Test av Renault Clio RS 2018 – Körglad busbil!

Nu testar vi Renault Clio RS, en liten ”bålgeting” som är i det närmaste en rallybil man kan komma, både till ljud och acceleration, men gjord för gatan. Renault Clio RS är sportbilsversionen av den klassiska småbilen. Du som köper en Clio RS får en liten bil med stor körglädje!

Renault Clio RS Trophy 2018

Testbilen: Renault Clio RS Trophy, 220 hästkrafter, automatlåda med dubbelkoppling, sportchassi.

Sober design både utvändigt och invändigt på Renault Clio RS. En bil som väcker uppmärksamhet. Till och med våran granne som är i 70-årsåldern gjorde tummen upp! Helt enkelt läcker! Vansinnigt rolig att köra, oavsett om man kör med normala körprogrammet eller sportprogrammet. Finns även ett raceprogram som åsidosätter alla säkerhetsfunktioner som antislir, antisladd mm. (har inte provat detta). Bilen ligger som ett ”strykjärn” på vägen och i kurvorna. Fjädringen är hård men det behövs på Renault Clio RS. Stolarna är utmärkta att sitta i, hårda och fasta och i sidled sitter man som klistrad, lite kort dyna för de med långa ben. Ett problem som jag upptäckte var att bromspedalen och gasen sitter alldeles för nära när man har 47 i skostorlek och breda fötter, lätt att trycka på bromsen samtidigt som man gasar, där får man passa sig. Automatlådan fungerar utmärkt, svarar bra på ”tegelstensfoten” och växlar bra, motorn svarar med ett morrande. Styrningen är bra avvägd för Renault Clio RS och den kraftiga motorn. Baksätet är trångt som attan om man har framstolarna längst bak, men vem vill sitta i bak på en sådan här bil? Bagaget är hyfsat med tanke på bilens storlek, kanske lite hög lasttröskel men det är ju ingen laståsna som sagt.

Något högt vägljud som brukligt är med lågprofilsdäck i farter upp till 90.   I motorvägsfart blir det värre. Bensinförbrukningen högre än vad som anges men det kan bero på att när man testar en sådan här rolig bil så har man övergått från äggfot till tegelstensfot emellanåt. Hård körning ca 0,75. Vid normal körning så låg den på ca 0,65.

Instrumenteringen är helt lagom anpassad för denna bil, varvräknare till vänster, tanken till höger och farten i mitten. Utmärkt med digital hastighetsmätare, inget larv med att det står upp till 260 km utan här ser man vad den går i, perfekt.

Om man var i 25-årsåldern och skulle köpa en roligt häftig bil så skulle det absolut bli en Clio RS istället för en begagnad tysk sportbil av lite exklusivare modell. Det här är så nära en rallybil man kan komma, fast för gatan, samtidigt som den går att köra normalt med.

Styrkor och svagheter hos Renault Clio RS

Minus

 • För litet avstånd mellan gas och bromspedal, man får inte ha 47:or eller breda fötter, lätt att trycka ned bromsen samtidigt som man gasar.
 • Radion väldigt  burkigt ljud
 • Navigatorn något seg
 • Parkeringsvarnarna fram och bak funkade sisådär. Ibland var man nästan ända in i hindret innan de gav utslag och började pipa.

Plus

 • Motorn och accelerationen
 • Ljudet
 • Stolarna fram, något kort dyna men ändå sitter man bra och stadigt även i sidled, går att skjuta bakåt så pass att man får plats med benen på ett bra sätt

Fakta om Renault Clio RS

 • Renault Clio RS Trophy 5 års garanti 3 års fri service
 • Motor 1,6 Turbo R.S. 220 hk
 • 0-100 km/h: 6,6 sekunder
 • 6-växlad automat dubbelkopplingslåda
 • Förbrukning 0,59 blandad (enligt faktablad)
 • Priset börjar på 251.900:- sedan finns det tillval (testbilen 286.000:-)

/Testpilot: Janne Öhling

Mer om Renault Clio

Läs även tidigare tester vi gjort:

Biltest: Renault Clio Sport Tourer (Kombi)

Biltest: Renault Clio RS 2016

 

About The Author

Mitt namn är Jan Öhrling, 64 år och pensionär, bor i Örbyhus med fru & katt. Bilintresse har jag haft hela livet och det blir bara värre med åren. Jag har räknat på bilar jag haft och kommit fram till en siffra runt 250 st. I ungdomen var det 500-1000-kronorsbilar som skrotades när det var dags för besiktning, så kallade vinterbilar (ibland gick det åt flera under en vinter). Tycker därför att det är kul att emellanåt provköra och skriva om nya friska bilar för intresset verkar aldrig svalna.

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.