Pris för 3000 mil/2 års service för Renault Megane

Vad kostar service för Renault Megane? Det finns flera intervaller och villkor för när en service på Renault Megane III årsmodell 2013 ska genomföras. Utgångsläget är 3000 mil eller 1 år (Mellanservice med oljebyte), fast om du inte kör för mycket så kan det bli 2 år till första service. Det är inte helt lätt när man ska tyda serviceboken för Renault Megane och när bilen ska servas, bilen indikerar dock själv när det är dags. I vårt fall så köra vi relativt lite med bilen så vi halkade in på villkoret 2 år istället för 3000 mil som därmed avgjorde när vår Megane 2013 skulle in på en första service.  Servicepriset är från en märkesverkstad i Stockholm hösten 2015 och är: 4576 kr (Total kostnad, utan extra delar likt torkarblad och annatRenault Megane i regn utbytta). Så här såg specifikationen ut:

Renault Service A+B exklusive tillval

  • Service bil: 2335,50 kr
  • Byte Kupéfilter: 389,25 kr
  • Spol.vätska (antal 2,30): 0,03 kr
  • Oljefilter (RE 152094543R) 149,54 kr
  • Kupéfilter (RE 272778970R): 348,15 kr
  • Packning (RE 7703062062) 14,48 kr
  • Castrol Egde Prof C4 5W-30 (Ti)(VX 95200733) (Antal: 5,50): 1215,50 kr
  • Miljöavgift olja PV (Antal 5,50): 123,75 kr

Vad betalade du för din service? Lämna gärna en kommentar nedan.

Utöver service så fick jag en extra notering i protokollet: Bromsskivorna bak slitna, minimal tjocklek. Bilen har gått mindre än 2000 mil och skivorna bak behövs bytas, märkligt! Inte bromsklossarna utan skivorna. På tidigare bilar har jag bytt bromsklossar en gång men aldrig skivor och då har bilarna gått över 10 000 mil. Jag tog det till en second opinion och visade för en annan på Renault verkstaden. Först så sa denne “Du kör troligen troligen så lite och bromsar för lite att bromsskivorna börjat rosta, det är inte ovanligt”, vi går ut och tittar. Nej då bromsskivorna är inte alls rostiga och skivorna bak konstateras vara lite slitna. Dock så var den första mekanikerna lite väl pedantisk och skivorna kommer att räcka till nästa service fick jag information om.
Så min gissning är att bromsklossarna bak är för hårda i materialet så de sliter på skivorna istället, dessutom är bromsverkan vanligtvis mindre bak än fram och fram var det inget problem. Det kan därmed röra sig om problem med materialkvalitén hos bromsklossarna bak, detta är dock bara en gissning då jag inte kan fastställa detta på egen hand.

I övrigt har vår Renault Megane III 2013 gått bra. Inga fel har uppstått. Radion har nollställt sig själv en gång. Bilens fläkt har slutat fungera vid två tillfällen, båda gångerna hade bilen parkerad i kyla i två veckor. När motorn sakta började bli varm så kom fläkten igång igen, troligen kondens som frusit och låst fläkten och när värmen kom så smälte detta och fläkten gick igång igen. För säkerhets skull slog jag dock av fläkten från bilens panel och väntade på att motorn skulle blir lite varmare och startade då fläkten igen, efter några försök som vaknade den till liv igen. Soltaket som är öppningsbart kan ibland knarra en del på vintern, speciellt vid snabba temperaturskiftningar och straxt under noll grader. Detta fenomen har jag stött på hos andra märken också, rörliga delar i kombination med snö/is och tempskiftningar är inte problemfritt och inte heller lätt att förebygga. Det är något man får leva med, under de flesta vinterdagar så är detta inget problem alls. Detta summerar vår Renault Megane III 2013 som felfri tycker jag, men med en stark brasklapp för kvalitén hos bromsarna bak.

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.