Test Mitsubishi Outlander PHEV 2019- En tjänstebilsfavorit

Mitsubishi Outlander laddhybrid har nu funnits i 10 år. 2013 kom Outlander PHEV till Sverige vilket var mycket tidigt på den svenska bilmarknaden för laddhybrider. Bilen blev snabbt en tjänstbilsfavorit bland många företag. Mitsubishi förstod att SUV:ar skulle bli populära samt att batteridrivna bilar skulle ha en stark framtid. Deras laddhybridsatsning och på bilmodellen Outlander PHEV låg helt rätt i tiden och idag ser man många PHEV versioner av Mitsubishi Outlander i trafiken. 2019 har börjat bra för Outlander PHEV och var bästsäljande laddhybrid i mars. Du som vill ha en prisvärd bil att arbetspendla miljövänligt med samt en praktisk landetbil måste kolla på Outlander PHEV!

Idag har det kommit flera laddhybridbilar på marknaden men Mitsubishi som var tidigt ute har ett försprång då många känner till just denna bilmodell som laddhybrid-bil. Speciellt då utbudet fortfarande inte är så stort av laddhybrider och ännu mindre för SUV bilar så ligger marknaden fortafrande relativt öppen. Jag har en bekant som just beställt en sådan som tjänstebil då den uppfyllde företagets senaste strikta tjänstebilspolicy. Mitsubishi Outlander PHEV var ett av relativt få alternativ som klarade sig igenom filtret av alla krav som ställdes. Vill du ha stor SUV samt laddhybrid som dessutom är riktigt prisvärd så kommer Outlander sannolikt snabbt högst upp på listan!

Mitsubishi Outlander är en stor och rymlig bil. Jag sitter helt okej i framsätet och ergonomin passar mig bra. Armstöd finns på båda sidor och bilen känns bekväm att köra. Avseende bullernivån inne i bilen så har jag inte direkt något att änmärka på. Generellt så har biltillverkarna blivit bättre på detta område. Den högre sittpositionen gör att jag får en bättre framförhållning mot framförvarande trafik. Benutrymmet i baksätet är rymligt och det är lastutrymmet också. Det finns även bra plats under lastgolvet for saker som man vill ha med men stuva undan. För att åstakomma detta så behöver bilen vara av en större bilmodell vilket Mitsubishi utlander också är. Den som inte klarar sig med en Outlander behöver fundera på att gå från bil till en minibuss!

Exteriörmässigt så är inte Outlander en bil som får folk att vända sig om på gatan men bilen är ju desto mer praktisk istället. Interiören är inte heller så rolig men å andra sidan inget jag har något att anmärka på heller, det är stilrent helt enkelt.

Knappar och reglage är stora och lätta att hantera. Pekskärmen är också enkel att förstå. Förarinstrumenteringen har analoga visare kompletterat med en digital skärm i mitten. För denna skärm finns inte speciellt mycket att ställa in och mil kvar till tom tank samt tomt batteri känns som ett givet val. Någon hastighetsvisning i siffror finns ej i förarinstrumentet och Head-up display verkar inte finnas till Outlander ännu. Rockford Fosgate stereon är klart bättre än genomsnittet och det går att få till ett bra tryck i ljudet också! Ställ in bilen en gång, sen är det bra så. Outlander har ett upplägg som ger en bra kombo när du gjort inställningarna så är det bra så. Det är något som faktiskt många bilägare gillar!

Att köra

Mitshubishi Outlander PHEV gör sig körmässigt som allra bäst i stadsmiljö. Här går bilen riktigt bra. Batteridriften gör att bilen är mycket pigg, speciellt då detta är en så pass stor bil. Fjädring och chassi är relativt komfortabel och ställd åt det mjukare hållet. Automatväxellådan har jag inte något att anmärka på även om den är av steglös variant. Det hörs inte mycket in i kupén från motorn. Outlander PHEV har 230 hästkrafter men man ska inte förvänta sig att bilen upplevs som sportig. Omkörning på landsväg går okej men god framförhållning är ändå önskvärd. Bilens svaghet är framför allt längre och kraftigare accelerationer och då märks det att bilen är stor och relativt tung. På motorvägen finns inte mycket med motorkraft kvar. På motorvägen kan bilen även upplevas något ostabil och svajig speciellt när det blåser starkt ute. Detta gäller fram för allt i början innan man lär sig bilens egenskaper, för detta är ju inte en låg strömlinjeformad sportbil!

Eldriften

Mitsubishi anger att Outlander PHEV ska kunna gå upp till 5,4 mil på eldrift. Mätaren har i vårt fall visat drygt 3 mil när batteriet varit fulladdat och det är nog det som man ska förvänta sig. Just upp till runt 3 mil till jobbet är det undersökningar visat att majoriteten av bilpendlare har. Det är därför de flesta biltillverkare satsat på drygt 3 mils räckvidd när det gäller laddhybridbilar.

Summerat

Mitsubishi Outlander är en praktisk och rymlig bil som klarar de vardagliga behoven med toppbetyg! Laddhybriden gör arbetsresorna miljövänliga och fyrhjulsdriften gör att bilen tar sig fram bra även i svårare situationer. Mitsubishi Outlander är perfekt bil för arbetspendling under vardagar och för landetresor till helgerna!

Läs även vår test av Outlander 2017 årsmodell med framhjulsdrift, provkörd under vintertid

Prisbild

Outlander utan laddhybridmotor börjar från 240 000 kronor.
Utgångspriset för PHEV laddhyrbid är 400 000 kronor och bilen kan sen väljas i ytterligare tre utrustningsnivåer upp till 490 000 kronor.

Lite om eldriften:
Det finns 3 körlägen med olika fokus på hur batteriet nyttjas. Normal drift, eldrift i fokus i kombination med vanlig motordrift. Save, batteriet nyttjas minimalt för att spara på eldrift, Charge, batteriet laddas via bränslemotorn. De två sistnämnda drivlägena är främst för att kunna nyttja eldrift om man vet att man ska köra in i stadskärnor där låga utsläpp är önskvärda.
Laddningstider:
3,5h 1-fas/230VAC 16A (3,7 kW)
5,5h 1-fas/230VAC 10A (2,3 kW)
Snabbladdning via CHAdeMO laddning: 25min till 80% laddning
Charge (Laddning när man kör via förbränningsmotor: 30 min upp till 80% laddningsnivå)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.