Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av Volkswagen Tiguan Allspace – Härlig familjebil!

Vi har testat nya VW Tiguan Allspace, en familje-SUV med plats för 7 personer. Tiguan Allspace har praktiskt nyttjande i högsta fokus och bilen levererar bra! Volkswagen är mästare i att skapa bilar med fokus på olika syften och för denna bil är det familjen som gäller.

Testbilen: Volkswagen Tiguan Allspace, diesel 190 hk, automatväxel. Vår bränsleförbrukning under testkörningarna har legat på mellan 0,6-0,7 liter/mil.

Om Tiguan Allspace

Tiguan Allspace är en av de coolare familjebilarna som finns just nu. Denna bilkategori brukar upplevas som riktigt tråkig och bilarna uppfyller sitt syfte men inte mycket mer. Det är SUV-designen ger det stora lyftet för bilkänslan i detta fall. Tiguan Allspace har plats för sju men de två sätena längst bak ska främst ses som extrasäten för nyttjande då och då. Det är trångt att stiga in till dessa säten och benutrymmet är begränsat. Alla i bilen får dra ihop sitt utrymme när sju ska åka med. Det vanliga baksätet kan flyttas framåt och bakåt fördelat på två delar. Möjligheterna är det bästa hos denna bil som fortfarande huvudsakligen är en personbil och inte en buss.

Komfort

Komfortmässigt är Volkswagen Tiguan Allspace riktigt bra. Man sitter bra på sätena med lite mer upprätt position. Mittarmstödet mellan framstolarna kan ställas in för bästa komfort. Det finns luftutblås till baksätet. Mugghållare och dörrfickor samt småförvaring är bra. Fjädringen är faktiskt åt det mjukare hållet, i tyska mått alltså. Fjädringen är därmed inte så hård som vi är vana vid och VW Tiguan Allspace är riktigt komfortabel att färdas i, perfekt avstämd fjädring skulle jag vilja säga med tanka på biltypen. Bullernivån inne i bilen upplevs som låg i samtliga situationer. Det finns inte mycket att klaga på hos denna bil.

Design

Designmässigt är det lite återhållsamt som brukligt hos Volkswagen. Linjerna är moderna och diskreta, allt för att det ska passa den stora massan. Interiören är i stort sett lika genomgående hos alla Volkswagens bilar. En nyhet är att mediasystemet i mitten numera består enbart av en pekskärm. De fysiska knapparna som tidigare fanns är numera borttagna och val av funktioner som radio, navigation, bilinställningar med mera göra enbart via pekskärmen. Detta känns inte som en förbättring då de fysiska knapparna som fanns tidigare var enklare och snabbare att hoppa mellan de olika funktionerna. Klimatanläggningen har fortfarande fysiska reglage, än så länge.

Att köra

Körmässigt går bilen bra men det märks att det är en stor och tung bil. Den 190 hästkrafter starka dieselmotorn är pigg i låga hastigheter men vid omkörningar på landsväg så bjuder den inte på något extra. Det är också en irriterande fördröjning vid start från stillastående om motorns auto-stopp är aktiverat och motorn tillfälligt är avslagen. Ska man in i vältrafikerade rondeller kan det upplevas som en obehaglig fördröjning i starten innan bilen börjar rulla. Turligt nog finns det en egen knapp bredvid växelspaken där denna funktion kan slås av, vilket man bör göra inför dessa situationer.

Instrumentering

Förarinstrumenteringen i testbilen är helt digital. Det går att ställa in en rad olika kombinationer avseende visning av olika detaljer som hastighet, varvtal, körsträcka till tom tank, färddata, navigation med mera. Grafiken är enkel, stilren och det finns inte några olika designalternativ. Standardstereon har ett fullt acceptabelt ljud som de flesta kommer att vara nöjda med.

Allmänt om Tiguan Allspace

  • 7 sitsig version är standard för Sverige, 5-sitsig variant finns som tillval att beställa utan extra kostnad.
  • Allspace har 109 mm längre hjulbas jämte vanliga Tiguan varianten
  • Priset börjar från 336 000 kronor
  • Motorer: Diesel 150, 190 och 240 hk. Bensin 180 och 220 hk.
  • Automatväxel är standard förutom till 150 hk TDI-dieselmotorn
  • Fyrhjulsdrift är standard för alla versioner som säljs i Sverige
  • Två temavarianter erbjuds: Onroad samt Offroad som är tillval mot extra kostnad, den har ett lite annorlunda frontparti med 7 graders bättre infallsvinkel för brantare nivåskillnader samt underkörningsskydd som skyddar motorn vid terrängkörning.
  • Exempel på säkerhetsfunktioner som är standard: Autobroms inklusive skydd för människor i stadsmiljö, filhållningshjälp.
  • Elmanövrerad baklucka är standard från grundversionen av Allspace (Men ej för vanliga Tiguan)

Summerat om Tiguan Allspace

Volkswagen Tiguan Allspace är en toppenbil för familjen, båten och landet! Det finns inget att klaga på hos nya Tiguan Allspace. Tiguan Allspace är just nu en av de bästa bilarna för vardagsbruk som man kan köpa!

Läs mer, läs gärna också om när vi testade vanliga versionen av VW Tiguan

Test Volkswagen Tiguan Allspace TDI 190
Att köra5
Komfort8
Praktiska egenskaper10
Instrumentering8
7.8Tiguan Allspace

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.