Test av Suzuki Ignis – En billig, bränslesnål och praktisk bil!

Suzuki Ignis är en speciell bil, inte minst för dess design. Ignis är en liten bil som kan köpas till en litet pris. Styrkorna är att den är praktisk sett till de små måtten samt att den är otroligt bränslesnål. Svagheter finns det dock en hel del av och du som köpare får prioritera vad som är viktigast för just dig. Suzuki Ignis är en utmärkt pendlarbil!

Suziki Ignis 2017 (2)e

Testbilen: Suzuki Ignis 1,2l bensinmotor High Executive 4×4 (Fyrhjulsdrift) SHVS, autobroms m.m. manuell växel. 90 Hästkrafter.

Praktisk, bränslesnål och prisvärd!

Suzuki Ignis har några styrkor som är mycket utmärkande för denna bil. Detta är den bensinbil som varit bränslesnålast av alla bilar vi kört hittills! Vi har gjort flera egna avstämningar vid tankning. På landsvägen har vi kört för för straxt under 0,5 liter per mil och vid blandad körning inkluderad viss stadskörning har vi landat på runt 0,55 liter per mil. Den höga kupén samt raka bakluckan gör att bilen blir väldigt praktisk med hänsyn till bilens små mått. Baksätena är fällbara i två delar samt att man kan flytta dem framåt och bakåt. Detta gör att du kan välja att ha ett lite större lastutrymme till bekostnad på benutrymmet i baksätet. Vid vardaglig körning och baksätet flyttat längst bak så är benutrymmet i baksätet helt okej samtidigt som lastutrymmet ändå rymmer en hel del. Med nedfällda baksäten har vi till och med kört en diskmaskin utan några som helst problem. Förvaring av småsaker är det dock sämre med och de två mugghållarna fram är för grunda för vanliga småflaskor och dessa hittar istället sin plats i dörrsidorna. 33 cl burkar funkar okej men vanliga kaffemuggar från Ikea eller macken krockar med varandra då placeringen är för nära vilket gör att locken riskerar att åka av.

Ignis lastutrymme

Diskmaskin i Suzuki Ignis

Prisbilden är som allra bäst i grundutförandet. För ca: 130 000 kronor får du en riktigt bra och bränslesnål bil för vardagligt behov. Du kan även få Suzuki Ignis med fyrhjulsdrift vilket inte finns till så många småbilar idag, dock så blir bilen något dyrare och hamnar då i samma prisnivå som den större fyrhjulsdrivna versionen av Dacia Duster. Teknikdelarna som GPS, backkamera m.m. är inte speciellt bra funktionsmässigt och kan du tänka dig att köra utan automatisk klimatanläggning så rekommenderar vi faktiskt att du köper Suzuki Ignis i sitt grundutförande. För då får får du en riktigt prisvärd, praktisk och ekonomisk liten bil!

Suzuki Ignis passar speciellt dig som använder bilen som pendlarbil men du som pendlar extra långt, tänk på att bränsletanken bara rymmer ca: 30 liter vilket innebär att bilen måste tankas var och varannan dag.

Suziki Ignis 2017 (5)e

Att köra

Suzuki Ignis kan idag endast köpas med en 1,2 liters bensinmotor på 90 hästkrafter. Detta är långt ifrån sportbilsprestanda och bilen är inte speciellt rolig att köra, desto roligare är det dock vid bränslepumpen. Omkörningar gör man bäst i att hoppa över men Ignis är ändå pigg vid start från stillastående vilket är positivt. Fjädringen har mycket kvar att önska. Bakdelen är nästan helt stel och även framvagnen kan dunsa till rejält när man kör över ojämnheter i vägen. Bullernivån inne i kupén är faktiskt relativt låg jämte likvärdiga bilar vilket vi inte är bortskämda med hos billiga och små bilar, dock fortfarande inte i nivå med de dyrare premiumbilarna.

Stadskörning: Här kommer Suzuki Ignis största styrka, i stan gör sig denna bil bra! Bilen är lättmanövrerad och de små måtten gör att parkeringar är lätt att hitta. Backkameran är lite väl mycket vinklad nedåt och vi skulle vilja se lite mer vad som händer längre bort bakom bilen.

Landsvägskörning: På landsvägen gäller det att ha tålamod på grund av den svaga motorn. Omkörningar gör man helst inte och måste göras med mycket god framförhållning och bra sikt, gärna även i nedförsbacke och i medvind 🙂

Motorväg: På motorvägen är det inte lika viktigt med motorstarka bilar. Ignis kommer upp i motorvägsfart och på dubbelfiliga vägar så kommer man förbi andra bilar som kör långsammare, på långtradarna hinner man dessutom räkna bultarna på varje hjul 🙂 Bilen kan dock upplevas ostabil i högre hastigheter och man kör inte gärna över 120 km/h.

Teknik

Förarinstrumenteringen och färddatorn hos Suzuki Ignis är lättanvända men när det kommer till pekskärmen blir det sämre. Responsen i skärmen är seg och den känns inte alltid användarvänlig. GPS navigationen är den sämsta vi testat hittills. Tidsangivelserna till slutmålet uppdateras inte hela tiden och ibland görs stora hopp avseende tid till destination. Navigationen är bökig att hantera och är ibland ologisk samt svår att förstå. Vi har även blivit anvisad ut på grusväg trots att det finns en inställning mot detta som var inställd på att inte välja grusväg. Men i slutändan så kommer man ändå dit man ska, Google erbjuder dock ett bättre och lättare alternativ gratis för den som har en smart mobil och köper en hållare till bilen.

Suzuki Ignis interior (1)e

De orangea interiörinslagen ger bilen Suzuki sportmotorcykelanda

Styrkor

 • Mycket bränslesnål
 • Liten och praktisk
 • Relativt tyst inne i kupén
 • Prisvärd, speciellt i basutförande

Svagheter:

 • Stötig fjädring
 • Något ostabil på motorvägen
 • Ljudet i stereon sämre än genomsnittet
 • Mittarmstöd saknas
 • Ergonomin i framstolarna inte i topp
 • GPS-navigationen har en hel del kvar att önska
 • Pekskärmen är seg

Summering

Suzuki Ignis har många brister men även några styrkor där den slår andra bilar rejält! Vill du ha en billig, liten och praktisk bil som är en av de bränslesnålaste bilarna på marknaden idag, ja då ska du titta på Suzuki Ignis!

Suziki Ignis 2017 (3)e

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.