Test Mini Clubman Cooper SD All4 190 hk

Tänk att en bil som ser så liten ut kan rymma så mycket! Ja, Mini Clubman är betydligt rymligare än den ser ut. Den Mini Clubman vi provat är Cooper SD versionen, det vill säga en Mini utrustad med den sportiga dieselmotorn på 190 hk. Här får du både körglädje och god bränsleekonomi kombinerat! Rymligheten tillsammans med den typiska körglädjen som Minibilarna ger är styrkan hos Mini Clubman.

mini-clubman-sd-2016-5

Testbilen: Mini Clubman SD ALL4. Fyrhjulsdrift samt automat. 0-100 km/h på 7,2 sekunder. Grundpris: Drygt 300 000 kronor (Billigaste Mini Clubman börjar från 220 000 kronor)

Att köra:

Ett hjul i varje hörn är det typiska kännetecknet hos Mini bilarna och även den större Mini Clubman är byggd likadant. Detta ger en maximal körkänsla med kvick styrning och bilen går busenkelt genom tvära kurvor med god väghållning.

Automatväxeln är blixtsnabb och tillsammans med den starka dieselmotorn är det nästan ingen fördröjning alls vid start från stillastående. Mini Clubman SD har bra kraft ändå upp till motorvägsfart och omkörningar sker smidigt på landsväg. Fyrhjulsdriften ger bra grepp vid start på hala vintervägar men glöm inte att bilen inte stannar bättre för det. Ställ in ecodrift och växla sedan busenkelt till sportläge genom att tippa automatväxelspaken åt sidan. Detta är genialiskt och smidigt inför omkörningar och när du ska in i trafikerade rondeller för att sen snabbt växla tillbaka till ecoläge och därefter fortsätta färden med låg bränsleförbrukning.

mini-clubman-sd-2016-3

Komfort

Mini Clubman är mycket komfortabel i framsätena och har god ergonomi. Sittdynan kan ställas i längsled i framkanten. Mini Clubman känns riktigt rymlig på förarplatsen och det finns bra armstöd på båda sidor. Baksätet är även detta rymligt sett på bilens trots allt begränsade storlek och det finns förutsättningar att även vuxna kan sitta bra i baksätet. Svagheterna är att bilen blir något bullrig på motorvägen samt att den sportiga fjädringen gör att minsta ojämnhet i vägen känns.

Praktiskt nyttjande

Mini Clubman är en praktiskt bil. Utöver att man sitter okej i både fram och baksäte finns det ett lastutrymme som är lagom stort. Dessutom är baksätet fällbart i tre delar vilket är mycket generöst. Vi har till och med lyckats frakta en ny 55″ TV i Mini Clubman samtidigt som två personer satt i bilens framsäten, det är inte illa! Det finns bra med plats för småförvaring. Bakdörrarna bidrar till en stor del av bilens charm, dessa blir dock mycket smutsiga under vintertid samt man blir smutsig om händerna när man ska stänga dem. Även bakdörrarnas kant drar åt sig mycket med smuts i den svenska slaskiga vintern. Men det är det dock Mini Clubman värd för sin charm!

mini-clubman-sd-2016-1

Interiör

Mini Clubman har en härlig interiör. Interören är halva bilens upplevelse och alla vippbrytare samt startknappen ger ägaren en riktigt härlig upplevelse.

Instrumentering

Hastighetsmätaren är tyvärr ganska liten vilket gör att den kan vara lite svår att se. Head-up display rekommenderas starkt även om den inte funkar så bra tillsammans med polariserande solglasögon. Färddatorn har fått något för lite utrymme och man får växla mellan olika funktioner en hel del istället för att den vanligaste informationen visas tillsammans. Harman Kardon stereon ger ett mycket bra ljud och rekommenderas starkt!

För vem

Dig som vill ha en mellanstor bil med mycket charm, fantastisk körglädje och bra bränsleekonomi.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.