Baserat på 1312 testade bilar 2014 som genomgått utökad elektronikkontroll så har det framkommit att var femte bil av årsmodell 2012 har fel i säkerhetselektroniken. Detta innebär att krockskyddet är försämrat eller helt ur funktion. Det kan exempelvis vara antisladdsystem samt krockkuddar.

Elektronik besiktning

Kontrollerna har gjorts av företaget Besikta som erbjuder en utökad besiktning avseende bilens elektronik. Det är bra för bilägaren att få reda på dessa brister då det kan vara avgörande i en olyckssituation. Ett fel är att en eller flera ABS-bromsgivare slutat fungera alternativt avbrott i ABS-strömförsörjningen. Fel i bilens bromssystem noterades hos var femte bil från 2002. Ett annat fel är problem med regleringen av krockkuddarna, detta noterades hos var tionde bil från 2002.

Utökad besiktning med översyn av bilens elektronik kan alltså vara värdefullt för dig som avser att köra vidare med din bil, en välutrustad bilhandlare kommer också upptäcka detta förstås inför inbyte. Dessa bilar är förstås till åren och troligen är det väldigt många bilägare som inte kostar på vare sig kontroll eller reparation, vilket ökar risken även för andra i trafiken.

Källa: Besikta Bilprovning

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.