Ford Kuga är en bil som erbjuder hög komfort och premiumkänsla. Den är en bil som jag snabbt finner mig tillrätta i och som jag blir positivt påverkad av när jag kör. Ford Kuga gör mig lugn och harmonisk vilket gör att jag blir mindre irriterad på andra trafikanter och väljer gärna högerfilen framför vänsterfilen. Jag säger så här om Kuga: Jag vill ha den! Du behöver egentligen inte läsa vidare nu…

Ford Kuga 2014 (12) (640x427)

Att köra Ford Kuga

Testbilen var en Ford Kuga 2.0 TDCi på 163 hk med powershift automatlåda. Det är ett bra grunddrag i bilen likt de flesta dieslbilar, 0-100 km/h går på 10,4 sekunder och upplevs inte så sportigt men ändå helt okej. Det ganska vanligt i större SUV:ar att man uppfattar dem som långsammare än vad de är. Det beror delvis på att bilen är stor och att man sitter högre upp från vägen. Bra fjädring och ljudisolering bidrar också till att Kuga upplevs som en komfortglidare istället för sportig, och så ska det vara tycker jag.

Automatväxellådan (Powershift) är av dubbelkopplingstyp som växlar snabbt. Detta resulterar i att bilen anpassar sig till din körstil. Gör du hastiga förändringar i gaspådraget kan den rycka till lite grann samtidigt som den växlar mjukt och fint när du håller jämn hastighet. Det finns normal drift och sportläge, jag själv märkte inte någon större skillnad mellan dessa två. Du hittar dessutom en +/- knapp på växelspaken för manuell växling för den som vill prova detta, vilket i det flesta fall kommer att kännas helt onödigt.

Adaptiv farthållare (Tillval) är en riktigt bekväm och lättanvänd funktion när du fått koll på rattknapparna. Du kan ställa avståndet till framförvarande bil som behålls så länge den som kör framför kör långsammare än hastigheten i din farthållare. Denna funktion fulländar den klassiska farthållaren och är mycket användbar, speciellt för dig som kör mycket landsvägskörning.

Ford Kuga 2014 (19) (640x427)

Komfort och interiör

Det är lätt att stiga i och ut ur bilen. Jag sitter mycket bra på förarplatsen med en bekväm och hög körställning. Utsikten framåt är föredömligt bra. Bilens säten har separat höjdinställning för stolens framkant. Armstöd finns på båda sidor placerade i rätt höjd, det enda jag kan klaga på är att mittarmstödet saknar stoppning. I baksätet sitter man också bra med gott om benutrymme. Ryggdelen i baksätet kan vinklas i olika lägen vilket kan vara skönt vid längre åkturer. Färddatorn i förarpanelen är stor och informativ samt är lättnavigerad från ratten. Huvuddisplayen i mittkonsollen är snyggt integrerad och skymd för sol. Den är dessutom placerad långt fram vilket gör att du inte behöver flytta blicken allt för mycket för att avläsa informationen. För dig som vill ha lite luftigare känsla kan öppningsbart panoramaglastak köpas.

Sonystereon har ett bra ljud men är något plottrig avseende knapparna. Vid första anblicken så är det riktigt rörigt med alla knappar i olika former som Sonystereon har, det tar ett tag att lära känna denna stereo som även styr navigeringen om sådan köpts till. När du väl lärt dig att hitta knapparna funkar allt föredömligt bra. Generellt sett så är Ford Kugas menyvisningar och inställningar av funktioner lättnavigerade och lätta att förstå, trots att bilen har många tekniska funktioner och inställningsmöjligheter.

Bullernivån i kupén är tyst och behaglig speciellt i låga hastigheter. Även i högre hastigheter står sig Kuga bra avseende vägbuller och vindbrus men på grov asfalt så tränger dock vägbullret in men inte värre än i samma nivå som hos de flesta andra bilar. Dieselmotorn går mestadels tyst och fint men ibland lyckas lite dieselknatter trängs sig in i kupén.

Lastutrymmet är stort även om det inte är riktigt lika djupt som i en klassisk kombibil. Lastgolvet är höj och sänkbart och du kan ha det plant i nivå med lastöppningen och de fällbara baksätena, vilket då även ger lite extra utrymme under golvet. Alternativt så sänker du det för att få bästa totala lastutrymmet, på bilden nedan är golvet nedsänkt.

Ford Kuga 2014 (30) (640x427)

Teknik

Det mesta finns att köpa till Ford Kuga, Ford har tillgång till mycket teknik och hjälpmedel. City Stop autobroms finns och fungerar i hastigheter upp till 30 km/h. Vissa konkurrenter idag som Volvo klarar upp till 50 km/h. Ford har också uppdaterat detta system till 50 km/h i den nya Focus modellen men är inte riktigt där ännu avseende Kuga (Kolla aktuella uppgifter med din återförsäljare). Du kan köpa filhållningsassistans, dödavinkelvarning, parkeringshjälp, automatisk öppning av baklucka (inklusive “vifta med foten under bilen funktion”), ja det finns massor av finesser till Ford Kuga. Många konkurrerande bilar kan inte fås med all denna teknik som Ford kan erbjuda. Flertalet av funktionerna är dessutom riktigt prisvärda men slutpriset kan lätt dra iväg och med alla separata paket och tillval. Tänk bara på att allt för mycket extrautrustning ofta inte värderas extra vid senare inbyte.

Bra hos Ford Kuga

  • Komfort
  • Känslan inne i bilen
  • Tyst
  • Det mesta finesser finns att få till Kuga

Mindre bra

  • Mjuk stoppning saknas i mittarmstödet
  • Dieselmotorn är inte lika bra som Volvos nya D4

Ford har lyckats väldigt bra med Kuga och det är svårt att hitta några riktigt uppenbara svagheter.

Underhåll

Not: Följande priser nedan gäller i skrivande stund och för Ford Kuga med motor: 2.0 TDCi 140 hk manuell växellåda. Där arbete ingår är priset taget från märkesverkstad i Stockholm.

När underhållet väl kommer så ligger Ford Kuga relativt bra till, speciellt avseende partikelfiltret (enbart dieselbil). Partikelfiltret kan bli nästan hur dyrt som helst att byta hos vissa märken. Till Kuga är det gjort för att hålla hela bilens livslängd och inget bytesintervall finns angivet, men skulle behov ändå uppstå kostar det 5661 kr att köpa och totalt 7218 kr inklusive byte.

Kamrem har angiven bytesintervall 10 år/20 000 mil och det som kommer först gäller. 5689 kr kostar det att byta kamrem.

Stötdämpare fram/par:2710 kr
Stötfångare: 2922 kr
Framskärm: 1513 kr

Serviceintervall är 2000 mil och kostar:
2000 mil: 3432 kr
4000 mil: 4211 kr
6000 mil: 4452 kr

Konkurrensen

Ford Kuga har inte direkt slagit i Sverige och vad kan det bero på? Jag gissar att det är hård konkurrens, för det beror inte på att Ford Kuga är en dålig bil. De som har råd köper hellre den dyrare Volvo XC60. Kia Sportage är oftast billigare än Kuga och har välvalda utrustningsnivåer samt 7 års nybilsgaranti. Mazda CX-5 fås både med Mazdas goda kvalitétsrykte och 10 års garanti (med vissa begränsningar). Ford Kuga har 2 års garanti (för 8900 extra kronor får du 5 års garanti). Att Ford Kuga erbjuder komfort, teknik och premiumkänsla som inte de asiatiska bilarna når upp till väger inte upp mot priskonkurrensen och garantivillkoren. De som kan lägga mer pengar på bilköpet väljer istället Volvo, BMW eller Audi. Ford hittar inte riktigt sin plats här vilket är lite synd för jag gillar verkligen denna bil och ser den främst som en billigare variant av Volvo XC60, och det är nog också här vi hittar Ford Kuga köparen.

Summering

Komfort, teknik och premuimkänsla är vad Ford Kuga erbjuder till ett “mittemellanpris”. Ford Kuga är en underskattad bil, provkör den så kommer du att förstå vad jag menar!

Info: Den testade bilen var välutrustad utöver standard, kontrollera alltid vad som ingår i din egen beställning innan köp!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.