Det är nog inte särskilt många som tycker det är roligt att köpa nya däck. Dessutom kan det kosta en hel del pengar. På grund av detta är det många som undviker att köpa märkesdäck utan man väljer istället budgetdäck. Inte alla budgetdäck är dåliga men man bör inte helt ignorera vilket namn som står på ett däck.

Detta är en samarbetesartikel

Vad som är avgörande är dock vilka behov just du har. Vill du inte byta däck ofta så försäkrar du dig om att däcket har lång livstid. Kör du mycket på is och snö och vill ha ett så säkert däck som möjligt så letar du efter ett däck som är specialiserat för dessa förhållanden. Det finns olika däck för olika behov men tyvärr är alltför ofta den ekonomiska aspekten en avgörande faktor. Oavsett vilken prisnivå du vill lägga dig på kan du i alla fall jämföra däck i samma priskategori.

Det kan vara värdefullt att känna till några av skillnaderna mellan olika toppmärken. Olika tillverkare har olika strategier och här har vi sammanställt några av för- och nackdelarna med däck från de allra mest kända tillverkarna.

Michelin

Är ett företag som funnits i mer än 100 år och har länge varit en av de absolut ledande tillverkarna inom branschen. De erbjuder en lång rad produkter för olika underlag och olika fordon. De säljer däck till såväl bilar som lastbilar och har också däck som är specialiserade för vissa årstider och förhållanden.

De flesta experter är imponerade över Michelins pålitlighet och hållbarhet. Just det faktum att detta är däck som håller länge är en av de främsta orsakerna till varför de har lojala kunder. Särskilt deras året-runt däck är kända för att prestera bra under mycket varierande förhållanden medan vinterdäcken sägs ha utmärkt grepp så att din bil kan stanna på kort sträcka. De är också ett av få företag i däckbranschen som erbjuder garantier på sina produkter.

Pirelli

Pirellis däck är inte för alla utan främst utvecklade för sportbilar och bilar i lyxklassen. Precis som när det gäller deras motorer försöker denna tillverkare vara allra bäst även när det gäller däck. Däck från Pirelli anses också vara några av de bästa i världen. Alla Pirellis däck har fantastiskt grepp och enligt flera recensioner förbättrar de hela körupplevelsen avsevärt.

Continental

Continental är ett välkänt märke som anses hålla bra priser för den kvalitet de erbjuder. Däck från detta märke är pålitliga och håller god prestanda under alla möjliga förhållanden. Många mekaniker har Continental som sitt favoritmärke eftersom de också har ett mycket brett sortiment och kan tillgodose alla slags olika behov.

Nokian

Det finska företaget Nokian är en favorit för många här i Norden. De specialiserar sig just på att utveckla däck för de ofta hårda förhållanden som råder här på nordligare breddgrader och när det gäller vinterdäck är de säsong efter säsong oslagbara. Trots specialiseringen på vinterdäck har de även flera modeller av sommardäck som håller hög klass och får goda betyg i tester när det gäller grepp och hållbarhet.

Goodyear

Är kanske det mest välkända företaget inom däckbranschen. Om det beror på deras satsning på marknadsföring eller på kvaliteten på deras däck har diskuterats men oavsett så har de ett stabilt sortiment av däck av hög kvalitet. De är särskilt kända för sina allround däck och sina offroad däck. Kom dock ihåg att många allround däck inte klarar av extrema vinterförhållanden som i norra Sverige. Har du en SUV eller pickup och kör mycket på grusvägar och i terräng kan dock Goodyear vara ett bra val för sommardäck.

Bridgestone

Är ett välkänt företag som tyvärr har haft en del problem på senare år. De verkar dock vara på rätt väg och deras produkter har fortfarande gott rykte. Särskilt kända är de för kvaliteten på gummit i deras däck vilket både gör dem mindre känsliga för punktering och förlänger livslängden. De är också några av de vanligaste däcken. Särskilt hos små däckhandlare kan däck bli liggande ett tag så att köpa ett däck med hög omsättning minskar risken att du får ett gammalt däck vars gummikvalitet redan börjat att gå ner.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.