På jakt efter en ny bil?
För de flesta är ett lån en absolut förutsättning för att kunna finanserna ett bilköp. Men vilka olika typ av lån finns det och vad skiljer dem åt?
Vi tar en närmare titt på vilka faktorer som är viktiga att tänka på när du funderar på att ta ett billån.
Försök spara ihop till kontantinsatsen själv
Enligt svenskt lag är bilhandlare och banker tvungna att kräva en kontantinsats på 20 % om när du tar ett lån och har bilen som säkerhet. Om du exempelvis vill köpa en bil som kostar 100 000 kr så måste du alltså först spara ihop 20 000 kr själv innan du kan få lånet beviljat.
Här gäller det att spara in på utgifter varje månad, vilket faktiskt är möjligt för det flesta. Låt oss säga att du klarar av att lägga undan 2000 kr i månaden. I så fall tar det mindre än ett år innan du har pengar till kontantinsatsen.
För dig som inte klarar av att vänta och vill ha ett billån utan kontantinsats finns alternativ i form av blancolån. Räntan på denna typ av lån är dock i regel betydligt högre.
Beräkna den totala återbetalningskostnaden
Ett vanligt misstag bland låntagare är att stirra sig blind på månadskostnaden. Även om detta är en viktig faktor (du måste givetvis ha utrymme i ekonomin för kostnaden), så är återbetalningstiden lika viktig. Det är dessa två faktorer som avgör hur stort återbetalningsloppet kommer att bli.
Ett flertal banker såsom Swedbank, Nordea, Ica Banken och Santander Bank erbjuder sina egna kalkyleringsverktyg för billån på nätet.
Är räntan fast eller rörlig?
De absolut flesta som tar ett billån får en rörlig ränta, vilket innebär att räntesatsen kan gå upp och ned. Många banker och långivare erbjuder även lån med fast ränta, vilket betyder större säkerhet men också vanligtvis en högre räntekostnad i det långa loppet.
Glöm inte bort kringkostnaderna
När du beräknar månadskostnaden för din nya bil är det viktigt att ta med kringkostnaderna som tillkommer såsom byte till vinterdäck, fordonsskatt, besiktning och försäkring.
Amorteringstyp påverkar månadskostnaden
Utöver att hålla koll på återbetalningstiden, vad månadskostnaden är och vad räntan ligger på, så måste du även bestämma om du vill ha rak amortering eller annuitet. Med rak amortering betalar du mer pengar i början, vilket i slutändan oftast gör att lånet blir billigare. Med annuitet är det istället samma månadskostnad under hela återbetalningsperioden som gäller.