Laddning av elbilen
När vi provkört Hyundai Ionic electric så har vi fått lära oss en hel del om hur det är att ladda elbilar på offentliga platser. Vi har också fått en bild över hur lång tid det tar att ladda elbilen och det beror helt på laddningsstolparnas uteffekt. I detta fall har vi upplevt hur det är att ladda bilen framför allt i Uppsala och närområden däromkring.
Hyundai Ionic Electric kan snabbladdas upp till 80% därefter tar det längre tid att ladda vidare upp till 100%. Snabbladdare finns det dock inte så gott om visar det sig när vi undersöker detta i Uppsala storstad. Vattenfall har en station i Gränby som de tar bra mycket betalt för att ladda hos, betalningen sker per minut och inte för laddningsström. Denna laddstation får ses som en räckviddsförlängare och ska bara nyttjas vid genomresa när man ska vidare och vill ladda fort. Fördelen med Vattenfalls snabbladdare i Gränby är att du kan aktivera denna direkt. Dock så måste du först ladda ner deras app, och hitta stationen i denna samt koppla ett betalkort. Därefter så buggar systemet och laddning vill inte starta, en omstart av station och mobilapp löser problemet och vi lyckas starta laddning. Inte jättesmidigt men det gick till slut. En annan snabbladdningsstation vi hittar i Uppsala kräver att du första anmält dig och fått ett laddkort hemskickat, denna kan därmed inte nyttjas utan förberedelser. På internet finns det sidor som erbjuder laddningskartor med info var man kan ladda sin elbil. Dessa visar sig dock ha en del kvar att önska avseende informationen. På centrala torget i Uppsala vid domkyrkan anges det att det finns laddplats med 22kW uttag. Vi besöker platsen och där finns fyra laddningsplatser som dock inte har någon effekt angiven. Vi provar att ladda bilen och konstaterar efter ett tag att någon 22kW effekt inte levereras då laddningen tar lika lång tid som hos de vanligare 3,7 kW enfasuttagen. I Ikea utlovas två stycken 22 kW uttag men väl på plats finns bara ett 22 kW samt två stycken vanliga 7,4 kW uttag varav ett inte kan nyttjas då det bara finns två parkeringsplatser vid laddstolparna, dåligt planerat Ikea!. Information om vilka stationer som kostar pengar saknas också vanligtvis i laddningskartan på nätet.
Tid för laddning av elbilen: Att ladda bilen fullt på laddstolpe som levererar 1-fas, 16A 3,7 kW tar drygt 10 timmar, dessa uttag är de vanligaste förekommande. Detta innebär att ska du bara åka och handla kortvarigt och ställer bilen på laddning på en sådan stolpe så hinner du inte få speciellt mycket av batteriet laddat, men bättre än inget. Snabbladdning med 50 kW upp till 80% går på ca: 20 minuter enligt Hyundai. Dessa stationer är dock sällsynta fortfarande. 22 kW finns det något flera av men huvudsakligen är det de enklaste 3,7 kW stationerna som finns vilket gör att du efter ca: två timmars laddning kommer kanske ett par mil. Det är alltså vid hemmaparkeringen och arbetsplatsen som bilen huvudsakligen laddas i dagsläget. Men elbilar är något som tillverkarna satsar stort på idag och därefter kommer möjligheterna till bättre laddning sannolikt förbättras. De är bara att titta ett par år tillbaka då fanns det knappt ett enda ladduttag och idag finns det på varenda större parkering om än dock fortfarande med låg effekt.
Något vi upplever speciellt i Uppsala storstad är att laddplatserna är attraktiva. Det är numera många elbilar som rullar centralt och risken för att komma till en fullsatt elbilsparkering är numera överhängande, vi har inte ännu blivit utan plats med flera gånger tagit den sista samt att där det finns 22kW uttag så är dessa oftare upptagna. Dessutom har fortfarande bilister med vanliga icke laddningsbara bilar den oförskämda viljan att ändå parkera på laddplatserna, inte minst av anledningen till att dessa ofta ligger bra placerade. Därför får gärna laddningsstolparna placeras lite längre ifrån ingångarna till centrumanläggningarna. En av anledningarna till att laddplatserna placeras i nära anslutning till entréerna är inte alls för att ge fördelar till elbilister utan för att fastighetsägaren helt enkelt inte ska behöva gräva och dra elkablar så långt. Respektera laddningsplatserna, rätt som det är sitter du också i en elbil och det troligen snabbare än du tror!