Test Hyundai Ionic – Äntligen en snygg elbil till ett överkomligt pris!

Hyundai Ionic är en elbil som finns i tre utföranden: Elbil, Laddhybrid och hybrid. Samtliga versioner av Hyundai Ionic inkluderar batteridrift på olika sätt. Ionic Electric utlovas kunna åka upp till 28 mil vilket i praktiken vid vår test innebär ca: 20 mil under normala omständigheter. Räckviddsångesten som det talas om hos elbilar blir allt mindre och mindre. Men det finns fortfarande en hel del kvar att önska speciellt avseende laddningsstationer ska det komma att visa sig under vår test av nya Hyundai Ionic Electric.

Hyundai Ionic elbil 2017 (15)e

Testbilen: Hyndai Ionic Electric, 100% eldrift, 120 hk.

Utföranden:

Hyundai Ionic Electric: 100% eldrift. Upp till 28 mils räckvidd utlovas vilket man i stort sett inte kan komma upp till i verkligheten. Men det är så elbilarna jämförs och tillverkarna anpassar sig till. De flesta inklusive Hyundai redovisar även räckvidd under andra omständigheter också vilket ger en mer verklighetsanpassad bild. Vid vår test så står det 20 mils räckvidd som beräknad körsträcka när vi har laddat Ionic till 100%. Hyundai Ionic anges vara anpassad för nordiskt klimat avseende kyla och den har en batterivärmare som är aktiv när bilen är kopplad till laddstolpe vilket vanligtvis är fallet vid längre tids parkering. Ionic Electric kan programmeras till att starta klimatanläggningen vid olika tider efter veckoschema när bilen är kopplad till laddstolpe vilket sparar elförbrukning inför planerad avfärd under sommar och vintertid. Det finns också fysiska knappar för AC och värme vilket förenklar kontrollen över dessa strömförbrukare. Vid 27 graders utetemperatur och start utan tempererad bil är den beräknade minskningen av räckvidd ungefär 1,5 mil vid aktiverad AC. Öppna rutor och klassisk hederlig vindkylning är något som man gärna tar till som elbilsägare, speciellt i början. Fast när man efter ett tag har kända körsträckor så struntar man i detta och nyttjar klimatanläggningen precis som hos vanliga bilar.

Hyundai Ionic laddhybrid: Har både vanlig motor och eldrift fast med mindre batteri som räcker upp till 5 mil på enbart el, gissningsvis i praktiken mellan 3-4 mil.

Hyundai Hybrid: Denna version har ett inbyggt batteri som inte kan laddas utifrån och får sin laddning via återgenerering som främst uppstår vid inbromsning. Detta system är vi mest vana vid från Toyota som nyttjat detta sedan många år med främsta syfte att sänka utsläppen från bilarna för lägre miljöpåverkan.

Hyundai Ionic elbil 2017 (28)-1920_e

Att köra Hyundai Ionic Electric till vardags

Ionic Electric har ett mycket bra grunddrag och bilen startar väldigt snabbt från stillastående vilket är bilens absolut bästa styrka avseende körbarheten. Motorns svarar alltid direkt med full kraft med begränsningen på 120 hästkrafter som i slutändan inte ger någon sportbilsprestanda men passar utmärkt för normal bilkörning. Motorns kraft är fullt tillräcklig och mer behövs faktiskt inte, speciellt med tanke på att motorn alltid ger 100% respons vid gaspådrag. Vi inser också efter ett tag att bilen är betydligt piggare än man först tror då avsaknaden av motorljud gör att man inte upplever hur bilen arbetar. Omkörningar på landsväg går utmärkt att genomföra. Vi önskar dock att bilen var ännu mer ljuddämpad från vägbuller, speciellt på motorvägen. Hyundai Ionic är egentligen inte mer bullrig än någon annan bil utan det är den tysta motorn som gör att man vill att resten av bilen är lika tyst. Detta är inte unikt för Hyundai utan blir en riktig utmaning för biltillverkarna i framtiden att leva upp till hos elektrifierade bilar!

Det är framför allt i storstan som Hyundai Ionic kommer till sin fulla rätt. Köper du någon av de laddningsbara versionerna finns möjlighet att åka riktigt billigt för dig som planerar körningen och lär dig var de bra laddningsställena finns. Bilens köregenskaper kommer till sin absolut fulla rätt i storstan och du kör dessutom miljövänligt med rent samvete!

En stor skillnad mot vanliga bilar är att det inte finns någon motorbroms. Bilen glider fram med en svävande känsla och farten minskar avsevärt långsammare än hos bilar med förbränningsmotorer. Det går dock att ställa in simulerad motorbroms som då istället återvinner bromskraften till batteriet. I stadsmiljö utan simulerad motorbroms kan det bli lite läskigt i början innan man vant sig och man får då nyttja bromsen lite mer, fast framför allt lär man sig att nyttja mindre och kortare gaspådrag samt ha bättre framförhållning där det är möjligt. Simulerad motorbroms sägs av Hyundai återvinna kraften något bättre och något som passar bäst i storstan där man även då också slipper flytta foten till bromsen lika mycket.

Att batterierna väger en del samt är placerade bak märks vid körning över ojämnheter. Passeras ett farthinder med aningen hög hastighet känns det att bilen gungar nedåt lite mer än normalt i aktern, något problem är det dock inte.

Kia Ionic 2017 (4)e

Design och det praktiska

Hyundai Ionics design är riktigt lyckad, äntligen en snygg elbil i den “normala” klassen. Hyundai Ionic är designmässigt tilltalande både exteriört och interiört. Ja det är riktigt trevliga att åka i Ionic! Vi sitter bra i bilen både fram och i bak där det finns okej benutrymme. Det finns bra med småförvaring i bilen och lastutrymmet är bra även om det inte är en kombibil. Då batterierna ligger under lastrumsgolvet är det lite mindre lastutrymme i elbilsversionen jämte övriga versioner, men det är knapp märkbart vid jämförelse. Bakåtsikten är något begränsad på grund av bakluckans vinkling, backkameran och parkeringsradar är ett bra hjälpmedel på parkeringsplatsen.

Det är lätt att hitta i bilens menysystem även om det är en hel del att hålla reda på. Bra att Ionic har manuella reglage för värme och kyla vilket underlättar för den som vill ha full kontroll över dessa funktioner. Rattpaddlarna gör det lätt att ställa in vilken nivå av simulerad motorbroms du vill ha. Testbilen hade stereo från Infinity och ljudbilden är bra samt något bättre än genomsnittet, streamingfunktioner likt Spotify fungerar utmärkt.

En av styrkorna hos Hyundai Ionic är att den upplevs som en helt vanlig bil, en självklarhet kan tyckas men faktiskt inte något som vi är bortskämda med hos utbudet av elbilar som gärna har lite konstig design och framför allt har varit små. Hyundai går här i framkant och höjer ribban för konkurrenterna.

Att ladda Hyundai Ionic

Under vår testperiod av Hyundai Ionic Electric så har vi fått mer erfarenhet om hur det är att vara ägare av en elbil och vilka laddningsmöjligheter det finns, speciellt i Uppsala. Läs mer om att ladda elbilen och hur det gick, tryck här.

Summering

Hyundai Ionic är en bil som är praktisk samt trivsam. Oavsett vilket version du väljer så får du en riktigt härlig bil! Våga köp den renodlade elbilsversionen!

Prisbild:

330 000 kronor för Hyundai Ionic Electric efter avdrag av statens miljöbilspremie

Hyundai Ionic brevid en Tesla, inte helt olika. En Tesla kan man åka ungefär dubbelt så långt i men så är den mer än dubbelt så dyr också.

Kia Ionic 2017 (20)e

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.