Test Mitsubishi Outlander – Stor framhjulsdriven SUV

Mitshubishi Outlander är en stor och rymlig SUV. En bilmodell som är symbolen för mångas drömbil under de senaste åren. SUV:arna är så pass populära idag att flera biltillverkare har lagt ner flera klassiska bilmodeller. Hur är då en stor framhjulsdriven Outlander att köra? I vinterklimat dessutom? Detta har vi nu testat.

Testbilen: Mitsubishi Outlander årsmodell 2017, diesel 150 hk. Manuell växellåda och 2WD (Framhjulsdrift). Budgetutrustad (City-paket) med automatisk klimatanläggning och parkeringssensorer bak, så som många köper bilen. Pris 230 000 kronor

Outlanders största styrka är att bilen är praktisk, rymlig och komfortabel. Det är rymligt både framtill och baktill. Lastutrymmet bak är bra. Bilen har bra mugghållare och plats för småförvaring finns under mittarmstödet. Glasögonhållare finns infällt i taket.

Mitshubishi Outlander har stora dörrar och det är lätt och bekvämt att kliva in i bilen. I förarsätet sitter man bra. Mittarmstödet är dock helt fel placerat. Det sitter för långt bak och för lågt ner vilket gör att man inte har någon större nytta av det.

Dieselmotorn på 150 hk är pigg och passar bilen utmärkt. Vår förbrukning på färddatorn är 0,63 l/mil under mestadels motorvägskörning. Fjädringen är mjuk och komfortabel vilket vi upplever vara både bilens styrka och svaghet. Bilen kränger i kurvor och kan upplevas något svajig på motorvägen, tvärtemot tyska konkurrenter. Fördelarna kommer när det blir mer gropigt och denna bil mår bra av att köras när väglaget är sämre. Fast inte för dåligt för denna version av Outback som vi testar har ju enbart framhjulsdrift.

I vinterklimat på snöiga småstadsvägar går bilen inte alls så bra att köra. Framhjulsdriftens begränsning märks av mycket väl då bilen är stor. Bilen vill inte alls riktigt åka så som man själv vill när det är snöigt med isfläckar på vägen, speciellt inte i rondeller. Den goda markfria höjden är dock positiv men samtidigt även en risk för att man kör in i lite för djup snö och fastnar. Mithsubishi Outlander med framhjulsdrift har inga fördelar i vinterklimat jämte vanliga bilar. Men å andra sidan så tar man bilen för vad den är så är det en riktigt bra och rymlig bil som gör sig utmärkt i tätort och på plogade vägar, kör lugnt och försiktigt bara. De flesta dagarna på året behövs ju inte heller fyrhjulsdriften alls och många har insett att det är bilens praktiska karaktär man är ute efter och inte terrängegenskaperna. Då blir bilen dessutom billigare och bränslesnålare, och helt plötsligt så är bilen ett desto mer intressant köp!

Bullernivån inne i bilen är genomsnittligt med dragning åt lite minus jämte andra nya bilar. Instrumenteringen är enkel och bjuder inte på många överraskningar. Klassiska analoga visare med en stor färddatordisplay däremellan. Vanliga färddata visas med färg och är lättavlästa. Instrumenteringen är bra utan att den utmärker sig extra på något sätt. Det går inte att få hastighetsvisning med siffror. Cityversionen har en enkel radiodisplay och inte någon pekskärm samt ingen GPS. Saknar man inte GPS så funkar detta utmärkt. Ljudet i stereon är okej, du som vill poppa musik extra högt kan möjligen bli något besviken.

Vid mörkerkörning är det mörkt och trist inne i bilen. Endast de viktiga funktionerna och knapparna är belysta. Denna belysning är bra men sen är det bara mörkt.

Summerat om Mitsubishi Oulander 2.2d, 2WD

För bara 230 000 kronor så får du en riktigt rymlig och praktisk bil med många komfortinslag. Visst gör sig Outlander sannolikt bättre med fyrhjulsdrift men för dig som ändå inte är ute efter denna egenskap så blir det knappast bättre och billigare än så här. Manuell växel får man också leva med då. Mitsubishi Outlander City En av de mest prisvärda bilarna just nu.

Läs också vår senaste test av Mitsubishi Outlander PHEV 2019 Plug-in hybrid

Mitsubishi Outlander 2WD 2017 fördelar och svagheter

Styrkor

  • Rymlig
  • Praktisk
  • Komfortabel
  • Bränslesnål för sin storlek
  • Prisvärd

Svagheter

  • Något bullrig
  • Mittarmstödet dåligt placerat
  • Ligger inte klistrad i kurvorna

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.