Ja, äntligen är Renault på väg åt rätt håll då de inför kamkedja på flera motorer!

När jag var hos bilhandlaren senast passade jag på att gå förbi Renault försäljaren. Jag frågade honom om hur det var med kamrem på Renaults bilar nuförtiden. Vissa har det och vissa har det inte sa han, det beror på vilken motor. Jaha, sa jag. Jo för det brukar ju vara lite krångel med detta sa jag. Inte alls sa försäljaren och ansåg att Renaults bilar inte var värre än alla andra bilar. (Men det är ju inte riktigt sant för Renault har haft extra dyra kamremsbyten på vissa modeller samt att intervallen har varit relativt täta för byte, ofta 4 eller 5 år. Visst finns det bilmärken med lika täta intervaller, exempelvis Peugeot. Fast det är inte bara åren som är viktiga det är också milen. En del tillverkar har längre tidsintervall men kortare milintervall så tänk på hur du kör bilen innan du bestämmer dig.)

Nåväl, vilka har kamkedja numera då frågade jag försäljaren?

Det är nya 1.6l dieseln samt 1.2l bensinmotorn upplös försäljaren mig. Tack för informationen, avslutade jag.

Not tillagt 2018-08-13: Renault fortsätter med kamkedjor, den nya 1,3 litersmotorn på 140 hk har även denna kamkedja och idag är det i stort sett bara den äldre dieselmotorn 1,5 dCi som fortfarande har kamrem. Alla Renaults motorer tas idag fram i samarbete med Nissan Motors, som även de har smma motorer i sina bilar (Renault och Nissan ingår i samma koncern)
Upddaterat: 2019-03-14: Vi har varit på pressträff med Renault med information om deras nyaste motorer, läs mer om dessa här

Vi får hoppas att Renault går över helt till kamkedjor för Renault har numera bra garantier, bra rostskydd och bra krockkskydd. Så kvaravarande tyngder för Renault har varit kamremsbytena och kundnöjdheten/kvalitén. Kvalitén täcker de numera delvis via den 5-åriga garantin, även om man helst vill slippa verkstaden helt. Men Renault är nu på väg åt helt rätt håll, väljer man en bil med kamkedja så kan man göra ett bra köp om priset blir rätt.

Jag har tidigare funderat på att byta bil till Renault då de haft flera attraktiva modeller som passat oss för stunden, men dragit mig avseende vissa delar så som exempelvis kamremsbytena. Så jag ser det mycket positivt att de nu har två motorer med kamkedja. Bra Renault! Min rekommendation är: Byt bil till en Renault med kamkedja!

Not tillagd: 2018-04-13, vi köpte in en Renault 1,6 l diesel som nu snart rullat i 5 år, allt har fungerat bra. Inte ett enda garantifel har behövt åtgärdas.

Not tillagd: 2018-09-01, med bara ett par månader kvar på garantin så gick AC/klimatanläggningen sönder, litet läckage i kylmediekretsen samt att en LED-lampa (Dagljus fram) gick sönder. Kostnad för reparation när garanti och motorskadeförsäkring gått ut skulle blivit ca 18 000 kronor (märkesverkstad) för AC reparation+3300 kr för LED-lampan, Garantin tog detta precis innan den gick ut. I annat fall hade motorskadeförsäkringen fått nyttjas för ACn vilket är en sista trygghet även om självrisken kan vara ganska hög. Bilen är nu såld. Motorn gick för övrigt helt bekymmersfritt under hela 5 års perioden och Meganen är en av de mest bränslesnålaste bilarna vi kört med en genomsnittsförbrukning på straxt ovan 0,5 l/mil

Källor om äldre Renault och kamremsbyten/intervaller:
Teknikens värld
Vi bilägare

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Mikael Olsson

  Hej! Har en Renault Clio TCE 0,9 2014
  Enligt verkstaden är det oljud från Kamkedjan ( rassel) vid vissa varv . Är det Garanti på kamkedjan ?

  Svara
  • Joakim

   Hej Mikael,

   Du har sannolikt 5 års garanti på bilen undantaget normala slitagedelar. Om oljudet är klassat som onormalt så känns det som att det kan vara en garantifråga. Kontakta en märkesverkstad för Renault och de ska kunna ta reda på om detta åtgärdas på garantin.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.