Motormännen går ut med varning för problem med VW:s kamkedjor

Volkswagen har problem med kamkedjorna på vissa motorer som ingår i många sålda bilar, detta anser Motormännen vara så omfattande så att de går ut med en varning för att köpa bilar med dessa motorer. VW tonar ner kamkedjeproblemen för Volkswagenbilarna och betonar istället vikten av bra service. Försäkringsbolagen i sin tur bekräftar kamkedjeproblem i Volkswagenbilar då de fått hantera många maskinskadeärenden. De aktuella motorerna har numera ersatts av VW:S nya motorgeneration.

volkswagen golf (2)

Motormännen är upprörda och går ut med att Volkswagen inte tar ansvar för deras problem med kamkedjorna på 1.2 TSI och 1.4 TSI (VW) samt 1.2 TFSI och 1.4 TFSI (Audi).

Kamkedjan är länken som förbinder vevaxeln och kamaxlarna som i sin tur styr ventilerna till motorn. I vanliga fall så är kamkedja en mycket bra och säker konstruktion som sällan behöver bytas under hela bilens livslängd. Kedjan hålls på plats med en kedjespännare. Det finns få risker i konstruktionen, en är att kedjan blir utsträckt och en är fel med kedjespännaren. Fel i materialkvalité där metaller inte har sin förväntade tålighet kan göra att dessa slits för fort. När kamkedjan går av eller kuggar över så blir följden att ventilerna krockar med kolvarna i motorn, detta leder till motorhaveri. Skadorna blir omfattande och motorn kan behövas bytas. Reparationskostnaden bli väldigt hög och kanske mer än bilens värde beroende på ålder.

Motormännen har frågat försäkringsbolagen om skadornas omfattning och hantering. Länsförsäkringar anger i sin maskinskaderapport att VW är mest drabbad av problem med kamdrivningen, de antyder också att Volkswagen inte vill ta i frågan. Motormännen har ställt frågor till Volkswagen för att få svar har problemen med kamkedjorna hanteras men är besvikna att ingen åtgärdsplan presenterats och att svaren är svävande.

Volkswagens svar om problem med kamkedjan

Detta är ett sammandrag:

Marcus Thomasfolk, Informationschef Volkswagen Group har bemött Motormännens frågor. Fallen som uppstår är efter att nybilsgarantin gått ut och hur Volkswagen ska ta ansvar för dessa bilar. En stor vikt läggs på att ägarna servat bilen rätt och inom rätt tidsintervall. Ofta är fallen relaterade till att serviceintervallet överskridits. Det är auktoriserad VW verkstad som fattar beslut om eventuella goodwill åtgärder, och det är dit man ska vända sig om skada uppstått. Bilar som servats utanför VW verkstäder har inte VW tillgång till information om, därför är det då viktigt att bilägaren har tydlig service information att lämna som styrker att korrekt service utförts.

VW anger att äldre årsmodeller av Golf och Tiguan med 1.4 TSI motorer har fler skador än normalt. 1.2 TSI anger VW att de har få inrapporterade problem om. Man anger att bilspekulanter av begagnade bilar inte själva kan kontrollera om kamkedjan är i riskzonen att gå sönder och ger rådet att kontrollera noga servicehistoriken samt att serva bilen hos auktoriserad VW verkstad under hela bilens livstid.

Avseende goodwill: Volkswagen har generös policy vid bedömning av goodwill avseende problem med kamkedjan efter garantitidens utgång. Man ska kunna styrka att service utförts inom rätt tid och på fackmannamässigt sätt, vid service utanför VW verkstäder ska tydlig servicedokumentation bifogas.

Huvudproblemet att kamkedjan går sönder: Överdragna serviceintervaller, olja av felaktig kvalité, felaktiga oljafilter. Detta leder till sämre smörjning med resultat att kedjan nöts och förlängs.

Förbättringsåtgärder som vidtagits: Kamaxelhuset har modifierats, förbättrad kamkedja och sträckare, komplettering av värmeskydd, förbättrad vevhusventilation. VW anger att dessa detaljer inte varit felaktiga utan gjorts mer tåliga att bättre klara av bilar där serviceintervallet överskrids.

Avseende Long-Life service som anses vara ett problem: Bilen har flexibelt serviceintervall mellan 1500 och 3000 mil och max 2 år.Bilen känner själv av och indikerar servicebehov. Detta avgörs efter körstil och körförhållanden. Mycket landsvägskörning ger längre intervall, många kallstarter och korta körsträckor ger kortare serviceintervaller.

Försäkringsbolagens syn på kamkedjeproblemen

Försäkringsbolagen delar inte synen att VW tar hand om problemen. De anser att problemen visst finns på bilar som servats korrekt, i annat fall hade inte försäkringsbolagen ersatt för skadan som inte heller då hamnat i deras statistik. Försäkringsbolagen är besvikna och betonar att när tillverkare inte tar ansvar för sina problem så belastar det kunderna och försäkringspriserna stiger.

Trygg-Hansa: Bekräftar att de känner till problemen med dessa motorer. De har själva undersökt orsakerna och kommit fram till att kamkedjan är beroende av bra smörjning och att det finns samband med slarv av oljebyten och skador. Kunderna har ofta inte servat bilarna eller så har bilarna nyttjat VW Long-Life intervaller som inte fungerar om bilen körs huvudsakligen korta sträckor, vilket många bilar görs. VW har fått felaktiga kamkedjor av en underleverantör men inte kunnat återkalla då men inte vet i vilka bilar dessa har hamnat. I Tyskland har detta hanterats tydligare och där har VW stått för 50%-100% av reparationskostnaden med bedömning om hur bilägare skött sin bil.

Folksam: Känner till problemen. Har dock inte gjort undersökningar så de inte har klassat det som ovanligt hög skadefrekvens, informationen om problemen har de fått från verkstäderna.

Länsförsäkringar: Känner till problemen och anger i deras maskinskaderapport 2013 att VW har ökade problem med kamkedjorna. Inga egna undersökningar har gjorts.

M-försäkring (Motormännens försäkring): Kamkedjeproblemen i dessa motorfamiljer är välkända. Bilägaren uppmanas att i första hand kontakta VW för goodwill-åtgärder.

IF-försäkringsbolag (Volkswagens märkesförsäkringsbolag): Vill inte lämna några kommentarer.

Summering:

Äger du en av dessa Volkswagenbilar med aktuell motor. Serva bilen i tid, körs bilen mest korta sträckor så serva ännu tidigare än angivet. Dessa motorer har numera utgått i Volkswagens bilar och är ersatta av en ny motorgeneration.

De berörda motorerna är 1.2 TSI samt 1.4 TSI, i Audi kallas de istället TFSI:

Volkswagen: Beetle, Polo, Tiguan, Golf, Jetta , Touran, Passat
Skoda: Superb, Fabia, Octavia, Yeti, Rapid
Audi: A3, A1 (TFSI)
Källa: Motormännen, se publicerad artikel.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

4 Kommentarer

 1. Per

  Kontaktade idag skodas kundtjänst, som meddelade att de inte hanterar goodwill om inte bilen ställs på en Skoda märkesverkstad. Sräpbil och skräpföretag…

  Svara
  • Joakim

   Tack för din rapportering, om allt som krävs för att utreda eventuell goodwill är att du tar bilen till en Skodaverkstad så kanske det kan vara värt det? Eller tolkade jag det fel?

   Svara
 2. Per

  Har en Skoda superb 1,8tsi 2009 som hade 70 mil kvar till service när kamkedjans fel orsakade haveri i motorn. Jag har servat bilen var 1500 mil den har idag gått 130000 mil. Total kostnad för motorbyte blir runt 60000. Lika mycket som bilen är värd. Köp inte denna bil.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.