar av mötande bilister vid mörkerkörning.

Motorväg: Visst gör sig Ford Edge bra på motorvägen och även här går bilen tyst och och komfortabelt.

ford-edge-2016-9

Instrumentering

Instrumenteringen i Ford Edge är snygg och föredömlig. Pekskärmen samt resten av bilens knappar och reglage är lättanvända. Dock så tar det en viss tid att lära sig allt då Ford Edge har mycket med modern teknik. Det man möjligen kan vara kritisk mot är att det är väldigt många knappar på ratten men allt är lättanvänt så det fungerar ändå bra och personligen så skulle jag inte vilja ha det annorlunda. Det enda jag saknar är möjligheten att se bilens hastighet i siffror, för trots den stora och innehållsrika digitala förarinstrumenteringen så ges inte föraren möjlighet till detta.

ford-edge-2016-2

Automatisk filhållningsassistans: Jag testade denna funktion på en raksträcka och det fungerar men inte alltid så man får se detta som en bonusfuntion som trots allt gör bilen tryggare. Jag släppte ratten och lät bilen segla fram fritt och först drog den sig till vänster mot mitten av vägen och när den sen närmade sig mittlinjen så styrde den tillbaka av sig självt och drog åt höger där den än en gång fixar väghållningen galant men tredje gången så funkade det inte riktigt och bilen passerade mittlinjen, under tiden så visas dock ett ilsket varningsmeddelande i förarinstrumenteringen “Håll händerna på ratten!”.

Sonystereo: Sonystereon har ett utmärkt ljud med bra dynamik. Spotify funkar mycket bra och responsen är snabb för låtbyten och bilen kopplar upp sig automatisk och fortsätter där du senast var när du lämnade bilen.

ford-edge-2016-1

Styrkor och Svagheter

Styrkor

  • Tyst i kupén
  • Snygg design
  • Komfortabel
  • Bra och bränslesnål dieselmotor (Testad: 210 hk diesel)
  • Bra ljud (Testad: Sony stereo)
  • Lättanvända teknikfunktioner och reglage
  • Dörren täcker hela insteget=smutsar ej ned byxorna när du kliver ur bilen

Svagheter

  • Ej ställbar framdel på framsätena
  • Något seg respons i pekskärmen

Prisbild

Priset börjar från 400 000 kr. Edge Sport 413 000 kr. Sen finns det flera paket och tillval så räkna med att betala lite mer än så för att få den ultimata Edge upplevelsen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.