Test Mercedes G-klass, bilen som klarar nästan allt!

Jag är inbjuden för att provköra Mercedes G500 och G350d vilka ingår i det som kallas Mercedes G-klass. Mercedes ingenjörer säger att om du köper en Mercedes G-klass så får du inte bara en bil utan även en vän för livet. Budskapet som förmedlas är att Mercedes G-klass är gjord för att köras jorden runt i alla tänkbara miljöer. Mercedes har ett stort utbud av SUV bilar i olika storleksklasser. Med G-klassen visar Mercedes att de både kan och satsar på att bygga bilar i det absoluta toppskiktet för terrängfordon.

Mercedes g class 2015 (10)

Den här dagen får vi provköra G500 och G350d i en testanläggning gjord för att efterlikna extrema miljöer som man kan råka ut för när man kör i otillgängliga miljöer. Väl på plats i förarsätet så kör jag först upp för en hög sandkulle med djupa hjulspår och det är inte många bilar som klarar av att ta sig upp här. Att köra upp för denna sandkulle känns inte märkvärdigare än att köra en vanlig bil på vägen, det skumpar lite lätt i sandgroparna men en vanlig bil på en smågropig grusväg skakar betydligt mer. När jag sedan vänder för att köra ned för kullen känns det riktigt läskigt, det är brant! Mercedes ingenjörer säger till mig att bara låta bilen rulla och inte bromsa, koppla eventuellt in manuell drift och ettans växel om du tycker det rullar för fort. Ned för backen rullar vi och bilen uppför sig perfekt. När nästa tillfälle kommer så provar jag och lägga i manuell drift och 1:ans växel. Bilen kryper sakta ned, ja så sakta att jag får hjälpa till med gasen. Helt crazy, gasa ned för en brant backe! Efter min jämförelse så konstaterar jag att bara låta bilen rulla själv ned för backen funkar bäst i detta fall när underlaget är hyfsat jämt och det finns manöverutrymme.

Brant stigning och djupa spår, inget problem för G klass

Brant stigning och djupa spår, inget problem för G klass

Här lutar det nedåt!

Här lutar det nedåt!

Vi får köra vidare på skogsvägar där vägen är extremt backig och ojämn, inga problem för Mercedes G350d! Jag är inte en van terrängförare utan tvärtom, jag har aldrig kört under dessa förutsättningar tidigare. Mercedes G-klass är försedd med 3 stycken diffspärrar, en i mitten som ger jämn kraft mellan fram och bakhjulen. Därutöver har bilen separata diffspärrar för framhjulen respektive bakhjulen. Jag får instruktioner när de ska kopplas i och ur. Körningen går i långsam takt och Mercedes G350d bara tuggar i sig vägen som en söndagspromenad, helt otroligt! När jag råkar köra lite för snabbt så stöter det till lite i bilen men med rätt fart så passeras hinder så mjukt och fint att frugan skulle kunna ha en kopp kaffe i handen utan att spilla. Vägmiljön vi kör i är sådan att vanliga stads-SUVar skulle få ta lift av en bergare redan efter 50 meter.

Extrema gropar, inget problem!

Extrema ojämnheter och gropar, inget problem!

Som om det inte vore nog så kör vi vidare för att köra genom olika typer av vattenhinder,  jag säger till min co-driver “Detta är inte en plats jag vill få motorstopp på”. Mercedes G-klass är gjord för att klara en hel del vatten vilket de bevisar genom att låta oss testköra i vattenhålor och vattenfyllda diken.

Mercedes g class 2015 (8)

Nedan, en kort videosnutt från testkörningen

Mercedes G500 4×4²

G500 4×4² är en specialversion av Mercedes G-klass, en gigantisk SUV! Detta är en extra allt G klass! Jag provkör även denna gigantiska bil och om den vanliga G-klassen går mycket bra i terrängen så går denna fantastiskt bra. G500 4×4² dansar upp för sandkullen och tuggar i sig allt med tysk perfektion! Dessutom tar den sig ner för ett stenigt berg som om det vore vardagsmat. Denna övning åker jag endast med på som passagerare då instruktörerna anser att det är lite för riskfyllt. Jag är inte direkt ledsen över det då det räcker för mig att sitta bredvid för att det ska vara en läskigt spännande upplevelse! Tänk att det finns bilar som klarar detta. Det finns dock alltid någon nackdel, så även med G500². Bilens höga höjd gör det inte lätt att stiga i och ut ur bilen. Jag får ta tag i sätet och dra mig upp i bilen och sen därefter hoppa ut efter körningen. Men höjden är ju också poängen med denna bil och jag skulle kunna leva gott med denna lilla nackdel om jag ägde den. Du som köper denna bil bör inte heller vara känslig för bränsleräkningen.

Mercedes g class 2015 (12)

Det som utmärker sig speciellt för G-klass 4×4²:

  • Ännu högre markfri gång: 45 cm
  • 30 cm bredare spårvidd
  • Hjulen är monterade på portalaxlar vilket ger högre markfri gång (Axeln går inte direkt in i centrum utan trappas ner).
  • Varningsdjup (Dykdjup): 1 meter
  • Klarar backar på 52 grader
  • Sidolutningar på 47 grader

Mercedes g class 2015 (13)

Generell info

Mercedes G-klass är en bil som ursprungligen var utvecklad för militär, polis och företag som rör sig mycket utanför vägarna likt byggare, lantbrukare med flera. G-klass är också en optimal bil att bruka i länder och platser med dåliga vägar. På senare tid har Mercedes börjat lyxa till bilen mer och mer för att locka flera köpare när SUV trenden kommit och verkar stanna. Det ska dock fortfarande gå att köpa bilen utrustad så att den kan spolas av med högtrycksspruta även på insidan. Den exteriöra designen är väldigt klassisk och har fortfarande starka drag från ursprungsmodellen som kom 1979.

Mercedes g class 2015 (3)

Prisbild

Mercedes G 350 d från: 843 000 kr (Diesel: V6 2,99l, 245 hk, 600 Nm, 0-100 8,8 s.)
Mercedes G 500 från: 998 000 kr (Bensin: V8 3,98l, 422 hk, 610 Nm, 0-100 5,9 s.)
Mercedes AMG G 63 från: 1 345 000 kr (Bensin V8 5,45l, 571 hk, 760 Nm, 0-100 5,4 s.)
Mercedes AMG G 65 från: 2 575 000 kr (Bensin V12 5,98l, 630 hk, 1000 Nm, 0-100 5,3 s.)
Mercedes G 500 (4×4²) från: 2 185 000 kr (Bensin V8 3,98l, 422 hk, 610 Nm, 0-100 7,4 s.)

Automat är standard men för färgvalet kan du få betala över 120 000 kronor extra.

För dig som avser att använda denna bil till vad den är gjord för så är det mest ekonomiska och förnuftiga valet G 350 d. Du har troligen ofta lite längre till macken och då räcker en dieselmotor lite längre. Militär köper den i det tåligaste utförandet medans den som vill ha en supervärsting till SUV köper en G-klass AMG för att parkera framför det egna företagets entré. Mercedes G-klass är inte billig, men det är bilarnas bil!

Mercedes g class 2015 (2)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.