Test av BMW 330e – Laddhybrid
BMW 330e är en laddhybrid som både kan gå på el och bensin. BMW anger att 330e kan gå upp till 4 mil enbart på el. BMW 330e kombinerar alltså möjligheten att pendla kortare avstånd enbart på eldrift utan utsläpp och möjligheten till att köra med en vanlig bensinmotor vid längre körsträckor. BMW gör komfortabla och körglada bilar och 330e är inget undantag. BMW 330e kombinerar både komfort, miljömedvetenhet och körglädje på ett utmärkt sätt.
Testbilen: BMW 330e 252 hästkrafter, Laddhybrid (Upp till 4 mil på batteridrift)
Att köra
BMW 330e är en fröjd att köra precis som de flesta av BMW:s bilar. Väghållningen är mycket bra balanserad mellan körglädje och komfort. Även om fjädringen inte är superhård så ligger bilen utmärkt på vägen även vid skarp kurvtagning.
Stadskörning: Laddhybriden är utmärkt för stadskörning. Inte nog med att du kan köra med låga eller inga utsläpp alls, du har även ett fantastiskt bra grunddrag som snabbt får fart på bilen från stillastående tack vare batteridriften som inte har några fördröjningar. BMW 330e görs utmärkt i stadstrafiken och är en lagom stor bil som inte kräver allt för stora parkeringsfickor för att få plats.
Landsvägskörning: På landsvägen gör sig BMW 330e riktigt bra. Inte nog med att det nästan är knäpptyst inne i kupén utan 330e tar sig även an omkörningar på ett utmärkt och tryggt sätt.
Motorvägskörning: Motorvägskörning är inget problem för denna bil som både har gott om kraft kvar i högre hastigheter samt även är väldigt tyst i kupén.
Eldrift
En av de stora grejerna med BMW 330e är att den både går på el och bensinmotor. BMW uppger att 330e kan gå upp till 4 mil enbart på batteridrift, under vår testperiod låg sträckan mer runt 3 mil. Växlingen mellan eldrift och bensinmotordrift sker mjukt och fint.
Det finns tre driftlägen för BMW 330e:
1: Hybriddrift. Här nyttjas både bensinmotorn och eldriften efter vad bilen själv tycker är bäst. I detta driftläge så är det bränslebesparing eller prestanda som fokus hamnar på beroende på hur bilen framförs. Batteriet laddas när bilen bromsas och när föraren inte nyttjar gaspedalen. Vid kraftig acceleration så kopplas batteriet in och tillför mer kraft till bilen. Hybriddriften kombineras med fördel gentemot de körprogram som finns: sport, komfort och ecodrift.
2: Batteridrift. Speciellt intressant för dig som pendlar kortare avstånd till och från jobbet och har möjlighet till att ladda både hemma och på arbetsplatsen. Är avståndet inte för långt så åker du både miljövänligt och billigt.
3: Batterispardrift. I detta läge nyttjas enbart bensinmotorn och batteriet laddas upp till max och nyttjas inte därefter. Tanken med detta läge är inför körning i tät stadsmiljö där det är problem med höga utsläpp, då kan du koppla om till eldrift när du kommer fram till detta område och åka in utan att bidra till ytterligare utsläpp.
Komfort
BMW 330e är en komfortabel bil i absolut toppklass. Det är smått otroligt hur BMW lyckats kombinera både bra väghållning tillsammans mad hög komfort. Bilen går bra på vid normal körning, i kurvor samtidigt som den går mjukt över ojämnheter. Bullernivån inne i kupén är bland det lägsta jag någonsin upplevt.
Ergonomin i framstolarna är utmärkt och sittdynan har ställbar dyna framtill som ger dig möjlighet till att perfekt ställa in stödet för benen. I baksätet sitter jag bra även om sätet är något lågt placerat. Det finns ganska bra med benutrymme speciellt sett till att detta är en bil i mellanstorleksklassen.
Teknik
BMW ligger väl framme inom teknikområdet och erbjuder det mesta i modern bilteknik samt bilsäkerhet som finns på marknaden. BMW har en mycket avskalad och diskret framtoning när det gäller dessa finesser. Grafiken i menyer är snygg men inte iögonfallande, BMW 330e har fokus på bilkörning i första hand och det är faktiskt en utmärkt inställning utav BMW. Möjligtvis skulle jag önska att flera olika färddatorprogram kunde synas på infoskärmen samtidigt. När det gäller mediasystemet så har detta en krånglig menystruktur som är mycket svåranvänd när specialinställningar ska göras, radiokanaler programmeras m.m. De vardagliga funktionerna är dock lättåtkomliga. Ljudet i Harman Kardon stereon är i absolut toppklass och rekommenderas starkt!
Styrkor och svagheter
Styrkor
- Komfort
- Lågt buller i kupén
- Väghållning
- Batteridrift
Svagheter
- Besvärlig menyhantering i mediasystemet
Prisbild
Utgångspris 421 500 kronor, därutöver finns näst intill obegränsade möjligheter att välja till ytterligare saker till bilen.