Suzuki Vitara mot Volvo XC40 – Vilken bil vinner?

Vi har ställt Suzuki Vitara mot nya Volvo XC40 som utnämnts till årets bil 2018. Storleksmässigt är de närliggande tillhör de samma bilklass. Denna jämförelse kan tyckas orättvis då XC40 är en avsevärt dyrare bil än Vitara. Dessutom har Volvo XC40 utsetts till Årets Bil 2018 vilket gör den extra svårslagen. En frågeställning vi har inför detta är om ett betydligt högre pris ger en så mycket bättre bil? Båda bilarna är fyrhjulsdrivna och vi har provkört dem i olika situationer. Häng med!

Testbilarna är:

Volvo XC40 D4 R-design AWD. 190 hk (Diesel), automat. Läs vår biltest av Volvo XC40 här
Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 140 hk (Bensin), automat. Läs vår biltest av Suzuki Vitara här

Att köra

Första intrycket när vi startar Suzuki Vitara är att bilen är extremt pigg vid start från stillastående, ja Vitaran är verkligen pigg i starten och slår de flesta bilarna på denna punkt.  Vi kör på en landsväg och här känns Vitaras motorn effektiv. Vi gör några omkörningar som går galant och sedan åker vi vidare upp på motorvägen. Vi förvånas över att Suzuki Vitara fortfarande är relativt pigg även på motorvägen. Visst ger 140 hästkrafter begränsade resurser men vi konstaterar att Suzuki verkligen nyttjar dessa hästar effektivt. Vid kraftiga gaspådrag så rusar motorn rejält och en hel del motorljud tränger in i kupén.

Volvo XC40 är även den pigg direkt från start och resurserna räcker gott och väl till för alla normala körsituationer i Sverige. Motorn upplevs extremt välbalanserad och det är knappt något motorljud alls som tränger in i kupén oavsett hur bilen körs. Någon sportbil kan varken Volvo XC40 eller Suzuki Vitara klassas att vara.

Situationsbaserad körning:

Stadskörning: Vitara är pigg som blixten och XC40 hänger med bra den med. Vid snabba svängar har inte Vitara lika god väghållning som XC40 som ligger nästintill perfekt på vägen i alla situationer. XC40 kan pressas rejält i rondeller så däcken skriker och ändå är bilen stabil. Vi kan köra över farthinder med XC40 utan att det knappt känns. Vitara kränger mer än XC40 vid pressad körning och fjädringen är stötigare.

Landsväg: Båda XC40 och Vitara tar sig an landsvägskörning bra och det är framför allt fjädringen hos XC40 som utmärker sig till det bättre. I XC40 är det tyst inne i kupén medan det tränger en in hel del vägbuller i kupén hos Vitara.

Motorväg: I högre hastigheter så ligger inte Vitara lika stabilt på vägen som XC40 som är märkbart trevligare att åka i på motorvägen. När asfalten är elakt grov och sliten så börjar en del vägbuller tränga in i kupén hos Volvo men inte lika mycket som i Vitara där både vindbrus och vägbuller tränger in.

Gropig grusväg: Volvo XC40 går fint på grusig väg och även när vi kör i högre fart så upplevs XC40 vara mycket kontrollerad, kanske lite för kontrollerad? Risk för avåkning föreligger för den som får för sig att leka rallykung. När det kommer gropar i vägen så tacklar XC40 dessa galant och det är först när groparna blir djupare och hastigheten för hög som det börjar bli stötigt i Volvon. Suzuki Vitara är både stötigare och har sämre väghållning på grusvägen. Det är i detta moment som bilarna verkligen visar att de har olika köregenskaper. Vitaran klarar dock normal körning på dålig väg alldeles utmärkt. Även om Vitara må vara något stötigare så är det troligen något de flesta kan leva med då  man för det mesta inte kör så långt på gropiga grusvägar, speciellt inte i höga hastigheter. Här är det snarare fyrhjulsdriften som är den viktigaste egenskapen och vilket båda bilarna har.

Summerat: Vi konstaterar att det är skillnad mellan bilarnas egenskaper för chassi och fjädring samt att bullernivån är klart lägre i XC40.

Vinnare: Volvo XC40

Teknik och utrustning

I Volvos modellprogram finns det nästintill oändligt med tillval utöver utrustningsnivån R-design som testbilen är bestyckad med. Vitaran är fullutrustad från start och säljs bara i detta utförande, endast färg och automat finns i tillvalslistan från fabrik. Detta innebär inte alls att Suzuki Vitara är dåligt utrustad då bilen redan som standard har all den viktigaste och vanligaste utrustningen som de flesta vill ha idag.

Båda bilarna har:

  • Automatisk klimatanläggning
  • Pekskärm med mediasystem och navigation
  • Adaptiv farthållare
  • USB-ingång
  • Bluetooth handsfree
  • Röststyrning för mobiltelefon (Fungerar utmärkt hos båda bilarna)
  • Parkeringssensorer med ljud
  • Backkamera med bild och radarsensorer med ljud (Kräver teknikpaketet utöver R-design till XC40 för 12 900 kr)
  • Navigation (Kräver teknikpaketet utöver R-design till XC40)
  • Säkerhet: Autobroms med detektering av fotgängare i stadstrafik (Vitara 2018)

Adaptiv farthållare fungerar utmärkt hos båda bilarna. Volvo har en mer avancerad variant som kallas “Pilot assist”, denna styr även ratten och följer vägens linjer. Denna funktion är bekväm men känns inte alls som en “måste ha” funktion.

XC40 har en pekskärm som är mycket större än pekskärmen i Vitara samt att informationen presenteras på en snyggare sätt. Användarvänligheten är likvärdig hos båda även om gränssnitten skiljer sig.

Stereon hos Vitara har inte så bra ljud och är sämre än genomsnittet hos nya bilar. Volvo XC40 har en stereo från Harman Kardon för 12 000 kronor extra som låter riktigt bra. Harman Kardon stereon hos XC40 har avsevärt bättre ljud än stereon i Vitara.

Funktionsmässigt är XC40 bättre än Vitara men det krävs att man extrautrustar Volvon medan Vitara är mer välutrustad som standard

Vinnare: Suzuki Vitara

Förarinstrumentering

Vitara har analoga visare för hastighet och varvtal. Mellan dessa visare finns det en digital svartvit skärm för färddatorn. Att byta visning och justera inställningar i denna skärm görs via en spak som sitter i panelens kant vilken är krånglig att navigera med, det går inte heller att få hastighetsvisning med siffror hos Vitara. Volvo XC40 har en helt digital förarinstrumentering med modern grafisk design. I det stora hela så är trots allt upplägget för instrumenteringen ganska lika hos båda bilarna förutom att Volvon kan visa navigationskartan i förarinstrumenteringen. Genomgående har Volvo en mycket snyggare presenterad förarinstrumentering men rent funktionsmässigt är bilarna ändå lika.

Vinnare: Volvo XC40

 Interiör

Volvo XC40 har en snyggt designad inredning som upplevs modern. Suzuki Vitara har en trivsam inredning men upplevs inte vara riktigt lika modern som i XC40.

Suzuki Vitara, interiör

Volvo XC40, interiör

Vinnare: Volvo XC40

Komfort

Framstolarna: Vi sitter bra i båda bilarna men saknar mittarmstöd hos Vitara (Finns som eftermonterat tillbehör). Volvo har ställbar front på framsätena vilket ingår i R-design paketet.

Baksäte: Med framstolarna placerade i normalt läge så är benutrymmet okej hos både XC40 och Vitara. I Vitaras baksäte sitter man högre och har bättre stöd för låren än i XC40. Huvudhöjden är bra hos båda bilarna. Vi sitter bättre i baksätet hos Suzuki Vitara än i Volvo XC40.

Bullernivå i kupén: Suzuki Vitara är märkbart bullrig inne i bilen och det är en av de största svagheterna hos Vitara. Vägbuller kommer redan i lägre hastigheter och håller i sig vidare upp på motorvägen. Volvo XC40 är tyst i låga hastigheter och först på motorvägen med grov sliten asfalt så börjar vägbuller tränga igenom, troligen påverkar R-design paketet lite grann till det sämre för Volvo. XC40 är klart tystare än Vitara inne i bilen.

Båda bilarna har klimatanläggning som fungerar bra.

Vinnare: Volvo XC40

Praktiskt nyttjande

Båda bilarna är fyrhjulsdrivna och är lätta att stiga i och ut ur. Suzuki Vitara har något mindre lastutrymme än XC40, en normal barnvagn bör få plats i båda bilarna. Småförvaring och mugghållare finns hos båda bilarna. Volvo XC40 har även mittarmstöd med förvaring i. I det stora hela är det relativt jämt mellan bilarna där Volvo XC40 är något bättre främst tack vare det något större lastutrymmet.

Vinnare: Volvo XC40

Ekonomi och prisbild

Bränsleförbrukning: Volvo XC40 har legat på strax under 0,7 l/mil under testperioden och Suzuki Vitara låg något lägre på runt 0,65 l/m. Vid vår gemensamma testkörning så nollställde vi mätarna och körde i olika förhållanden. Då hamnade vi nästintill exakt lika på färddatorerna vilket styrker vår bild att båda bilarna har ungefär lika bränsleförbrukning. Volvon har dock en dieselmotor medans Vitara har bensinmotor. Bensinmotorer har normalt en högre förbrukning jämte likvärdiga dieselmotorer. Suzuki är bra på att göra bensinbilar med låg förbrukning!

Prisbild:

Suzuki Vitara: 250 000 kronor, fyrhjulsdrift och automat är standard.
Volvo XC40: Grundpris 431 000 kronor för D4 AWD (Fyrhjulsdrift), automat, utrustningsnivå: R-design. För att jämställa bilarna med bland annat navigation så krävs dock ytterligare utrustning som teknikpaket till Volvo XC40 som då kostar 444 000 kronor, alltså nästan dubbelt så mycket som Suzuki Vitara!

XC40 alternativa utföranden:

Billigaste fyrhjulsdrivna Volvo XC40 är: D3 AWD 150 hk Bas, automat: 352 000 kr. Bensinalternativ är det endast T4 190 hk som kan fås med fyrhjulsdrift och då med utrustning Momentum för 372 000 kronor. Dessa är de billigaste alternativa utföranden för XC40 med fyrhjulsdrift och automat. Volvon är därmed minst 100 000 kronor dyrare och då har Vitara dessutom mer utrustning som exempelvis navigation och backkamera.

Även om XC40 kan tänkas ha en procentuellt lägre värdeminskning så kommer det högre inköpspriset göra att XC40 sannolikt sjunker mycket mer i rena pengar efter 3-5 år år vid begagnatinbyte. Dessutom är Vitara fullutrustad redan från start vilket kommer till nytta när bilen ska bytas in. När det blir för mycket extrautrustning så är risken stor att det inte värderas alls vid inbyte vilket är till Volvon XC40s nackdel.

Vinnare: Suzuki Vitara

Summering

Suzuki Vitara är fullutrustad som standard och klar vinnare avseende ekonomi samt baksäteskomfort mot Volvo XC40.  Volvo XC40 står inte helt oväntat som total vinnare. Testet har framför allt visat att Suzuki Vitara har det mesta som Volvo XC40 har, bara att det kommer i enklare förpackning. Ekonomi är en viktig faktor för många och ofta avgörande för bilvalet. Den som är prismedveten och inte allt för ljudkänslig köper Suzuki Vitara medan den som betalar avsevärt mycket mer för en Volvo XC40 också får en bättre bil. Båda bilarna är bra köp på var sitt sätt.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.