Välja framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven SUV?

Hur ser försäljningen ut avseende SUV:ar? Väljer folk mest fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift? Först och främst ska bilen köras i terräng eller på vintervägar som har dålig plogning, ja då väljer man fyrhjulsdrift så klart. SUV:ar har dock blivit ett betydligt mer populärt inslag på vägarna, inte minst i storstan där behovet av fyrhjulsdrift inte är lika stort. Idag väljer man ofta SUV:ar av bekvämlighetsskäl, att man sitter högre och de är lätta att stiga i och ut ur. Så vad väljer de flesta idag?

Biltillverkarna har insett behovet och efterfrågan även om det i vissa fall tog många år. De flesta SUV:ar som säljs idag är inte tänkta att köras utanför vanliga vägar. Nissan var tidigt inne på detta att kombinera vanlig personbil med influens av jeepliknande bil och skapade Qashqai, denna biltyp kallas även ibland för Crossover. Nissan har angett att de flesta köper denna bil med framhjulsdrift vilket också märks på hur denna bil lanseras med erbjudanden och prissättning.

När det gäller den nya folkbilen Dacia Duster så blir det ännu mer intressant. Detta därför att denna bil är så billig med fyrhjulsdrift så att de flesta kan köpa den med 4×4 drift bara för att det känns lite extra tryggt att ha. Dessutom är denna bil också anpassad för att köras i sämre miljöer, fast de flesta gör nog inte i all fall.

Duster 2016: ca: 35% såldes med framhjulsdrift
Duster: 2017 (jan-aug): ca: 45% valde framhjulsdrift. Detta då automatväxel kom för första gången till Duster och kan bara köpas med framhjulsdrift, dessutom kampanjades detta med extra bra pris. Vid valet mellan fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift med automat så valde alltså en hel del kunder bort fyrhjulsdriften av komfortskäl. Läs gärna vår test av Dacia Duster med framhjulsdrift och automat

Summering:

De flesta SUV:ar som är mindre och har mer drag åt personbilar säljs vanligen med framhjulsdrift. När bilarna blir lite större och speciellt exklusivare märken så ser man på vägarna att de flesta är fyrhjulsdrivna, kunderna har råd och ofta nyttjas dessa bilar även som dragbilar.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.