Test av Volvo S90, en stor och lyxig sedan

Volvo S90 är en modern och komfortabel bil. Med denna nya generation bilar från Volvo så har man börjat ändra stil på bilarna markant och idag vågar Volvo mycket mer. Nya Volvo S90 är stor, ja riktigt stor, motorhuven är bred och hela bilens design glänser lyxig direktörsbil. Det känns som att Volvo idag är ännu mer influerade av Amerika än när amerikanska Ford ägde dem. Volvo S90 är en riktigt bra bil, men något annat har vi ju inte väntat oss från Volvo!

volvo-s90-2016-10

Testbilen: Volvo S90 D5, 235 hk diesel med automatväxel och AWD fyrhjulsdrift.

Att köra

Volvo S90 är en riktig glidare och åker lugnt samt komfortabelt. Fjädringen är helt fantastisk och är suveränt avstämd med perfekt balans mellan körkänsla och komfort. Det är dock viktigt att inse att Volvo S90 inte är en sportbil och inte heller bör köras på det sättet även om den klarar av en del tuffa tag också. D5 dieselmotorn svarar fint och samspelar bra tillsammans med automatlådan. Bränsleförbrukningen låg på straxt under 0,7 l/milen under vår testperiod

Stadskörning: Nya Volvo S90 går fint i stan och D5 motorn får bra rull på bilen nästan på en gång från stillastående. S90 går lugnt, tyst och fint på stadsgatorna. Den stora svagheten är att S90 är en stor och lång bil vilket gör flertalet parkeringssituationer mycket besvärliga i trånga storstan.

Landsväg: Volvo S90 är fantastisk på landsvägen! Bilen är tyst i kupén och fjädringen är magiskt bra. Omkörningar med D5 dieselmotorn går utmärkt.

Motorväg: Även på motorvägen gör sig Volvo S90 bra. Det är tyst i kupén även i högra farter och motorn svarar bra. Ja, Volvo S90 D5 är en bil som klarar av de flesta körförhållanden på normala vägar med högsta betyg.

volvo-s90-2016-3

Komfort

Ergonomin i framsäten är fantastisk bra. Dessutom finns många inställningsmöjligheter. Massagefunktionen i stolarna ger som i de flesta fall i bilar en mer mysig känsla än riktig massage. Volvo S90 största styrka är just komfort och S90 är en bil man kan färdas långt och länge i.

volvo-s90-2016-9

Instrumentering

Instrumenteringen har en hel del nytänkande, speciellt jämfört med tidigare Volvobilar. Det är en hel del unikt med Volvos nya instrumentering med digital förarvisning och stor pekskärm i mittpanelen. Det tar lite tid att sätta sig in i Volvos nya instrumentering men när man väl gjort det så fungerar det mesta alldeles utmärkt. Vissa funktioner kräver lite väl mycket letande i menysystemen men i det stora hela fungerar det utmärkt, speciellt de vardagliga funktionerna.

Spotify: Spotify funkar som det ska och responsen är bra. Uppspelning via mobiltelefonens bluetooth fortsätter automatiskt från där du var senast när du återkommer till bilen.

Stereon från Bowers and Vilkins har det bästa ljudet jag hört i en bil. Har du råd, köp den!

Farthållaren Pilot Assist

Detta är den bästa farthållare jag provat hittills. Reglagen sitter på ratten och är mycket lättanvända. Farthållarfunktionen är adaptiv och anpassar sig till framförvarande bil på ett bra sätt. När Pilot Assist kan läsa av vägens linjer så styr den ratten själv även när vägen svänger. Av säkerhetsskäl så måste du fortfarande ha händerna på ratten och då och då manuellt röra på ratten annars så varnar systemet som straxt därefter kopplas ur. Bilen styr sig alltså inte själv utan detta kan mer ses som en mycket komfortabel farthållare.

Praktiskt nyttjande

En sedanbil blir aldrig riktigt praktisk då den saknar stort lastutrymme. Bakluckan är dock rymlig likaså är hela bilen rymlig avseende säten och benutrymmen. Det finns separata luftutblås mot baksätet. Småförvaring finns det bra med som dessutom täcks med eleganta lock.

Prisbild

Utgångspriset är 310 000 kronor för en S90 med D3 diesel (418 000 kr för D5 AWD), därutöver finns flertalet tillval enskilt eller i paket, ofta finns även olika kampanjerbjudanden som gör din Volvo välutrustad till ett attraktivt pris.

volvo-s90-2016-12

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.