Test BMW 740 Le – Plug-in hybrid i BMW 7-serie

Frågan är om man kan färdas bättre än i en BMW 7-serie bil? Det är få bilar som erbjuder samma höga komfort i kombination med goda köregenskaper som BMW 740Le Limousine. Detta är inte en billig bil men så är det en av världens bästa bilar att köra och färdas i. Köper du en 7-serie i sitt bästa utförande får du bland annat fantastiskt komfortabla ventilerade massagestolar, stereoljud när det är som bäst, trivsam belysning och mycket, mycket mer.

BMW 740 Le e

Testbilen: BMW 740Le 326 hk, batteridrift som räcker ca: 3 mil och tar ca 3 timmar att ladda. Bowers & Wilkins stereo (42.500 kr extra), ventilerade komfortstolar med massage, tvådelat soltak och mycket mer. Pris: Börjar från drygt 1.1 miljoner och kan mycket väl landa på runt 1.3 miljoner i det utförande som denna bil bör ha.

Komfort

Det viktigaste med BMW 7-serie är komforten, speciellt för Limousineversionen “L”. Den ställbara fjädringen bilen är utrustad med ger en otroligt hög komfort samtidigt som bilen ändå har en mycket bra körkänsla. Så klart är detta inte en bil med egenskaper som en sportbil trots att den gör 0-100 km/h på straxt över 5 sekunder, nej detta är istället en komfortracer i sitt bästa utförande. Den som färdas som passagerare i en BMW 740 Le kommer dock knappt märka omkörningar och accelerationer trots att de sker snabbare än de flesta bilar. Motorljudet från den fyrcylindriga 2 litersmotorn tränger knappt igenom alls och bilen är en av de tystaste vi någonsin kört. Generösa benutrymmen och sköna säten får du, speciellt i den förlängda Limousineversionen. I denna version kan även den främre passagerarstolen flyttas fram och fällas ihop. Detta ger extra mycket benutrymme samt att det finns ett nedfällbart fotstöd som gör att passageraren på den högra bakre platsen kan inta ett komfortabelt viloläge. För den som vill arbeta lite i bilen finns det ett utfällbart minibord i Limousineversionen till den högra baksätesplatsen. Den interiörbelysning som BMW 7-serie har är stilren och snyggt integrerad vilket gör att bilen känns harmonisk på kvällen. Olika färgnyanser kan väljas vilket även baksätespassagerarna kan ställa in efter eget önskemål. Flertalet integrerade askkoppar finns men känns kanske lite förlegat och borde nog försvunnit tillsammans med 80-talets champagnekylare som saknas i dagens BMW 7-serie Limousine.

BMW 7 series limousine 2017e

Materialval

Interiören är riktigt fräsch och känns påkostad. Tygmaterialet för taket känns riktigt lent och exklusivt. Materialvalen i BMW 7-serie är så pass bra att den mer vanliga 5-serien känns “billig”, ja du får faktiskt en hel del extra hos BMW:s 7-serie.

Att köra

BMW:s styrka avseende alla deras bilar oavsett stark eller svag motor är körkänsla. BMW är inte bäst på allt men det finns ingen annan biltillverkare som har bättre körkänsla hos deras bilar än BMW. Trots att BMW 740 Le inte har en stor V8 motor så är dess prestanda ihop med batteriet riktigt bra. Responsen hos motorn är i topp direkt från början vid gaspådrag och motorkaraktäristiken passar denna bil perfekt. Det viktiga är att motorn inte upplevs som surrig på grund av dess mindre storlek vilket den inte gör. Den som kör denna bil vill ha bra köregenskaper men detta är inte någon sportbil som man tävlar mot andra med. BMW 7-serie ska klara alla körsituationer med galans vilket det också gör. Omkörningar på landsväg, att snabbt ta små luckor på vältrafikerade vägar och rondeller, lätt och bekväm att styra, ja alla dessa egenskaper och mycket mer fixar denna bil perfekt. En styrka likaså svaghet är det faktum att du knappt känner att du färdas fort vilket kan kosta körkortet. Du upplever faktiskt ingen skillnad alls om bilen körs i 110 km/h eller 180 km/h, detta är en bil skapad att köra komfortabelt och snabbt på tyska autobahn vilket är en fantastisk egenskap.

BMW 7 series 2017 - BMW 740 Le (6)e

Teknik

BMW 7-serie har det mesta av den senaste tekniken. Autobroms som detekterar omgivningen finns exempelvis. Backkameran är något alldeles extra. Kameran följer rattens rörelser för bästa vidvinkel. Du får även parkeringshjälp med en kameravy sett ovanför bilen som hjälper dig att hamna rätt i parkeringsrutan. Du kan till och med se bilen i en vy likt någon som står utanför bilen sett från olika vinklar vilket nästan är overkligt, dock inte så användbart men ändå imponerande. Bilens vanligaste funktioner kommer man lätt åt via knappar samt med den runda kontrollen som finns mellan framstolarna. BMW:s menysystem tar dock lite tid att sätta in sig i samt att navigationssystemet har snygg grafik med det finns mer lättanvända navigationssystem på marknaden. Head-up displayen i rutan är riktigt bra och ger föraren en tydlig information avseende hastighet, vägkorsningar vid GPS navigation och lite till. Head-up displayer fungerar dock inte ihop med polariserande solglasögon men så är det hos samtliga bilar.

Det finns två typer av bilnycklar till BMW 7-serie, en vanlig och en mer avancerad som har en digital display. Via denna kan man kontrollera om bilen är låst och få annan information. Via en BMW app kan även det mesta hos bilen kontrolleras samt att man hemma från mobiltelefonen kan förprogrammera GPS navigatorn inför kommande färd.

BMW 7 series 2017 (3)

Hybriddrift

BMW 740 Le körs i första hand med bensinmotor i kombination med batteri men kan köras enbart på batteri. Batteridriften räcker i normala fall i runt 3 mil vilket överensstämmer med det vi provat. Laddningstiden ligger på runt 3 timmar på normala stolpar som inte har så hög effekt. Detta räcker för de flesta som pendlar till arbetet och laddar bilen hemma samt på arbetsplatsen. Avseende limousinevarianten så känns det inte som detta är tillräckligt. Denna version av BMW 7-serie nyttjas främst för representation och då har troligen bilen tömts på all batterikraft redan innan gästerna hämtats, men det kan komma krav på att få köra in i vissa stadskärnor och då kan batteridriften vara det som är avgörande om bilen ska få färdas där eller inte. Det går dessutom att ställa in så bilen reserverar en viss mängd av batteriet att nyttjas senare för exempelvis körning i stadskärnor för att minska utsläppen just där. Detta är något som blir allt mer viktigt för företag som vill hålla en hög miljöimage. På enbart batteridrift så är kraften från motorn begränsad samt kan inte köras i hastighet över 120 km/h, inget av detta är något problem vid vanlig körning och speciellt inte i Sverige.

Svagheter

Har denna bil några svagheter då?  Ja, inte är det många i alla fall! En svaghet som ändå finns är att bakåtsikten inte är så god från förarplatsen, backkameran ger faktiskt en mycket bättre bild av vad som händer bakom bilen än vad en titt över axeln ger, och så var det problemet fixat! Teknikmässigt så finns det några detaljer, det finns menysystem på marknaden som är mer lättanvända än BMW:s och trots att baksätespassagerarna har egen kontroll över flertalet av bilens funktioner likt radio och media så kan inte bluetooth-uppkoppling genomföras från baksätesplatserna. Vi saknade även USB uttag åtkomligt från baksätet.

Summering

Är BMW 7-serie värd sitt höga pris? Var det värt kostnaden att ta några fotsteg på månen? Du får något som är unikt och få förunnat. Bara köparen kan värdera detta, och det finns köpare.

BMW 7 series 2017 - BMW 740 Le (5)e

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.