Renault lanserar nya bensinmotorer och uppdaterar den gamla dieselklassikern.

Den nya bensinmotorerna är 1.3 liters TCE samt 1.8 liters TCE båda dessa motorer har kamkedja, dagens bensinmotorer kommer att fasas ut till förmån för dessa två nya bensinmotorer. Anpassning för nya miljökrav är en av utvecklingarna samtidigt har motorerna fått bättre prestanda, speciellt i låga registret vilket gör dem piggare från start.

Renaults nya 1.3 litersmotor med kamkedja kommer att säljas i följande versioner:

  • 115 hk TCe (Renault)
  • 130 hk TCe (Dacia)
  • 140 hk TCe (Renault)
  • 150 hk TCe (Dacia)
  • 160 hk TCe (Renault)

Den klassiska 1,5 dCi dieselmotorn kommer dock hänga med ett tag till. Denna dieselmotor har dock fått en uppdatering med bland annat AdBlue teknik och heter därefter Blue dCi. Den uppdaterade dieselmotor får lite högre effekt på 5 hk och ligger därefter på 115 hk . Denna motor har kamrem därför att motorns grund är den äldre klassiska dCi motorn som funnits i många år och finns i massor av bilar. Den modernare 1,6 liters dCi på 130 hk med kamkedja kommer att fasas ut och få en förbättrad efterföljare.

Renaults nya 1,8 liters bensinmotor nyttjas genom en stor del av bilar från vardagsbilar som kommer ligga på 225 hk till den sportiga Renault RS bilen utvecklad av Renault Sport med ca: 300 hk motorkraft, denna har dock andra turboaggregat och trimmning men basen är densamma.

Inga nya motorer från Renault får cylinderavstängning. En kostnadsfråga där Renault fått prioritera är svaret från dem.

Motorerna är ett samarbete mellan flera bilmärken och koncerner kommer att nyttjas förutom av Renault och Dacia, i Mitsubishi och Daimlerbilar (Smart/Mercedes). Det är dyrt att utveckla motorer och samarbetet mellan bilmärken avseende motorer är betydligt större än de flesta känner till.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.