Byta Bil Bloggens Renault Megané III 1,6 dCi Bose Edition 130 hk har nu blivit 1 år gammal och gått drygt 1000 mil vilket förvisso inte är speciellt långt. Så hur har året gått vad funkar bra med Renault Megane och vad funkar dåligt? Årsrapporten kan summeras med att inga större fel har uppstått alls någon garanti har inte åberopats men lite oklarheter finns avseende köpekontrakt och vad som levererats. Renault Megane är en praktisk och prisvärd bil som hittills gått i stort sett felfritt.

Renault Megane 2013-tvättad (2)

Avvikande saker som hänt:

 • Att svara via bluetooth har funkat bra. Men då det blev “olagligt”, eller mer reglerat att inte fippla med mobilen så provade jag att ringa från bilens bluetooth stereo. Först så är det mer trafikfarligt att komma åt telefonboken via stereon än att knappa direkt på telefonen. Sen ville bilen inte ringa upp nummret i alla fall, stereon hängde sig till och med och fick slås av och på igen för att återgå i normal drift. Det märks att bluetoothkoppling mot telefon är en efterkonstruktion i denna stereo som härstammar från en äldre generation och det är bäst att hålla sig till att bara svara i telefonen när man kör bilen.
 • Vid ett IKEA besök så skulle jag fälla ner framsätet för att stuva in ett långt paket. Det gick inte bra och jag lyckades inte hitta något sätt att fälla passagerarstolens ryggstöd framåt. Ett besök hos återförsäljare bekräftade att bilens stol inte har denna funktion. I köpeavtalet står det dock att bilen ska ha detta. En förfrågan skickades till Renault hur detta uppstått. Antingen är det fel i avtalet från återförsäljaren eller så har Renault monterat fel passagerarstol. Över 1 månad har gått sedan frågan ställdes utan att svar kommit.
 • När vinterkylan slog till började det skallra från det öppningsbara panoramaglastaket. Efter någon dag när bilen anpassat sig till rådande klimat avtog detta avsevärt. Då och då uppstår det dock igen men inte lika störande som när kylan sjönk snabbt. Ett fast glastak hade troligen funkat bättre men å andra sidan så har det varit trevligt att kunna öppna upp under vissa sommardagar. Man kan summera det som att har du inget soltak så uppstår inte detta problem, å andra sidan så har det hittills varit hanterbart och inte så att jag avser att påtala det för garantin. Inte minst av anledningen att det knarret inte är permanent utan bara uppstår då och då.

Det som är bra med Renault Megane III 1.6 Bose Edition:

 • Dieselmotorn på 130 hk går riktigt bra. Den upplevs som stark och pigg och kan jämföras med andra motorer i 200 hk klassen i hastighet upp till en sådär 40-50 km/h sen så märks skillnaden förstås. Men då kommer belöningen i form av låg bränsleförbrukning som i mitt fall legat på 0,6 l/mil, bilen körs främst i vältrafikerad stadstrafik. 1.6 dCi kan summeras som hög upplevd körglädje i kombination med låg bränsleförbrukning. Denna motor börjar nu dyka upp i allt flera bilar, exempelvis nya Nissan Qashqai.
 • Ljudet i Bose stereon håller mycket hög klass även om det finns ännu bättre (och dyrare).
 • Det är en prisvärd bil med tanke på att den ligger i mellanklassen storleksmässigt, kombimodellen som vi har bjuder på bra med lastutrymme.

Mindre bra (inte felaktigheter)

 • När jag gått från att köra SUV:ar och MPV bilar och sätter mig i Renault Megane igen så blir det väldigt påtagligt att körställningen är lägre och upplevs som sämre. Både av orsak att det är en klassisk bil med klassisk körställning samt att Renault Megane inte ligger i toppklass avseende förarstolen utan kan klassas som medelbra.
 • Det är dåligt med plats för småförvaring och hopplöst avseende dryck om bilen likt i vårt fall har GPS, för då tar GPS kontrollen en mugghållare och den enda som blir kvar ligger för nära mittkonsollen och en dryckesflaska hålls inte på plats speciellt bra där. Den enda platsen att förvara 50cl dryckesflaskor är i dörrfacken.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. Leif Stenberg

  Förstår inte kommentaren om körställning. Körde först 50 mil Volvo V60 årsmodell 2016 och sedan 25 mil Renault Megane årsmodell 2007. Annorlunda men min rygg mådde klart bäst av Renault Megane!

  Svara
 2. Mackan

  “När jag gått från att köra SUV:ar och MPV bilar och sätter mig i Renault Megane igen så blir det väldigt påtagligt att körställningen är lägre och upplevs som sämre”

  No shit, upplever samma känsla när jag sätter mig en en Renault efter att ha kört BMW X6, eller Porsche, XC90 eller you name it. Snacka om dålig jämförelse, du jämför äpplen och päron.

  Svara
  • Joakim

   Ja det har du kanske rätt i, men äpplen är väl ändå lite godare än päron 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.